AZ bezorgt PEC pijnlijke bekeravond na misser van Boer

AZ heeft woensdag op eenvoudige wijze de halve finale van het toernooi om de KNVB-beker bereikt door PEC Zwolle uit te schakelen: 4-1. De formatie van trainer John van den Brom was in de eerste helft al beter, maar brak PEC na rust helemaal na een rode kaart voor doelman Diederik Boer.

Wout Weghorst keerde tegen PEC terug in de basis van AZ na een schorsing in de competitie. De Alkmaarders wonnen met Mats Seuntjens als spits afgelopen zondag bij Willem II (0-2), maar Van den Brom twijfelde er niet over om Weghorst meteen in de basis te laten terugkeren. Waarschijnlijk had de oefenmeester daar na 21 minuten tegen PEC ook geen spijt van.

AZ, dat sterker startte dan de Zwolse bezoekers, kwam via Weghorst op voorsprong. De spits kreeg de bal aangespeeld van Stijn Wuytens en hoewel hij twee verdedigers om zich heen had, kwam hij in een kansrijke positie. Daar moet wel bij worden vermeld dat het verdedigende optreden van het centrale duo Dirk Marcellis en Philippe Sandler bepaald niet overtuigend was. Sandler stond gewoon in de basis bij PEC, aangezien zijn transfer naar Manchester City nog niet was afgerond. Als de deal rondkomt, maakt hij het seizoen op huurbasis af in Zwolle.

Uit het niets kwam PEC tien minuten later al op gelijke hoogte. De Zwollenaren hadden tot die tijd eigenlijk nog geen goede kans gecreëerd. Kingsley Ehizibue gaf de bal vanaf de rechterflank voor op Younes Namli, die wilde uithalen maar de bal compleet verkeerd raakte. Een geluk bij een ongeluk voor PEC was dat de bal door de misser van Namli binnengekopt kon worden door Wouter Marinus: 1-1.

De thuisploeg raakte echter niet in de war van de tegentreffer en bleef de bovenliggende partij. Dat leverde na 39 minuten een nieuwe voorsprong op en weer zag de defensie van PEC er niet goed uit. Guus Til kon op zo'n zes meter afstand van de goal een corner van Oussama Idrissi binnentikken, waardoor AZ toch met een voorsprong de rust in ging.

PEC begon waarschijnlijk met goede moed aan de tweede helft, maar kreeg binnen tien minuten een nieuwe tegenvaller te verwerken. Na een diepe bal op Alireza Jahanbakhsh kwam Boer zijn doel uit, maar hij was te laat. Boer tikte de bal weliswaar weg bij de aanvaller, maar raakte deze daarbij kort met zijn hand. Scheidsrechter Bas Nijhuis trok een directe rode kaart. Mickey van der Hart viel vervolgens in voor aanvaller Terell Ondaan.

Diederik Boer baalt na het krijgen van een rode kaart.

AZ was er vervolgens als de kippen bij om het vonnis te vellen over de Zwollenaren. Rechtsback Jonas Svensson gaf een voorzet die door Weghorst nog werd gemist, maar de vrijstaande Idrissi stond paraat om de bal alsnog binnen te werken. De van FC Groningen overgekomen aanvaller maakte daarmee zijn eerste doelpunt in Alkmaarse dienst.

Daarmee was het nog niet gedaan voor AZ, dat PEC al lang en breed op de knieën had. Nadat de Zwolse defensie op het verkeerde been werd gezet door een steekpass kon Jahanbakhsh af op Van der Hart. Van buitenspel was geen sprake. De Iraanse aanvaller gaf de bal mee aan Weghorst, die met een simpele intikker voor zijn tweede treffer zorgde. De spits kreeg daarna nog een kans op 5-1, maar toen lag Van der Hart in de weg. AZ had de wedstrijd toen al lang en breed beslist.

AZ is na FC Twente de tweede club die de halve finales van het bekertoernooi heeft gehaald. De Enschedeërs versloegen dinsdag SC Cambuur met 3-1. Feyenoord en PSV strijden later op de woensdag om een ticket, terwijl Willem II en Roda JC Kerkrade het donderdag tegen elkaar opnemen.

PEC wacht aanstaande zaterdag ook in de competitie een lastige wedstrijd. De Zwollenaren gaan op bezoek bij PSV. AZ ontvangt een dag later Roda JC Kerkrade.