Weinig balcontacten Lozano, Reis pakt dubieus record Denneboom

Reacties

VI blikt in samenwerking met Opta terug op de twaalfde speelronde van het Eredivisie-seizoen met enkele opvallende cijfers en feiten. Een verzameling van de meest opmerkelijke statistieken van de negen competitieduels.

Weinig balcontacten Lozano, Reis pakt dubieus record Denneboom

PSV – PEC Zwolle 0-1 
• PSV, dat voor het eerst sinds 1 april in een uitduel in de Eredivisie de nul hield, is de eerste ploeg sinds Ajax in het seizoen 1997/98 (34 punten) die aan de eerste twaalf duels minimaal 33 punten heeft overgehouden.
• Voor PEC Zwolle was het pas de tweede keer dat het een thuisduel in de Eredivisie verloor door een treffer in blessuretijd. Op 26 september 1981 was het Ernie Brandts die PSV tegen Zwolle op de valreep aan een zege hielp, zoals Nicolas Isimat-Mirin zondag deed.
Hirving Lozano kwam tegen PEC weinig in het spel voor. De Mexicaan had slechts dertig balcontacten, waarvan één in het vijandelijke strafschopgebied. Nimmer raakte Lozano de bal zo weinig in Eredivisie-duels waarin hij minimaal 45 minuten speelde.
• Het doelpunt van Isimat-Mirin betekende ook het einde aan een mooie reeks van PEC. Het was namelijk de eerste tegentreffer in de Eredivisie in 486 minuten.

NAC Breda – Ajax 0-8
• Hakim Ziyech creëerde tegen NAC zes kansen (twee assists): hij is de eerste speler die dit Eredivisie-seizoen vijftig kansen heeft gecreëerd en gaf de meeste assists (zeven).
Matthijs de Ligt (18 jaar en 98 dagen) is de jongste Ajax-verdediger ooit met vier Eredivisie-doelpunten op zijn naam.
• Voor NAC Breda was het de zwaarste nederlaag in de Eredivisie. De Brabanders kregen wel op vreemde bodem zes keer acht treffers tegen.
• NAC Breda is in de Eredivisie een van de meest favoriete tegenstanders van Klaas-Jan Huntelaar. De Ajax-spits scoorde tegen geen andere Eredivisie-club meer dan tegen NAC (10).

Roda JC Kerkrade – AZ 0-1
Alireza Jahanbakhsh was getuige zijn cijfers (5 schoten, 8 voorzetten en 16 duels) tegen Roda JC een van de meest gevaarlijk spelers van AZ. Maar hij leed ook 35 keer balverlies, minstens zestien keer meer dan iedere andere teamgenoot.
• Door de schorsing van Wout Weghorst kreeg Fred Friday een kans in de spits bij AZ. Veel dreiging had hij niet met drie balcontacten in het vijandelijke strafschopgebied, waar Weghorst gemiddeld tot 7,8 komt.
• Roda JC staat na twaalf speelronden in de Eredivisie op zeven punten. Dat is een evenaring van het laagste aantal punten na zoveel speelronden sinds 1973/74, omgerekend naar drie punten voor een overwinning.

FC Utrecht – Excelsior 3-1
Willem Janssen beleefde met FC Utrecht mede door zijn treffer een plezierige middag tegen Excelsior. Het was zijn tweede Eredivisie-treffer ooit tegen de Kralingers. In september 2007 maakte hij tegen de Rotterdammers zijn eerste doelpunt op het hoogste niveau in Nederland.
• Voor het eerst sinds 14 mei (4-1 bij ADO Den Haag) is Excelsior met lege handen huiswaarts gekeerd. De Kralingers hadden sinds die nederlaag nimmer zoveel goals geïncasseerd op vreemde bodem als zondag tegen FC Utrecht.
Cyriel Dessers heeft bij FC Utrecht een goede schot-doelpunt-ratio. De van NAC Breda overgenomen spits heeft vijf keer gescoord in tien schoten op het vijandelijke doel.
• Vijf van zijn laatste twaalf Eredivisie-treffers maakte Yassin Ayoub van buiten het zestienmetergebied, waaronder zijn laatste twee.

FC Groningen – Vitesse 4-2
Fankaty Dabo is met zijn bizarre eigen goal in de voetsporen getreden van Sven van Beek. De rechtsback van Vitesse was de eerste die zijn eigen doelman passeerde van buiten het eigen strafschopgebied sinds de Feyenoorder dat deed op 5 april 2015 tegen AZ.
Ludovit Reis heeft na zondag de twijfelachtige eer de jongste speler te zijn die in de Eredivisie een rode kaart heeft gekregen. De jonge verdediger van FC Groningen (17 jaar, 171 dagen) neemt het stokje over van Romano Denneboom, die 18 jaar en 92 dagen jong was bij zijn rode kaart.
• Kasper Larsen was de eerste speler van FC Groningen met een eigen doelpunt in de Eredivisie sinds Etiënne Reijnen op 17 oktober 2015. De noorderlingen beleefden een primeur, want nimmer was het voorgekomen dat in een Eredivisie-duel van de Groningers zowel de thuis- als de uitploeg een eigen doelpunt maakte.
• Met tien kaarten was het de wedstrijd met de meeste officiële waarschuwingen sinds ADO Den Haag – Feyenoord van 10 augustus 2014, toen de scheidsrechter dertien keer naar zijn borstzakje greep.

Feyenoord – VVV-Venlo 1-1
• Nicolai Jørgensen profiteert vaak van het voorbereidende werk van Jens Toornstra, die de Deense spits zaterdag tegen VVV-Venlo voor de achtste keer zag scoren op zijn aangeven. In totaal tekende Toornstra voor elf assists in de Eredivisie.
• Feyenoord doet bitter weinig met corners. De laatste 74 hoekschoppen, waarvan dertien tegen VVV-Venlo, leverde geen treffer op voor de Rotterdammers.
• Het gelijkspel in De Kuip was voor VVV het eerste punt in een uitduel met de regerend kampioen sinds de 1-1 in 1959 tegen DOS Utrecht.
Damian van Bruggen zorgde er met zijn treffer in de slotfase niet alleen voor dat VVV voor het eerst sinds 1988 een positief resultaat boekte bij Feyenoord, maar ook dat de Limburgers na 523 minuten weer scoorden in een Eredivisie-duel in De Kuip.

FC Twente – SC Heerenveen 0-4
Gertjan Verbeek beleeft allerminst een geslaagde entree als trainer van FC Twente. Met acht tegentreffers in zijn eerste twee duels op de Enschedese bank heeft hij het negatieve clubrecord van Kees Rijvers geëvenaard.
• Een van de verbeterpunten bij FC Twente is veerkracht. De Tukkers kwamen tegen SC Heerenveen voor de negende keer dit seizoen op achterstand en geen enkele keer werd een punt gepakt na een achterstand.
• Terwijl Martin Ødegaard zijn eerste treffer in de Eredivisie maakte, deed Henk Veerman weer van zich spreken als scorende invaller. Zijn laatste zes treffers maakte hij als invalkracht.
Daniel Høegh was de tiende Deen die voor SC Heerenveen tot scoren kwam in de Eredivisie. Alleen bij Ajax (20) en PSV (15) waren er meer Denen die een doelpunt maakten in de Eredivisie.

ADO Den Haag – Heracles Almelo 4-1
• Voor het eerst sinds 14 februari 2015 leverde het Haags kwartiertje twee treffers voor ADO Den Haag op. Bjørn Johnsen en Elson Hooi waren als invallers de gelukkigen. Sinds 30 januari 2010 was het niet meer voorgekomen dat twee verse krachten voor ADO tot scoren kwamen. De goal van Nasser El Khayati werd in de 75ste minuut gemaakt en behoort officieel dus niet tot het befaamde Haags kwartiertje.
Melvyn Lorenzen is de eerste speler met een Oegandese voetbalnationaliteit die een doelpunt op zijn naam heeft gezet in de Eredivisie.
• Heracles Almelo is bezig aan een slechte reeks op vreemde bodem. De laatste vier Eredivisie-duels gingen verloren, hetgeen de slechtste uitreeks is sinds februari 2015. Toen werd vijf keer op rij een uitwedstrijd verloren.

Willem II – Sparta Rotterdam 2-2
Deroy Duarte heeft Silvio Diliberto na ruim 35 jaar geëvenaard als jongste dubbele doelpuntenmaker voor Sparta Rotterdam in de Eredivisie. Beiden waren 18 jaar en 137 dagen toen ze twee keer scoorden voor De Kasteelheren.
• Sparta heeft als laatste club in de Eredivisie in een uitwedstrijd een voorsprong genomen. Dankzij het punt is de Rotterdamse formatie vier duels op rij ongeslagen.
• Willem II heeft moeite het doel op eigen veld schoon te houden. In de laatste zeven thuisduels incasseerden de Tilburgers elke wedstrijd minimaal één doelpunt.
Bartholomew Ogbeche luisterde zijn eerste basisplaats bij Willem II in de Eredivisie op met een treffer. Het was zijn eerste competitiedoelpunt sinds 29 oktober 2016.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.