Speler van de Week: de explosie van Ødegaard

Reacties

Voetbal International kiest na elke speelronde in de Eredivisie de Speler van de Week. De uitverkorene van de twaalfde speelronde is Martin Ødegaard, die zaterdag de grote plaag van FC Twente was.

Speler van de Week: de explosie van Ødegaard

De altijd nog maar achttienjarige Noor maakte in Enschede niet alleen indruk met zijn spel. Hij tekende ook voor de 0-3, zijn eerste goal in de Eredivisie. Uiteindelijk won Heerenveen met 0-4 en werd er een einde gemaakt aan een reeks van vijf duels waarin maar één punt werd gepakt.

Na afloop van het duel in Enschede vielen ploeggenoten en trainer Jurgen Streppel over elkaar heen om Ødegaard te roemen. 'Laten we genieten dat hij op de Nederlandse velden rondloopt', meende de coach van de Friezen. 'Als hij wil, stuurt hij iedereen het bos in. Hij kan zo ongelooflijk goed voetballen en had vandaag wel vijf assists kunnen hebben', voegde aanvoerder Stijn Schaars eraan toe.

Ook verliezend trainer Gertjan Verbeek noemde Ødegaard doorslaggevend. De rechtsbuiten bewoog voortdurend naar de as en liet zich zakken op het middenveld, waardoor Heerenveen een mannetje meer creëerde. En die ruimte moet je de Real Madrid-huurling niet geven, bleek eens te meer.

Zelf bleef Ødegaard bescheiden. 'Doordat ik wat meer naar binnen stond, kwam ik inderdaad wat meer aan de bal. Dit wil ik elk weekend doen', zo luidde zijn analyse voor de camera van FOX Sports.

Rendement
In aanloop naar het duel Twente-Heerenveen was het spel van Ødegaard op VI PRO ook het onderwerp van een uitvoerige analyse (zie artikel onderaan). De Noor had immers dit seizoen al wel getoond een smaakmaker te kunnen zijn, maar dat nog niet gekoppeld aan rendement.

De conclusie van de analyse was als volgt: 'Iemand die kort door de bocht redeneert kan dan stellen dat Ødegaard in Heerenveen weinig heeft laten zien en dat hij het volgend seizoen eerder een stapje lager dan hoger zou moeten proberen. Maar wanneer Ødegaard in een goed functionerend team terechtkomt kan hij met zijn talent zomaar exploderen. En is zijn magere Friese periode slechts een vage herinnering.' De bal ligt nu bij Ødegaard, zoals hij zo graag heeft. Is dit het begin van zijn explosie of was zijn glansrol in Enschede een uitzondering?

De topvijf van speelronde 12

Ødegaard was niet de enige die dit weekend met een 8 beoordeeld werden door de rapporteurs van VI. De Ajacieden Donny van de Beek en Matthijs de Ligt kwamen uit Breda, waar met 0-8 gewonnen werd, met dit fraaie cijfer thuis. Ryan Thomas imponeerde namens PEC tegen PSV, maar kon een verliespartij uiteindelijk niet voorkomen (0-1).

1. Martin ØdegaardSC Heerenveen8
2. Donny van de BeekAjax8
3. Ryan ThomasPEC Zwolle8
4. Matthijs de Ligt Ajax8
5. Mimoun MahiFC Groningen7,5

Het algemeen klassement

In het algemeen klassement rukte Ryan Thomas door zijn 8 op naar de koppositie. Hij loste Hirving Lozano af en passeerde ook Brandley Kuwas.

1. Ryan ThomasPEC Zwolle6,88
2. Hirving Lozano PSV6,80
3. Brandley KuwasHeracles Almelo6,78
4. David Neres Ajax6,63
5. Steven BerghuisFeyenoord6,55
Alireza JahanbakhshAZ6,55
7. Nicolai JørgensenFeyenoord6,50
Jordy de WijsExcelsior6,50
Jamiro Monteiro Heracles Almelo6,50
Karim El Ahmadi Feyenoord6,50
Jürgen LocadiaPSV6,50
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.