Avondje NAC resulteert in grootste uitzege Ajax ooit

Reacties

Ajax heeft zaterdagavond een historische monsterzege geboekt in het uitduel met NAC Breda. Na 33 minuten stond het tot afgrijzen van het thuispubliek al 0-5, waardoor Ajax een zeldzaam gemakkelijk Avondje NAC beleefde. Uiteindelijk werd het in de voor de gastheer beschamende vertoning 0-8, hetgeen voor Ajax de grootste uitzege ooit is.

Avondje NAC resulteert in grootste uitzege Ajax ooit

Voorafgaand aan het toch lang niet altijd gemakkelijke Avondje NAC ging het inzake Ajax vooral over de opstelling. Coach Marcel Keizer, die vrijdag aangaf nog steeds te zoeken naar zijn favoriete basiself, had Maximilian Wöber geslachtofferd ten faveure van Daley Sinkgraven. Laatstgenoemde startte als linksback, waardoor Nick Viergever naar het centrum verhuisde. Op het middenveld kreeg Donny van de Beek de voorkeur boven Siem de Jong en Justin Kluivert verving de geblesseerde linksbuiten Amin Younes.

Doelpuntenfestival
In de van beide ploegen slordige openingsfase was de eerste kans voor Kasper Dolberg, die in de spits opnieuw werd verkozen boven Klaas-Jan Huntelaar. Na een waarschuwingsschot van Thierry Ambrose, na slordig uitverdedigen van doelman André Onana, was het verdediger Matthijs de Ligt die het Amsterdamse doelpuntenfestival opende. Hij kopte in de dertiende minuut raak na een corner van Lasse Schöne.

Matthijs de Ligt opende het bal.
Matthijs de Ligt opende het bal.

Vijf minuten na de openingsgoal was het opnieuw raak. Keizer zal tevreden hebben toegezien hoe Kluivert doorkwam op links en Van de Beek (foto boven) een niet te missen kans bood. NAC bleef ook na die twee goals de Ajacieden een vrije doortocht bieden en dat leidde tot de 0-3 in (pas) de 27ste minuut. Schöne gaf de bal mee aan Van de Beek, die via de ongelukkige Karol Mets raak schoot.

De NAC-fans waren nog maar amper bekomen van die mokerslag of de 0-4 was al een feit. David Neres kon in alle rust binnenschieten nadat Angeliño hem de bal op schlemielige wijze op een presenteerblaadje had bezorgd. Met het schaamrood op de kaken moest NAC in de 33ste minuut ook de 0-5 toestaan. De Ligt tikte eenvoudig binnen na een vrije trap van Hakim Ziyech. Na die goal werden de recordboeken er al voorzichtig bij gepakt.

Zowel vlak voor als vlak na de onderbreking kreeg Rai Vloet namens NAC de kans om de eer te redden, maar beide keren stuitte hij op Onana. In die tweede helft had NAC-coach Stijn Vreven zijn maatregelen al genomen door met de komst van Bart Meijers meer defensieve zekerheid in te bouwen.

In die opzet slaagde NAC geenszins in de tweede helft, die voor de aanhang van de thuisploeg vooral bestond uit het wegspoelen van de teleurstelling met cynische liederen. Na een overtreding op invaller Frenkie de Jong tilde Schöne vanaf de strafschopstip de score naar 0-6.

Terwijl het kansen bleef regenen knikte Huntelaar, die na een uur Dolberg afloste, op aangeven van smaakmaker Ziyech de 0-7 binnen. Het was voor de spits al de tiende goal in zijn loopbaan tegen NAC, zijn favoriete tegenstander in de Eredivisie. Terwijl de statistici inmiddels de recordzege van Ajax (12-1 tegen Vitesse in 1972) al met rood hadden omcirkeld, stokte de teller uiteindelijk bij acht. Van Beek maakte zijn derde van de avond door de bal in de verre hoek te plaatsen. Meer leed bleef het arme NAC-publiek bespaard.

Grootste uitzege
Door de kinderlijk eenvoudige zege heeft Ajax de achterstand op koploper PSV in ieder geval voor even verkleind tot vijf punten. De Eindhovenaren gaan zondag op visite bij nummer drie PEC Zwolle. NAC, dat uit de laatste zes competitieduels maar twee punten pakte, is met negen punten nog altijd laagvlieger. Bovendien gaat het duel alsnog de boeken in als een recordzege, want Ajax schoot de 2-9 overwinning op SHS van 1959 uit de boeken als grootste uitzege in de Eredivisie. Voor NAC was het tot overmaat van ramp ook nog eens de grootste thuisnederlaag ooit.

'NAC deed veel fout, maar Ajax deed erg veel goed
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.