PSV ontsnapt tegen swingend PEC weer in extremis

Reacties

Het dit seizoen bijzonder verrassende PEC Zwolle is tegen koploper PSV tegen een bijzonder pijnlijke nederlaag aangelopen. De ploeg van trainer John van 't Schip maakte verreweg de meeste aanspraak op de overwinning, het leek doelpuntloos te eindigen, maar diep in de extra tijd zorgde Nicolas Isimat-Mirin voor de Eindhovense zege: 0-1.

PSV ontsnapt tegen swingend PEC weer in extremis

De thuisploeg kreeg vooraf al een flinke opsteker: smaakmaker Youness Mokhtar keerde terug van een blessure, dat kostte Terrel Ondaan zijn basisplek. De bij PSV opgeleide aanvaller stond in het MAC3PARK Stadion tegenover Derrick Luckassen, die vanwege een blessure voor Santiago Arias als rechtsback mocht spelen. De ex-AZ'er had zeker in de beginfase regelmatig zijn handen vol aan de behendige Mokhtar, voordat PSV de controle in de eerste helft langzaam maar zeker probeerde over te nemen.

Dat resulteerde in twee prima kansen kort na elkaar. Eerst kopte Luckassen de bal uit een corner richting de doelmond, waar Luuk de Jong - hij begon in de spits, Steven Bergwijn zat op de bank - de bal probeerde te verlengen. Hij raakte de bal van dichtbij echter maar amper, waardoor Ryan Thomas op de lijn redding kon brengen (foto onder). Niet veel later nam Jorrit Hendrix de bal mee de zestien in en probeerde hij de bal met links voorbij Diederik Boer te schuiven, maar de PEC-goalie kwam goed uit en kon redden.

Luuk de Jong probeert van dichtbij raak te tikken, maar Ryan Thomas redt op de lijn.
Luuk de Jong probeert van dichtbij raak te tikken, maar Ryan Thomas redt op de lijn.

Mokhtar en ploeggenoot Namli bleven ook daarna echter de roergangers aan Zwolse zijde. Zo trok eerstgenoemde vanaf links naar binnen, schudde hij Luckassen simpel van zich af om vervolgens op doel te schieten. Daniel Schwaab leek dat schot met zijn hand te blokken, maar scheidsrechter Björn Kuipers wuifde de penalytyclaim van PEC weg. In het vervolg kregen beide ploegen kansjes, waarbij de grootste voor PEC waren. Een kopbal van Erik Israelsson was echter recht op Jeroen Zoet, die ook een afstandsschot van Namli goed pakte.

Diezelfde Namli was kort voor rust ook de directe aanleiding voor een opmerkelijke wissel. PSV-middenvelder Hendrix had na een klein kwartier al zijn eerste gele kaart gekregen en kwam later goed weg toen Kuipers hem niet nóg een keer bestrafte, toen hij Namli onderuit haalde. PSV-trainer Phillip Cocu aarzelde geen moment en haalde Hendrix naar de kant, voor hem kwam jongeling Pablo Rosario binnen de lijnen.

Jorrit Hendrix kwam goed weg, maar werd daarna direct gewisseld.
Jorrit Hendrix kwam goed weg, maar werd daarna direct gewisseld.

Extremis
Waar de aantrekkelijke wedstrijd in de eerste helft nog behoorlijk op en neer ging, was het in het tweede bedrijf PEC dat overtuigend de regie in handen nam. Eerst kon Zoet een vrije trap van Philippe Sandler nog maar net tot corner verwerken, de PEC-verdediger kopte de daaropvolgende corner ver over, een inzet van Namli ging via Isimat-Mirin naast, Mokthar schoot voorlangs na een prachtige actie bij de achterlijn en even later ver over. En dat was allemaal nog in de eerste tien minuten van de tweede helft.

Wat in het vervolg van dat tweede bedrijf niet veranderde, was de moeite die Luckassen met uitblinker Mokhtar had. De PSV-back kreeg geel na een overtreding en was zijn directe tegenstander op driekwart wedstrijd helemaal kwijt. De Eindhovenaren kwamen daarbij goed weg, omdat Mokhtar de voorzet van Namli volkomen verkeerd raakte. Die laatste kans was ook het laatste écht noemenswaardige wapenfeit van de thuisploeg, al waren er nog wel schoten van Thomas en Bram van Polen.

Dat die ballen er niet in gingen, kwam PEC in extremis bijzonder duur te staan. Het kwam nog goed weg toen Boer een zwabberschot van Rosario maar net kon verwerken, maar diep in de extra tijd was het toch raak. Boer pakte een kopbal van De Jong, maar in de rebound was verdediger Isimat-Mirin er als de kippen bij om PSV - net als twee weken geleden tegen FC Twente - een bijzonder late driepunter te bezorgen. Desondanks ging PEC onder een klaterend applaus van het veld. Het blijft derde, maar kan zondag nog gepasseerd worden door AZ. PSV staat bovenaan, met acht punten meer dan Ajax.

'PSV was op alle onderdelen minder dan PEC Zwolle'
'Uitstekend PEC had na rust de trekker moeten overhalen tegen PSV'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.