Club Brugge houdt kans op finale, Olympiakos na stunt op weg naar Athene

In een heerlijk spektakelstuk heeft Fiorentina donderdagavond een kleine voorsprong opgebouwd in de halve finale van de Conference League tegen Club Brugge. In de andere wedstrijd zorgde Olympiakos Piraeus voor een daverende verrassing in Birmingham.

Fiorentina
Fiorentina
3 - 2
Club Brugge
Club Brugge

Fiorentina, vorig jaar verliezend finalist in dit toernooi, ging voortvarend van start. Riccardo Sottil trok vanaf de linkerkant naar binnen en verschalkte Nordin Jackers met een heerlijke uithaal. Jackers had even later geluk dat Nicolás González zijn vizier niet scherp had gesteld, anders was de marge binnen tien minuten al aanzienlijk geweest.

Even later werd het nog mooier voor de Belgen, toen ze een strafschop kregen na hands van Cristiano Biraghi. Hans Vanaken, sinds jaar en dag de leider bij de blauw-zwarten, scoorde vanaf elf meter. Toch was het de Vlamingen zwaar te moede in het Stadio Artemio Franchi. Dat Andrea Belotti voor de 2-1 ruststand zorgde met een zuivere schuiver, was overeenkomstig de verhoudingen in Toscane.

Het bleef zwaar voor de mannen van Nicky Hayen. Jackers moest een paar keer optreden, al kreeg Ferran Jutglà aan de overkant ook een goede kans op 2-2. Meteen daarna werd het écht vervelend voor Club: Raphael Onyedika liep tegen een oerstomme tweede gele kaart aan. Het stadion ging er goed voor zitten: met elf tegen tien zou hun ploeg nu kunnen uitlopen. Toch?

Nou: nee. Amper twee minuten na de decimering van de gasten was het wonder boven wonder 2-2. Igor Thiago scoorde uit de tegenaanval na een rush die op zijn eigen helft was begonnen. Daarna ging Fiorentina wél echt stormen. Net toen de paraplu van Club de storm leek te hebben doorstaan, knakte het exemplaar in blessuretijd alsnog. M'Bala Nzola benutte de rebound nadat de paal al was geraakt: 3-2.

Dat zal even pijn doen, maar alles overziend is het nog geen slecht resultaat voor Bjorn Meijer en zijn ploeggenoten. Brugge heeft volgende week de kans om als eerste Belgische ploeg sinds 1993 een Europese finale te halen. Destijds verloor Antwerp FC op Wembley van Parma. De Belgen hebben één nadeel: zij zitten in volle titelrace en moeten zondag uit tegen datzelfde Antwerp. Fiorentina moet zondag ook aan de bak, maar speelt geen rol van betekenis in de Serie A en kan dus krachten sparen.

Aston Villa
Aston Villa
2 - 4
Olympiakos Piraeus

Aston Villa kwam na tien minuten op voorsprong, maar het doelpunt van Leon Bailey werd geannuleerd wegens een eerdere overtreding. Olympiakos, als underdog geland in Birmingham, was duidelijk opgetogen over die opsteker. Na ruim een kwartier schoot Ayoub El Kaabi de 0-1 achter Robin Olsen, en binnen het half uur scoorde hij weer, nu op aangeven van Daniel Podence.

Aston Villa, dat in de poule nog korte metten maakte met AZ, had nog geluk dat Kostas Fourtounis zijn naam geen eer aandeed: de Griek had pech toen zijn inzet net boven de lat zeilde. Op slag van rust warmde Ollie Watkins de Engelse harten op, de goalgetter in het team van Unai Emery schoot laag in de hoek raak en halveerde de achterstand. Toen Moussa Diaby vijf minuten na de thee voor 2-2 zorgde op aangeven van Leon Bailey, ging het fanatieke publiek op de Holte End er eens goed voor zitten.

Er zou ook nog genoeg gebeuren, alleen niet naar zin van de thuisfans. Douglas Luiz gaf een paar minuten na de gelijkmaker een penalty weg, El Kaabi benutte het buitenkansje. En het werd nog erger: Santiago Hezze maakte zelfs 2-4 nadat zijn schot door Ezri Konsa van richting werd veranderd zodat Olsen geen kans had. De bezoekers onder leiding van José Luis Mendilibar – net als zijn college Emery ooit Europa League-winnaar aan het roer van Sevilla – hadden een prachtige voorsprong.

En ze hielden die vast ook, al was het nog even hachelijk toen ook de ploeg in claret and blue een penalty kreeg. Douglas Luiz, ook al de schlemiel bij de 2-3, raakte de paal. Volgende week heeft Emery, specialist in Europese competities, een monsterklus om dit om te buigen in Piraeus. Voor de Griekse ploeg is er een extra stimulans om de finale te halen: die wordt namelijk om de hoek gespeeld, in Athene.