Eigen goal Vitesse gaat de wereld over tijdens spectaculaire zege Groningen

Fankaty Dabo zal zijn naam in de aankomende dagen regelmatig voorbij zien komen in internationale sportmedia. De verdediger van Vitesse maakte op bezoek bij FC Groningen een krankzinnig eigen doelpunt en leidde daarmee de spectaculaire 4-2 nederlaag van zijn ploeg in. Uitgerekend Mimoun Mahi, de laatste tijd veelvuldig besproken na zijn aanvaring met Lars Veldwijk, maakte met een goal en een assist het verschil voor Groningen.

Dabo was zondag onbedoeld de maker van de 1-1, toen hij bij de zijlijn van zo'n dertig meter afstand terug wilde spelen naar doelman Jeroen Houwen. Dabo schoot de bal echter onbegrijpelijk hoog de lucht in en passeerde zijn debuterende ploeggenoot, die keepte omdat Remko Pasveer geblesseerd was, met een ongelooflijke lob. Niet lang hierna kwam Vitesse weliswaar opnieuw op voorsprong, dankzij een benutte strafschop van Tim Matavz, maar Groningen pakte uiteindelijk de volle buit. Daardoor heeft de geplaagde Ernest Faber weer wat lucht; voor Groningen betekende dit de eerste overwinning in zes competitiewedstrijden.

Het spektakel zat zondag in de tweede helft, die begon met een 0-1 voorsprong voor Vitesse, vanwege een ook al eigenaardig eigen doelpunt van Kasper Larsen. Na een voorzet van Milot Rashica probeerde Thomas Bruns de bal met binnenkant voet in de verre hoek te leggen, maar hij mikte niet goed, waardoor zijn inzet naast zou gaan. Larsen had daar echter geen zicht op en probeerde de bal weg te werken, maar via de onderkant van de lat ramde de Deen het speeltuig na een halfuur spelen in zijn eigen doel.

Vitesse kwam bijzonder gelukkig op voorsprong tegen FC Groningen.

De onfortuinlijke tegentreffer kwam hard aan bij Groningen, dat in het restant van de eerste helft zonder vertrouwen voetbalde. Vitesse was de betere ploeg en uit een voorzet van Dabo verdubbelde Matavz bijna de marge, maar de kopbal van de Vitesse-spits ging maar net voorlangs. Kort voor rust schoot Matavz na een aardige actie nog over en een paar minuten na de onderbreking kopte Bryan Linssen net over. Groningen kwam niet goed uit de kleedkamer, maar kreeg uit het niets wel een enorme kans op de gelijkmaker. Ritsu Doan speelde zichzelf op aangeven van Mahi knap vrij in het vijandelijke strafschopgebied en schoot op de paal.

Het krankzinnige eigen doelpunt van Dabo leverde met een klein uur op de klok alsnog de gelijkmaker van Groningen op, maar Vitesse herstelde zijn voorsprong al snel. Larsen klom in de rug van Matavz en veroorzaakte daarmee een strafschop, die wel erg gemakkelijk werd gegeven, en Matavz benutte het buitenkansje vervolgens zelf. Groningen moest opnieuw in de achtervolging en vond de 2-2 via Oussama Idrissi, die het eindstation was van een uitstekende aanval en beheerst binnen schoot. Vitesse liet weinig meer zien en Groningen ging vol goede moed op jacht naar de overwinning.

Daar werd de thuisploeg voor beloond. Er werden al wat mogelijkheden gemist, voordat Mahi op schitterende wijze voor de 3-2 zorgde. Na een voorzet van Leandro Bacuna nam de aanvaller de bal in een keer op zijn slof en Houwen kon de volley onmogelijk keren. De wedstrijd was nu volledig omgebogen en het werd zelfs 4-2 via Tom van Weert, die op aangeven van Mahi haast niet kon missen en dat ook niet deed. Jongeling Ludovit Reis kreeg namens Groningen nog zijn tweede gele kaart te zien, maar voor Vitesse was er niet meer genoeg tijd om met een man meer nog terug in de wedstrijd te komen.

Feest bij FC Groningen na de derde overwinning van dit seizoen.

Voor Groningen betekende dit de derde overwinning van het seizoen, terwijl Vitesse voor de derde keer dit seizoen onderuit ging. De ploeg van Henk Fraser neemt het volgende week zondag in eigen huis op tegen ADO Den Haag en de kans is groot dat Matt Miazga er dan niet bij zal zijn, want de verdediger ontsnapte in de beginfase van het duel met Groningen aan een rode kaart toen hij bij een hoekschop Samir Memisevic een beuk gaf met zijn elleboog. Een rode kaart bleef uit, maar een schorsing op basis van de videobeelden lijkt onvermijdelijk. Groningen krijgt zaterdag landskampioen Feyenoord op bezoek.