Malaise Feyenoord houdt aan door zondagsschot VVV

Feyenoord heeft zaterdag opnieuw puntenverlies in De Kuip geleden. De thuisploeg leek lange tijd op weg naar een minieme zege, maar VVV-Venlo pakte een punt door een ingestudeerde wondergoal: 1-1.

Met drie punten uit de laatste vier competitieduels begon Feyenoord aan de wedstrijd, dat werd voorafgegaan door een minuut stilte voor de overleden oud-speler en oud-trainer Hans Kraaij sr. Bovendien liep de kleinzoon van Kraaij mee met aanvoerder Karim El Ahmadi het veld op.

Feyenoord trof een zeer defensief VVV, dat zich met een vijfmansachterhoede verschanste voor het doel van Lars Unnerstall. De eerste schietkansen waren voor Steven Berghuis en Karim El Ahmadi, maar zij mikten over. In de twaalfde minuut brachten de Feyenoord-fans een fraai eerbetoon aan het zes jaar geleden overleden zoontje van doelman Brad Jones door massaal lichtjes op te steken.

Ook in het vervolg van de eerste helft hield het spel van de Rotterdammers niet over. Het vele balbezit werd omgezet in gevaar van Sam Larsson en Nicolai Jørgensen. De Deense spits kreeg de grootste kans: hij stuitte na terugleggen van El Ahmadi op Unnerstall. Nadat Tonny Vilhena het van afstand probeerde, kwam VVV eindelijk een keer eruit, maar Lennart Thy kreeg de bal niet bij Vito van Crooij.

Na de onderbreking schroefde Feyenoord het tempo iets op. Eerst moest Unnerstall redden op een aardige inzet van Larsson en in de 54ste minuut schoot Jørgensen de thuisploeg op voorsprong. De aanvaller knalde vanuit de lucht fraai binnen in de korte hoek na een goed passje van Jens Toornstra. Dat had Feyenoord nodig. Unnerstall moest binnen vijf minuten na de openingsgoal opnieuw redden op een schot van de goed spelende Larsson en zag een schuiver van Vilhena op de paal eindigen.

Bij een van de schaarse Venlose uitbraken greep Ridgeciano Haps uitstekend in, voordat Van Crooij gevaar kon stichten. Na een uur had Feyenoord de score kunnen verdubbelen, maar Berghuis verprutste een uitgelezen mogelijkheid door de bal op Jørgensen te mikken. Een kleine tien minuten verrichtte Unnerstall een uitstekende redding toen Vilhena doorkwam en van dichtbij vuurde.

Tonny Vilhena had twintig minuten voor tijd de 2-0 op zijn schoen.

Hoewel VVV amper iets in de melk te brokkelen had, bleef de voorsprong van Feyenoord miniem. Na een actie van Torino Hunte was Thy zelfs kansrijk, maar hij raakte de bal volledig verkeerd. Namens de thuisploeg was met name invaller Jean-Paul Boëtius niet secuur in de afronding.

Vijf minuten voor tijd bezorgde VVV de landskampioen zelfs een nieuwe domper. Clint Leemans bezorgde de ingestudeerde corner op de rand van de zestien bij Damian van Bruggen en de PSV-huurling schoot hard raak. Jones zag de inzet laat aankomen door de VVV-spelers voor zijn neus, waarna de bal in het doel verdween .

Door de remise blijft Feyenoord in de competitie zonder winst in De Kuip sinds de 5-0 zege op Willem II van 27 augustus. Na twaalf duels staat het elftal van Giovanni van Bronckhorst op negentien punten. De achterstand op koploper PSV, dat zondag nog in actie komt bij PEC Zwolle, bedraagt elf punten. Ajax (deze avond op bezoek bij NAC Breda), AZ (zondag uit tegen Roda JC) en Zwolle hebben drie punten meer dan Feyenoord. Dinsdag speelt Feyenoord in de Champions League een uitwedstrijd tegen Manchester City.