Geniaal moment El Khayati breekt verzet Heracles

Mede dankzij een fraaie treffer van Nasser El Khayati heeft ADO Den Haag zondagmiddag afgerekend met Heracles Almelo tijdens de twaalfde speelronde van de Eredivisie: 4-1. De residentieclub toonde daarmee opnieuw veerkracht.

ADO Den Haag kreeg dit seizoen al vijf keer de 0-1 om de oren, een negatieve statistiek die de residentieclub zondagmiddag doortrok. In de tiende minuut opende Reuven Niemeijer namelijk de score. De middenvelder tikte de bal eenvoudig binnen na een snelle aanval over vele schijven. Het was Kristoffer Peterson die de assist verzorgde, maar de nog mooiere voorassist - een diagonale pass die de ADO-defensie uiteenreet - kwam van de voet van Brandley Kuwas.

De treffer was de bekroning op een sterke openingsfase van Heracles Almelo. Al in de tweede minuut kreeg Niemeijer een aardige kans, maar deze keer lukte het hem nog niet om af te ronden. Net als twee weken geleden tegen Feyenoord knokte ADO Den Haag zich knap terug van een vroege domper. De formatie van Fons Groenendijk trok de stand na 28 minuten gelijk. Melvyn Lorenzen had bij een scrimmagesituatie bij zijn derde poging succes, waarmee hij de eerste Oegandese speler werd met een doelpunt in de Eredivisie. Zijn eerste poging was een mislukte omhaal.

In de open wedstrijd kreeg ADO Den Haag vlak voor en vlak na rust een uitgelezen kans om er 2-1 van te maken. Eerst schoot Wilfried Kanon ongecontroleerd over en na de pauze raakte Erik Falkenburg de bal niet goed na voorbereidend werk van Sheraldo Becker.

Tijdens de eerste helft werden de spelers getrakteerd op een verkwikkende regenbui.

Misschien geschrokken door deze mogelijkheden van de thuisploeg beperkte Heracles Almelo hierna de aanvallende ambities. ADO Den Haag pakte het initiatief, maar deed daar lange tijd weinig mee. Tot de 75ste minuut aanbrak. Nota bene vlak nadat Jamiro Monteiro van dichtbij had verzuimd de bezoekers aan de leiding te brengen, stond El Khayati op. De technicus, die graag met Marokko deel wil nemen aan het WK, verraste meerdere Heracles-verdedigers én doelman Bram Castro met een verdekt schot. Het verrassingseffect was zo groot dat het niet uitmaakte dat de inzet niet zo krachtig was: tergend langzaam passeerde de bal de doellijn.

'El Khayati ziet ruimtes die zo verschrikkelijk klein zijn bij ADO'

Een slotoffensief van Heracles kwam nooit van de grond en via Björn Johnsen vergrootte ADO zelfs de marge. De invaller schoot van dichtbij raak. Een andere invaller, Elson Hooi, zorgde voor het vierde juichmoment voor de fans van de thuisploeg. De aanvaller passeerde doelman Castro om de bal vervolgens eenvoudig binnen te tikken.

Door de triomf komt ADO op zeventien punten, twee meer dan Heracles. Beide clubs bezetten daarmee een plek in de brede middenmoot. ADO Den Haag vervolgt de competitie volgende week zondag met een uitwedstrijd tegen Vitesse. Heracles Almelo fungeert zaterdag als gastheer van NAC Breda.