Engeland ontneemt Correa toch nog heldenrol

Engeland heeft zich op het WK voor vrouwen geplaatst voor de volgende ronde. De ploeg van bondscoach Phil Neville kreeg het lang niet voor elkaar om de uitblinkende keeper Vanina Correa te passeren, maar won uiteindelijk toch nog. Eerder op de dag won Japan ook.

Engeland
Engeland
1 - 0
Argentinië
Argentinië

Het 0-0 gelijkspel van Argentinië tegen Japan, in het vrouwenvoetbal zijn de Argentijnen een klein voetballand, was een van de verrassingen uit de eerste speelronde. Tegen Engeland moest Argentinië vrijwel de gehele wedstrijd verdedigen.

Het overwicht van de Engelsen leidde wel tot een hoofdrol voor Correa. Halverwege het eerste bedrijf kreeg zij voor het eerst de handen massaal op elkaar. Ruth Bravo was te laat met een sliding en bracht Alex Greenwood naar de grond, waardoor Nikita Parris mocht aanleggen voor een strafschop. Correa koos de goede hoek en hield met een fraaie reflex via de paal de matige inzet uit het doel (foto boven).

In het vervolg was Correa steevast de sta-in-de-weg voor de Engelsen, al moet gezegd dat de afronding lang niet optimaal was. Na een uur kon Neville dan eindelijk de armen in de lucht steken. Zelfs Correa had immers geen antwoord op de intikker van Jodie Taylor, die op randje buitenspel bediend werd door Beth Mead. Engeland had na die 1-0 weinig te duchten van het aanvallend onmachtige Argentinië, maar slaagde er evenmin in nog te scoren.

Door de zege zijn de Engelsen met zes punten uit twee duels al zeker van een vervolg in de volgende ronde. Dat geldt niet voor Argentinië, dat moet winnen van Schotland om door te gaan. Tegelijkertijd moet Engeland dan van Japan winnen. Schotland is zo goed als uitgeschakeld.

Japan
Japan
2 - 1
Schotland
Schotland

Eerder op de vrijdag werd ook al gespeeld in Groep D. Japan pakte in dat duel de eerste zege van dit WK. In de 23ste minuut kwam Japan op voorsprong dankzij Mana Iwabuchi. Zij profiteerde uiteindelijk van slecht wegwerken door Rachel Corsie door de bal hard en door het midden in het doel te schieten. Het weerwerk van de Schotse keeper was daarbij zeer matig.

Nog voor rust werd het ook 2-0. Yuika Sugasawa benutte een strafschop. Ook bij deze treffer was Corsie betrokken, zij veroorzaakte immers de strafschop.

In de slotfase maakte Schotland het nog wel spannend. Eerst raakte Erin Cuthbert de paal, vervolgens werden Schotse penaltyclaims weggewoven en in de 88ste minuut was het wel raak. Na een onbegrijpelijke blunder van Nana Ichise, zij speelde de bal in de opbouw zomaar in de voeten van Lana Clelland, was het op zeer fraaie wijze raak. Clelland schoot van flinke afstand de bal in de bovenhoek. Verder liet Japan het evenwel niet meer komen.