Zweden breekt Japanse muur en is halvefinalist op WK

Zweden is door naar de halve finale op het WK. In Auckland rekenden de Zweedse vrouwen af met Japan, dat alleen in de slotfase enigszins een vuist kon maken.

Japan
Japan
1 - 2
Zweden
Zweden

Japan toonde zich dit WK een van de stugste ploegen om tegen te spelen. In de eerste vier wedstrijden kreeg het land slechts een doelpunt om de oren. Alleen Noorwegen wist een doelpunt te maken tegen de Japanners in de met 1-3 verloren achtste finales.

Zweden kende vrijdagochtend een stuk minder moeite met Japan dan buurland Noorwegen. De Zweden hadden meer balbezit, waren feller en kregen meer kansen dan het Aziatische land. Amanda Ilestedt brak in de 32ste minuut de ban voor de Zweden na een scrimmage voor het doel van Japan.

In de tweede helft besliste Filippa Angeldahl al vroeg de wedstrijd. De 26-jarige middenvelder schoot vanaf elf meter koelbloedig raak, waarna het Japanse verzet gebroken leek.

In het laatste kwartier kreeg Japan toch nog hoop toen het uit het niets een strafschop mee kreeg. Riko Ueki schoot de bal echter snoeihard op de lat. Tien minuten later deed Aoba Fujino dat nog eens bij een opmerkelijke vrije trap van een meter of twintig. Honoka Hayashi deed in de aanval die daarop wat volgde nog wat terug namens Japan, maar echt in de problemen geraakte Zweden niet meer.

In de halve finale wacht nu Spanje. Op dinsdag spelen de twee Europese landen om 10.00 uur tegen elkaar.