Wiegman vestigt record met vierde uitverkiezing als Coach van het Jaar

Reacties

Sarina Wiegman is voor de vierde keer uitgeroepen tot Trainer van het Jaar door de FIFA in het vrouwenvoetbal. De 54-jarige Haagse bleef Barcelona-trainer Jonathan Giráldez en Chelsea-coach Emma Hayes voor tijdens de verkiezing van 2023.

Wiegman vestigt record met vierde uitverkiezing als Coach van het Jaar
© Pro Shots

Wiegman won de The Best-award vorig jaar ook al na het winnen van het EK met Engeland en wordt nu opnieuw onderscheiden na het bereiken van de WK-finale, waarin Spanje afgelopen zomer te sterk was. Die wereldtitel van de Spaanse vrouwen werd overschaduwd door de veelbesproken kus van bondsvoorzitter Luis Rubiales en international Jennifer Hermoso. In de nasleep ervan stapte de winnende bondscoach Jorge Vilda op.

Vilda, zelf ook niet van onbesproken gedrag, behoorde niet tot de genomineerden van de FIFA. In een eerder stadium vielen Peter Gerhardsson (Zweden) en Tony Gustavsson (Australië) af. Wiegman haalde net als de voorgaande zes jaren wel de finale en staat nu voor de vierde keer op de bovenste tree bij de FIFA-awards. In 2017 en 2020 won ze de prijs ook al wegens de successen die ze boekte met de Nederlandse vrouwen.

Wiegman is de enige trainer in het vrouwenvoetbal die de FIFA-prijs voor Trainer van het Jaar vier keer won. De Duitse Silvia Neid was tot nu toe gedeeld recordhouder met drie onderscheidingen (2010, 2013 en 2016). De Amerikaanse bondscoach Jill Ellis werd twee keer Trainer van het Jaar (2015 en 2019). In het mannenvoetbal stond sinds de invoering van de prijs in 2010 nog nooit een Nederlander op het hoogste podium.

'Jullie zullen wel denken, daar is ze weer. Sorry daarvoor', grapte Wiegman bij haar speech na de bekendmaking. 'Ik wil benadrukken dat ik zeer vereerd ben. Ik wil de FA, de staf en natuurlijk mijn spelers bedanken voor alle prestaties waar we samen toe gekomen zijn. Na de EK-winst de WK-finale behalen, ik ben zo trots op iedereen die erbij betrokken is', waarna ze ook haar concurrenten complimenteerde, haar familie bedankte en haar dank uitsprak voor alle vrouwencoaches die minder zichtbaar zijn.

Beluister hier de hele speech van Wiegman:

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

WINNAARS THE BEST FIFA WOMEN'S COACH

2016 Silva Neid
2017 Sarina Wiegman
2018 Reynald Pedros
2019 Jill Ellis
2020 Sarina Wiegman
2021 Emma Hayes
2022 Sarina Wiegman
2023 Sarina Wiegman
Bekijk hier al onze video's
Meer Engeland Vrouwen
Meer over Engeland Vrouwen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.