Spanje en Japan zijn de eerste landen die zich hebben geplaatst voor de kwartfinales van het WK vrouwen. De Spanjaarden denderden in Auckland over Zwitserland heen, waarna Japan in Wellington te sterk bleek voor Noorwegen.

Zwitserland
1 - 5
Spanje
Spanje

Lang bleef de hoop bij Zwitserland op een stunt niet in leven. Na de 0-1 Aitana Bonmati kwamen de Zwitserse vrouwen door een eigen goal van Laia Codina wel terug tot 1-1. Daarna ging het snel. Nog voor rust liep Spanje uit naar een 1-4 voorsprong. Alba Redondo zorgde voor de 1-2, waarna Bonmati haar tweede goal van de wedstrijd maakte. Codina spoelde de teleurstelling over haar eigen goal weg door in de 45ste minuut voor de 1-4 te zorgen.

Na rust leek Spanje gas terug te nemen, mede met het oog op de kwartfinale tegen Zuid-Afrika of Nederland. Jenifer Hermoso bepaalde in de zeventigste minuut de eindstand op 1-5. De score zal Spanje vertrouwen geven na de pijnlijke nederlaag tegen Japan in de laatste groepswedstrijd (4-0). Eerder won Spanje wel overtuigend van Costa Rica (3-0) en Zambia (5-0). In de nacht van zaterdag op zondag wordt duidelijk wie de tegenstander is in de kwartfinale. Nederland begint om 04.00 uur aan de achtste finale tegen Zuid-Afrika.

Japan
Japan
3 - 1
Noorwegen
Noorwegen

Na de grote zege op Spanje begon Japan met veel vertrouwen aan het duel met Noorwegen. De goede lijn werd doorgetrokken. In de vijftiende minuut was het al raak voor Japan, dat op voorsprong kwam door een eigen goal van de Noorse controleur Ingrid Engen. De Noren kwamen snel terug tot 1-1 door een goal van Guro Reiten, maar moesten in de tweede helft alsnog het hoofd buigen. Risa Shimizu en Hinata Miyazawa hielpen Japan aan de 3-1 overwinning die een plek in de kwartfinale opleverde. In de volgende ronde is Zweden of de Verenigde Staten de tegenstander.