Gevreesde angstgegner Oranje stort volledig in tegen wervelend Japan

Titelfavoriet Spanje heeft een gevoelige nederlaag geleden in de groepsfase van het WK voor vrouwen. Japan was na een wervelende eerste helft veel te sterk voor de angstgegner van de Oranje Leeuwinnen.

Japan
Japan
4 - 0
Spanje
Spanje

Analiste Leonne Stentler gaf onlangs aan VI nog aan dat Oranje met opgeheven hoofd het toernooi kon verlaten, als het in de kwartfinale uitgeschakeld zou worden door Spanje. 'Spanje verslaan is heel pittig, maar als je er dan uit gaat, hoef je je niet te schamen', sprak de oud-international. Daarbij ging ze er blind vanuit dat het Europese land groepswinnaar zou worden. De kaarten zijn echter opnieuw geschud.

Voorafgaand aan het duel hadden zowel Spanje als Japan zich al geplaatst voor de volgende ronde. Beide landen deden dat zonder problemen, waardoor het slotduel in de poulefase een strijd om de winst van de groep zou worden. Vooraf leek Spanje favoriet, maar Japan hield in de eerste helft geen spaan heel van de Europeanen. Hoewel Japan slechts 27 procent balbezit had, stond er bij de rust een 3-0 voorsprong op het scorebord. Hinata Miyazawa (twee keer) en Riko Ueki maakten de doelpunten.

Het was voor het eerst in de historie van het Spaanse vrouwenvoetbal dat het land al voor de rust drie doelpunten incasseerde. En dat terwijl de laatste linie van de ploeg al 544 minuten niet meer gepasseerd was. Het bleef er in de tweede helft niet bij, want Mina Tanaka strooide met een geweldige uithaal extra zout in de wonden. Daardoor legde Japan de defensieve kwetsbaarheden van Spanje op pijnlijke wijze helemaal bloot.

Oranje weet, als het verder in het schema kijkt, hoe het Spanje nu moet ontlopen. De afgelopen drie interlands werd er door het elftal van bondscoach Andries Jonker verloren van het land, dat nu kwetsbaarheden toont. In al die wedstrijden konden de Leeuwinnen niet scoren. Als Nederland groepswinnaar wordt, ontloopt het Spanje in de eventuele kwartfinale en treft het daar mogelijk Japan.

Costa Rica
Costa Rica
1 - 3
Zambia
Zambia

Heuglijk unicum Zambia
De strijd tussen Zambia en Costa Rica was er een voor de eer. Beide ploegen waren schier kansloos geweest in de confrontaties met Spanje en Japan en daarom ook al uitgeschakeld. Het werd desondanks een duel met een historisch tintje. Voor het eerst in de geschiedenis kon Zambia namelijk scoren op het mondiale eindtoernooi. In de derde minuut schoot Lushomo Mweemba zich de geschiedenisboeken in.

Uiteindelijk werd het een nog mooiere dag voor het Zambiaanse voetbal. Vanaf elf meter verdubbelde Barbra Banda namelijk de score. Hoewel Mélissa Herrera in de tweede helft nog wat terug deed, won Zambia voor het eerst een wedstrijd op het WK. Racheal Kundananji zorgde in blessuretijd met de derde treffer voor de kers op de taart. Daardoor nam het met een grote lach afscheid van gastlanden Nieuw-Zeeland en Australië.