December 2017: bijltjesdag bij Ajax, Bosz gaat kopje onder bij BVB-crisis

Reacties

Voetbal International blikt per maand terug op de belangrijkste voetbalgebeurtenissen van 2017. In december onder andere de grote schoonmaak bij de technische staf van Ajax, Milk-gate en het mooie einde van een loodzware groepsfase voor Feyenoord in de Champions League.

December 2017: bijltjesdag bij Ajax, Bosz gaat kopje onder bij BVB-crisis

4/12: Ajax trekt Bandé aan als potentiële opvolger Younes
Transfernieuws in december. Ajax verzekert zich voor komend seizoen van de diensten van KV Mechelen-aanvaller Hassane Bandé, waarmee de club na anderhalf jaar zoeken eindelijk een linksbuiten heeft gevonden. De negentienjarige vleugelspits uit Burkina Faso kost circa acht miljoen euro en moet de opvolger worden van Amin Younes, die er met de Amsterdammers niet uitkomt over het openbreken van zijn aflopende contract. Daardoor is het niet uitgesloten dat de Duitse international al in de winter vertrekt.

De transfermarkt is nog gesloten, maar directeur spelerszaken Marc Overmars doet volop zaken. Op 7 december wordt bekend dat Perr Schuurs (18) zich per 1 januari Ajacied mag noemen. Het talent maakt het seizoen wel op huurbasis af bij Fortuna Sittard. Twee weken later brengt VI het nieuws dat Frenkie de Jong een nieuw contract tot medio 2022 tekent. De twintigjarige jeugdinternational maakt in december indruk als inschuivende centrale verdediger en staat in de belangstelling van diverse Europese topclubs, maar blijft Ajax trouw.

6/12: Feyenoord en Vitesse sluiten Europees seizoen af met zege
Feest in De Kuip. Hoewel Europese uitschakeling al een feit is, viert Feyenoord de overwinning op Napoli alsof het overwintert. De Rotterdammers staan na vijf wedstrijden op nul punten en dreigen de boeken in te gaan als de slechtst presterende Nederlandse club ooit in de Champions League, maar redden de eer. Na een late rode kaart voor Tonny Vilhena lijkt een punt het hoogst haalbare, totdat invaller Jeremiah St. Juste in de extra tijd raak kopt uit een corner: 2-1. Napoli is veroordeeld tot de Europa League, Manchester City en Shakhtar Donetsk bekeren door.

Een dag later volgt Vitesse het voorbeeld van Feyenoord door in de Europa League te winnen van OGC Nice (1-0). Verder is de maand december er vooral een van incasseren voor de mannen van Henk Fraser, die laat doorschemeren na dit seizoen te vertrekken. De Arnhemmers pakken slechts twee punten in de Eredivisie en verliezen van Feyenoord (1-0) en PSV (2-1). Voor de kampioen is die benauwde zege de start van een sterk uiteinde. Tegen SC Heerenveen (1-1) gaat scoren nog moeizaam, maar dat euvel is verholpen tegen Sparta Rotterdam (0-7) en Roda JC (5-1).

10/12: doek valt voor Bosz bij Borussia Dortmund
Wat volgens sommige Duitse media eind november al staat te gebeuren na de bizarre Kohlenpott-derby tussen Borussia Dortmund en Schalke 04 (4-4), wordt op zondag 10 december definitief: het ontslag van Peter Bosz. De clubleiding van BVB spreekt een week eerder na het 1-1 gelijkspel tegen Bayer Leverkusen nog het vertrouwen uit in Bosz, maar na een zielloze vertoning tegen Werder Bremen (1-2 verlies) is het geduld op. Duitse media melden diezelfde zaterdag al dat Bosz moet vertrekken. Een dag later bevestigt Dortmund het nieuws op een persconferentie.

En dus is de samenwerking tussen de Nederlander en de Duitse topclub al na 187 dagen ten einde, een onvermijdelijk besluit nadat de klad er na de sterke seizoenstart al snel inkomt. Hans-Joachim Watzke spreekt lovende woorden over Bosz ('We denken nog steeds dat hij een geweldige coach en een geweldig mens is'), maar heeft zijn opvolger al klaarstaan. Peter Stöger, recent ontslagen bij 1. FC Köln, moet de defensieve stabiliteit én de resultaten terugbrengen. Dat lukt. BVB sluit 2017 af met twee competitiezeges, maar verliest in het bekertoernooi wel van Bayern München.

10/12: Manchester Derby ontaardt in Milk-gate na tunnelruzie
Ophef in Engeland. De spelers van Manchester United en Manchester City raken na de derby op 10 december verwikkeld in een ruzie, die in de Engelse media al gauw wordt bestempeld als Milk-gate. Aanleiding is de volgens José Mourinho respectloze manier waarop de spelers van City de 2-1 zege in het hol van de leeuw vieren. De Portugese manager van United gaat daarop verhaal halen in de kleedkamer van The Citizens. Als Mourinho in een heetgebakerde discussie met doelman Ederson verzeild raakt, wordt hij naar verluidt getroffen door een pak melk.

Het gevolg is een opstootje tussen de spelers van beide clubs in de catacomben van Old Trafford, waarbij rake klappen worden uitgedeeld en City-assistent Mikel Arteta een verwonding oploopt aan een wenkbrauw. De FA start een onderzoek, maar vindt onvoldoende bewijs om straffen uit te delen. Ondertussen gaat City vrolijk door met winnen. De ongenaakbare ploeg van Pep Guardiola zet onder meer Tottenham Hotspur (4-1) met grote cijfers opzij en slecht op zaterdag 23 december de magische grens van honderd goals in het duel met AFC Bournemouth (4-0).

16/12: Gouden Bal-winnaar Ronaldo schenkt Real de wereldbeker
Real Madrid is dit seizoen bepaald niet zo onaantastbaar als City, maar verovert in december wel de vijfde prijs van 2017. Na de landstitel, de Champions League, de Europese en de Spaanse Super Cup is ook het WK voor clubs een prooi voor De Koninklijke. Trainer Henk ten Cate is in de halve finale met Al-Jazira dicht bij een stunt, maar gaat uiteindelijk ten onder: 1-2. In de finale is Real te sterk voor het Braziliaanse Grêmio. Cristiano Ronaldo maakt uit een vrije trap de enige treffer van de eindstrijd in Abu Dhabi: 1-0.

Het is voor Real, en voor Ronaldo in het bijzonder, de bekroning van een absoluut topjaar. De 32-jarige Portugees heeft op 7 december al beslag gelegd op de Gouden Bal, de vijfde in zijn carrière, nadat hij door de FIFA en de UEFA ook al is verkozen tot Speler van het Jaar. Eind december is het echter Lionel Messi die de boventoon voert in El Clásico. Real móét winnen om de spanning in de Spaanse titelstrijd terug te brengen, maar Barcelona slaat na rust toe in Estádio Santiago Bernabéu (0-3) en vergroot de voorsprong tot veertien punten.

17/12: Sparta ontslaat Pastoor na historische vernedering in derby
Een absoluut dieptepunt in de historie van Sparta Rotterdam. Feyenoord walst in de derby op Het Kasteel over de hulpeloze stadgenoot heen: 0-7, de grootste overwinning ooit in de Rotterdamse burenruzie. Het heeft grote gevolgen voor Alex Pastoor. De trainer én technisch directeur van Sparta zegt met een kwinkslag zelf niet bang te zijn voor een ontslag ('Nee, vroeger wél voor de tandarts'), maar wordt nog diezelfde dag ontslagen. Hoofd jeugdopleiding en hoofd scouting Dolf Roks neemt de honneurs waar tot een nieuwe trainer is aangesteld.

Met Roks op de bank gaat Sparta ook in de laatste wedstrijd van 2017 met grote cijfers onderuit. FC Groningen kent de dag voor kerst geen genade met de dolende hekkensluiter en loopt in de slotfase uit naar een 4-0 zege. De naam van Dick Advocaat zoemt dan al rond als opvolger van Pastoor. Op Eerste Kerstdag bevestigt Sparta de aanstelling van de zeventigjarige Hagenaar, die de deur bij het Nederlands elftal nog maar net achter zich heeft dichtgetrokken. In het kielzog van Advocaat komen ook assistenten Fred Grim en Cor Pot naar Het Kasteel.

21/12: Ajax zet Keizer, Spijkerman én Bergkamp aan de kant
Het nieuws komt als een donderslag bij heldere hemel: Ajax stelt hoofdtrainer Marcel Keizer en zijn assistenten Hennie Spijkerman en Dennis Bergkamp op non-actief. Een opmerkelijke maatregel. De Amsterdammers zijn een dag eerder tegen FC Twente na penalty's weliswaar uitgeschakeld in het bekertoernooi, in de Eredivisie is de spanning in de titelstrijd weer terug na een overtuigende zege op PSV (3-0). De week daarna wint Ajax bovendien ook de directe confrontatie met revelatie AZ (1-2), dat daardoor afstand moet doen van de tweede plaats.

Als de rook is opgetrokken, blijkt dat directeuren Marc Overmars en Edwin van der Sar al maanden in hun maag zitten met het wisselvallige spel van het eerste elftal. Het is tijd om het roer drastisch om te gooien. FC Utrecht-coach Erik ten Hag is de beoogde opvolger van Keizer. Alfred Schreuder, assistent van Julian Nagelsmann bij 1899 Hoffenheim, moet zijn rechterhand worden. De komst van Ten Hag wordt op donderdag 28 december bevestigd door Ajax. Diezelfde dag maakt VI bekend dat de Argentijnse back Nicolás Tagliafico naar Amsterdam komt.

Donderdag 21 december is bij Ajax de dag van de grote schoonmaak: Marcel Keizer, Hennie Spijkerman én Dennis Bergkamp vertrekken.

21/12: PSV trekt talentvolle Argentijnse spits Romero aan
Ook PSV winkelt in december in Argentinië. De Eindhovenaren zijn met VfB Stuttgart in een strijd verwikkeld om Maximiliano Romero, een achttienjarige spits van Vélez Sarsfield. Romero geldt als een grote belofte. Michael Reschke, technisch directeur van Stuttgart, verwacht dat hij over twee of drie jaar zo'n dertig miljoen euro waard is. Op 21 december bevestigt PSV de komst van Romero, die volgens Vélez Sarsfield 10,5 miljoen euro kost. Het is nog onduidelijk wanneer de Argentijnse spits naar Eindhoven komt; in de zomer of toch al in januari?

Op transfergebied doet PSV uitstekende zaken, in sportief opzicht is de laatste maand van 2017 er een om snel te vergeten. Na tien competitiezeges op rij gaat de ploeg van trainer Phillip Cocu op 10 december met harde cijfers onderuit in De Arena: 3-0. Drie dagen later volgt nieuw puntenverlies in Groningen: 3-3. En dus slinkt de voorsprong op Ajax naar vijf punten. Tegen ADO Den Haag (3-0) en Vitesse (2-1) pakt PSV de draad weer op, terwijl door de 4-1 zege op VVV-Venlo in het bekertoernooi na de winterstop een echte cupkraker tegen Feyenoord wacht.

21/12: broodje kroket etende Kramer stuurt aan op vertrek
Feyenoord plaatst zich voor de kwartfinale van de strijd om de KNVB-beker door Heracles Almelo in De Kuip met 3-1 te verslaan. Clubtopscorer Steven Berghuis is met twee treffers weer eens van grote waarde, maar het gaat na afloop vooral over Michiel Kramer. De 29-jarige spits wordt in de rust gefilmd terwijl hij doodleuk een broodje kroket eet. Trainer Giovanni van Bronckhorst kan het niet waarderen en kondigt aan in gesprek te gaan met Kramer. Feyenoord bestraft hem met een boete en zet hem uit de selectie voor het duel met Roda JC Kerkrade.

De volgens Feyenoord 'onprofessionele en ontoelaatbare' actie zal waarschijnlijk het laatste zijn wat we van Kramer horen in Rotterdamse dienst. De 29-jarige spits komt de laatste weken van 2017 niet meer voor in de plannen van Van Bronckhorst, is in de hiërarchie zelfs voorbijgestreefd door de achttienjarige Dylan Vente en stuurt daarom aan op een vertrek. Over interesse heeft Kramer niet te klagen. Dick Advocaat ziet in hem een mogelijke versterking voor Sparta Rotterdam, terwijl hij ook welkom is bij zijn oude clubs NAC Breda en ADO Den Haag.

27/12: Liverpool maakt Van Dijk duurste verdediger ooit
We sluiten 2017 af zoals we het zijn begonnen; met vuurwerk op de transfermarkt. Zijn het begin januari nog de Chinezen die met geld smijten, eind december is het Liverpool dat diverse records verbreekt door 84 miljoen euro neer te tellen voor Virgil van Dijk. De 26-jarige Oranje-international wordt daarmee de duurste verdediger ooit. In de zomer hebben The Reds ook al interesse, maar dan houdt Southampton ondanks een transferverzoek van Van Dijk nog voet bij stuk. Als er berichten over een bod van Manchester City opduiken, slaat Liverpool toe.

De miljoenentransfer lijkt voor alle partijen het beste. Manager Jürgen Klopp heeft zijn gewenste versterking, Van Dijk zijn droomtransfer en Southampton haar miljoenen. En, ook niet onbelangrijk, de rust keert terug. Met de transfermaand januari in aantocht lag een transfersoap immers alweer op de loer, nadat manager Mauricio Pellegrino tijdens de laatste twee competitieduels geen plek in zijn selectie had ingeruimd voor Van Dijk. 'Ik kies alleen voor spelers die de club voor de volle honderd procent willen helpen', luidde zijn achteraf veelzeggende verklaring.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.