Januari 2017: transferstunt Heerenveen, Ajax betaalt grof voor Neres

Reacties

Voetbal International blikt per maand terug op de belangrijkste voetbalgebeurtenissen van 2017. In januari onder andere de stunt van SC Heerenveen, de nieuwe investeerder bij Roda JC Kerkrade en de miljoenentransfer van David Neres naar Ajax.

Januari 2017: transferstunt Heerenveen, Ajax betaalt grof voor Neres

02/01: Chinese clubs blijven transfermarkt domineren
De kruitdampen van de nieuwjaarsviering zijn nog niet opgetrokken of het vuurwerk op de transfermarkt barst weer in alle hevigheid los. Chinees vuurwerk welteverstaan. Waar vóór de jaarwisseling Oscar (Chelsea) en Carlos Tévez (Boca Juniors) al voor miljoenencontracten in China hebben gekozen, is het begin januari de beurt aan Axel Witsel. De Belgische middenvelder verdient toch ook niet slecht bij Zenit Sint-Petersburg, maar zegt het lucratieve aanbod van Tianjin Quanjin (achttien miljoen per jaar) niet te kunnen weigeren. En dus vist Juventus achter het net.

Tijdens de eerste dagen van 2017 lonkt voor meer spelers de overstap naar China. Zo zou Borussia Dortmund een bod van 150 miljoen euro hebben ontvangen op Pierre-Emerick Aubameyang, informeren er twee clubs naar Wesley Sneijder (dan nog Galatasaray) en sluit ook Arjen Robben een transfer naar China niet uit. Het is uiteindelijk Nemanja Gudelj die het voorbeeld van Witsel volgt. Tianjin Teda verlost hem van zijn bijrol bij Ajax, waar hij niet meer tot de selectie behoorde sinds hij trainer Peter Bosz heeft laten weten moeite te hebben met een reserverol.

04/01: Ziyech kan definitief streep zetten door Afrika Cup
Wat zich eind december al aandient, wordt op 4 januari definitief: Hakim Ziyech gaat niet naar de Afrika Cup met Marokko. Ondanks diverse afmeldingen, waaronder die van zijn concurrent Younès Belhanda, heeft bondscoach Hervé Renard de spelmaker van Ajax niet nodig. Een van de redenen die de bondscoach van Marokko aanvoert is dat Ziyech geen speler is die je op de bank zet. Het is een tegenvaller voor hemzelf, maar een meevaller voor de Amsterdammers met het oog op de hervatting van de titelstrijd later die maand.

De afwezigheid van Ziyech maakt het nodige los in Marokko. Ontevreden fans scanderen zijn naam als hun land in een oefeninterland tegen Finland onderuit gaat (0-1). Zonder Ziyech, maar mét Feyenoord-middenvelder Karim El Ahmadi, reikt Marokko tot de laatste acht in Gabon. De Leeuwen van de Atlas beginnen het toernooi met een 1-0 nederlaag tegen DR Congo, maar winnen de groepswedstrijden tegen Togo (3-1) en Ivoorkust (1-0). Egypte, de latere verliezend finalist, is vervolgens te sterk in de kwartfinale: 1-0.

04/01: Ron Jans vertrekt na vier jaar bij PEC Zwolle
Op de dag dat Ziyech hoort dat hij de Afrika Cup mist, maakt Ron Jans zijn vertrek bij PEC Zwolle bekend. De 58-jarige trainer heeft besloten zijn in de zomer aflopende contract niet te verlengen. 'We hebben met elkaar historie geschreven en ik vind het prachtig daar onderdeel van uit te maken. Toch heb ik besloten om deze zomer te vertrekken bij de club. Simpelweg omdat ik benieuwd ben, naar datgene er tegen die tijd op mijn pad komt', zegt Jans op de website van PEC, dat op dat moment op trainingskamp is in Spanje.

PEC staat op dat moment zestiende in de Eredivisie, maar handhaaft zich onder leiding van Jans uiteindelijk toch rechtstreeks. Voorzitter Adriaan Visser noemt hem de meest succesvolle trainer in de clubhistorie. De oud-speler van de Zwollenaren wint in zijn eerste seizoen de KNVB-beker door Ajax in de finale met 5-1 te verslaan en verovert enkele maanden later ook de Johan Cruijff Schaal. De trainerscursus van de KNVB lijkt de volgende halte te worden in zijn loopbaan, maar daar ziet hij in mei vanaf als zijn beoogde collega Leon Vlemmings naar Go Ahead Eagles vertrekt.

06/01: ADO Den Haag krijgt eindelijk geld van Wang
De Chinese soap bij ADO Den Haag lijkt ten einde. Grootaandeelhouder Hui Wang zet op 6 januari zijn handtekening onder een overeenkomst die hem verplicht de 2,5 miljoen euro die hij ADO schuldig is te betalen. Het is het resultaat van het overleg tussen Wang, de club en Ben Knüppe en Jop van der Have, die op 19 december door de rechter worden aangesteld als respectievelijk de tijdelijk beheerder van de aandelen van Wang en zijn tijdelijke plaatsvervanger als voorzitter in de raad van commissarissen van ADO.

De Ondernemingskamer heeft in december alle macht ontnomen aan Wang en United Vansen. ADO stapt naar de rechter omdat de Chinese grootaandeelhouder zijn betalingsverplichtingen niet nakomt, waardoor de club in financiële moeilijkheden geraakt. De Haagse Eredivisionist komt onder verscherpt toezicht te staan bij de KNVB, waardoor de licentie zelfs enige tijd in gevaar is. Aan alle onzekerheid komt een einde als de Chinezen na het stellen van enkele aanvullende eisen beloven te betalen. Op 20 januari ontvangt ADO het eerste bedrag (5 ton).

07/01: Cristiano Ronaldo schrijft historie als winnaar FIFA-prijs
Het kan niet op voor Cristiano Ronaldo. De Portugese vedette is de eerste winnaar van The Best FIFA Men's Player. Die prijs heeft de wereldvoetbalbond in het leven geroepen na het stopzetten van de samenwerking met het toonaangevende France Football en de bijbehorende FIFA Ballon d'Or-verkiezing. Ronaldo heeft in december al de in ere herstelde Gouden Bal gewonnen en troeft vier weken later Lionel Messi en Antoine Griezmann opnieuw af dankzij zijn prestaties in 2016, waarin hij met Real Madrid onder meer de Champions League won en met Portugal het EK.

Voor Ronaldo is het (na 2008, 2013 en 2014) de vierde keer dat hij door de FIFA wordt uitgeroepen tot beste speler van de wereld, nog maar één keer minder dan Messi. De Argentijn schittert net als zijn ploeggenoten van Barcelona door afwezigheid (met het oog op een bekerwedstrijd), zoals er ook geen enkele Nederlander op de longlist staat. Claudio Ranieri blijft Real-trainer Zinedine Zidane en de Portugese bondscoach Fernando Santos voor in The Best FIFA Men's Coach-award. De Italiaan krijgt die onderscheiding voor het landskampioenschap van Leicester City.

09/01: Heerenveen stunt met komst wonderkind Ødegaard
Breaking news uit Friesland. Real Madrid laat supertalent Martin Ødegaard rijpen in de Eredivisie. Het Noorse wonderkind komt in twee jaar tijd niet verder dan twee optredens voor de hoofdmacht van De Koninklijke. Een verhuurperiode bij SC Heerenveen moet uitkomst bieden. Een 'enorme buitenkans' voor de Friezen, zo zegt technisch manager Gerry Hamstra een dag later bij de officiële presentatie van de verrassende winteraanwinst. 'Het is natuurlijk geweldig dat Ødegaard voor Heerenveen en de Eredivisie kiest, terwijl heel Europa achter hem aanzat.'

De verwachtingen zijn hooggespannen, maar tegelijkertijd komt er ook kritiek los. Want had Ødegaard twee jaar terug ten tijde van zijn overstap naar Real niet al voor de Eredivisie moeten kiezen? 'Dat was veel beter voor zijn ontwikkeling geweest', zegt oud-Ajacied André Bergdølmo tegen VI. 'Ik heb het hem ook geadviseerd. Ajax heeft een goede opleiding en de kans op speeltijd in het eerste is er groter. In mijn ogen heeft Martin een keuze voor de miljoenen van Madrid gemaakt. Want als je eerlijk bent, weet je dat je daar nooit gaat spelen.'

18/01: Memphis voltooit miljoenentransfer naar Lyon
De lijdensweg van Memphis Depay in Manchester is ten einde. Olympique Lyon verlost de 22-jarige aanvaller van zijn bijrol op Old Trafford, waar hij sinds het ontslag van manager Louis van Gaal nog maar twintig minuten in actie komt in de Premier League. De man voor wie Manchester United in de zomer van 2015 nog 34 miljoen euro betaalt aan PSV, is anderhalf jaar later nog maar zestien miljoen waard. Tenminste, dat is het bedrag dat Lyon overmaakt aan de club van manager José Mourinho, die de Oranje-international met enige tegenzin laat gaan.

In Lyon wordt Memphis onthaald als een grote ster. Trainer Bruno Genesio zegt al voordat de transfer rond is een fan te zijn van de vleugelspits, die voor vierenhalf jaar tekent in Frankrijk. Ook voorzitter Jean-Michel Aulas is dolgelukkig met de komst van de 'droomaanwinst', die in zijn ogen over 'gigantisch veel talent' beschikt. Enkele dagen later krijgt Memphis een staande ovatie van de fans als hij mag invallen in het competitieduel met Olympique Marseille (3-1). In de maanden erna bewijst hij zijn waarde met vijf goals en zeven assists.

24/01: Zwitserse Rus en Anelka gaan Roda JC helpen
Het nieuws komt als een donderslag bij heldere hemel. Aleksei Korotaev heeft een minderheidsdeel van de aandelen van Roda JC overgenomen. De Limburgers komen via een zakenrelatie in contact met de Russisch-Zwitserse zakenman uit Dubai. 

Kort na het eerste nieuws wordt het nog gekker als blijkt dat in het kielzog van Korotaev voormalig topspits Nicolas Anelka naar Kerkrade komt om de jeugdopleiding door te lichten. Anelke in Kerkrade, even lijkt niets meer onmogelijk voor de Limburgers.

26/01: Vitesse onttroont bekerhouder Feyenoord, primeur Van Boekel
Het KNVB-bekertoernooi gaat verder zonder de traditionele topdrie. Nadat PSV in oktober al is uitgeschakeld door Sparta Rotterdam (3-1) en SC Cambuur vlak voor de winterstop stunt tegen Ajax (2-1), vindt Feyenoord zijn Waterloo in Arnhem. De bekerhouder treedt aan met een geïmproviseerd middenveld en speelt weinig klaar tegen Vitesse, dat dankzij treffers van Guram Kashia en Adnane Tighadouini als laatste club doorstoot naar de laatste vier. Eerder die week plaatsen AZ, Cambuur en Sparta zich al voor de halve finale.

Met name de manier waarop Cambuur dat doet, maakt het nodige los. De stuntploeg uit Leeuwarden levert in De Galgenwaard opnieuw een knappe prestatie door na penalty's van FC Utrecht te winnen, maar er gaat ook veel aandacht uit naar Pol van Boekel. Een kwartier voor tijd komt de scheidsrechter terug op zijn besluit om Utrecht een penalty te geven. Dat doet hij na het raadplegen van de videobeelden, een primeur in de historie van het Nederlandse voetbal. Van Boekel: 'Ik ben gered door het systeem, fantastisch.'

31/01: Ajax haalt Neres en laat Krul gaan op Deadline Day
Groot transfernieuws uit Amsterdam. Ajax rondt op de slotdag van de winterse transfermarkt dan eindelijk de transfer van David Neres af. Voor twaalf miljoen euro komt de Braziliaan over van São Paulo. Dat bedrag kan oplopen tot vijftien miljoen, waarmee de negentienjarige vleugelspits achter Miralem Sulejmani de op één na duurste aankoop in de clubhistorie is. Het hoge bedrag zorgt voor vraagtekens binnen de achterban, maar technisch directeur Marc Overmars verwacht veel van Neres, die trainer Peter Bosz meer opties op de vleugels moet geven.

Die zijn mede door het vertrek van Anwar El Ghazi naar Lille namelijk beperkt. De rechtsbuiten is een van de spelers die Ajax op Deadline Day verlaat. AZ stunt door Tim Krul van zijn bijrol in Amsterdam te verlossen, terwijl Mitchell Dijks wordt verhuurd aan Norwich City. In Rotterdam en Eindhoven is het rustiger. Bij Feyenoord gebeurt nagenoeg niets op de transfermarkt, PSV heeft eerder in de maand Luciano Narsingh al verkocht aan Swansea City en Marco van Ginkel gehuurd van Chelsea. Davy Pröpper blijft, ondanks interesse van Zenit Sint-Petersburg.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.