April 2017: soap rondom Ten Cate, eerste hoofdprijs Vitesse

Reacties

Voetbal International blikt per maand terug op de belangrijkste voetbalgebeurtenissen van 2017. In april onder andere de aanslag op de spelersbus van Borussia Dortmund, de soap rondom Henk ten Cate en de eerste prijs voor Vitesse in de geschiedenis van de club.

April 2017: soap rondom Ten Cate, eerste hoofdprijs Vitesse

02/04: Ajax maakt titelstrijd weer spannend met zege in Klassieker
De spanning in de Eredivisie is weer helemaal terug. Koploper Feyenoord gaat eind maart met zes punten voorsprong de interlandperiode in, maar verliest bij de hervatting van de competitie met 2-1 in De Arena. Ajax begint sterk aan De Klassieker, komt al na 55 seconden op 1-0 door een vrije trap van Lasse Schöne en geeft de aartsrivaal geen moment het idee dat er iets te halen valt. Al voor rust wordt het 2-0 dankzij David Neres. Tot overmaat van ramp zien de Rotterdammers met Nicolai Jørgensen en Rick Karsdorp twee dragende krachten geblesseerd uitvallen.

Feyenoord komt die klap ondanks een late tegengoal van Michiel Kramer niet meer te boven, maar toont drie dagen later veerkracht door Go Ahead Eagles alle hoeken van De Kuip te laten zien (8-0). Ajax wint eveneens (4-1 tegen AZ), maar PSV haakt definitief af (2-2 bij FC Twente). Als Feyenoord bij PEC Zwolle een nederlaag maar net afwendt (2-2), nadert de titelstrijd het kookpunt. Omdat Ajax wél wint van NEC en SC Heerenveen (2x 5-1), rekent Peter Bosz zich al rijk nu het verschil in korte tijd is geslonken van zes naar één punt. 'Drie keer winnen en we zijn kampioen.'

11/04: CL-wedstrijd uitgesteld door aanslag op spelersbus Dortmund
Grote schrik in Duitsland. Voorafgaand aan de heenwedstrijd in de kwartfinale van de Champions League tussen Borussia Dortmund en AS Monaco wordt de spelersbus van Dortmund getroffen door een explosie. Na onderzoek van de politie blijkt het al snel om een gerichte aanslag te gaan. De selectie van BVB verkeert in shock, verdediger Marc Bartra moet zelfs naar het ziekenhuis om zich te laten behandelen aan enkele verwondingen, maar moet een dag later toch in actie komen. De ploeg oogt met name voor rust aangeslagen en Monaco wint met 2-3.

De supporters van Borussia Dortmund laten zich van hun beste kant zien nadat de wedstrijd van hun club een dag is uitgesteld. De gestrande fans van Monaco krijgen via Twitter massaal slaapplekken aangeboden onder de hashtag #BedForAwayFans, zodat ze hun ploeg een dag later alsnog kunnen steunen. De oproep, gesteund door het Twitter-account van Dortmund zelf, werkt. Via social media duiken diverse foto's op van Duitse en Franse voetbalfans die gebroederlijk met elkaar poseren in afwachting van de uitgestelde confrontatie in het miljardenbal.

17/04: Chelsea neemt na 22 jaar afscheid van clubicoon Terry
Na ruim twee decennia komt er op Stamford Bridge een einde aan het tijdperk-John Terry. Chelsea maakt bekend dat het contract van de 36-jarige aanvoerder niet wordt verlengd en komt dit keer niet terug op die beslissing, zoals het een jaar eerder nog wel doet. Het aanstaande vertrek van Terry is een logisch gevolg van het feit dat hij meer en meer een rol in de marge vertolkt in de ploeg van manager Antonio Conte. De clubicoon die al sinds 1995 voor The Blues uitkomt, heeft op dat moment mede door blessures pas vijf duels in de Premier League gespeeld.

En dus scheiden de wegen van Chelsea en haar meest succesvolle speler in de clubhistorie na het seizoen. De zelfopgeleide verdediger komt uiteindelijk tot 717 officiële duels voor de Londenaren en wint in de twintig jaar durende periode bij de club zestien prijzen, waaronder vier landstitels, de Champions League en de Europa League. Dan al is duidelijk dat daar waarschijnlijk nog een kampioenschap bij komt. Chelsea staat al maanden soeverein bovenaan in de Premier League en heeft op dat moment vier punten voorsprong op Tottenham Hotspur.

18/04: Bayern voelt zich bestolen na CL-klassieker tegen Real
Zou de bekerhouder in de Champions League zijn titel dan eindelijk eens prolongeren? Real Madrid komt weer een stap dichter bij die primeur door in de kwartfinale na verlenging met 4-2 te winnen bij Bayern München. De Duitse recordkampioen houdt een wrange nasmaak over aan de return. Uitblinker Cristiano Ronaldo maakt zijn tweede en derde goal van de avond in buitenspelpositie, terwijl Robert Lewandowski wegens vermeend buitenspel juist onterecht wordt teruggefloten bij een enorme kans en Arturo Vidal een dubieuze tweede gele kaart krijgt.

Arjen Robben is na afloop vernietigend over de arbitrage. 'We zijn bestolen', zegt de vleugelspits van Bayern. 'De wedstrijd was reclame voor het voetbal, maar is beslist door iemand met een fluit.' Zo staan er weer twee Madrileense ploegen bij de laatste vier. Atlético Madrid schakelt het verrassend ver gekomen Leicester City uit (1-0, 1-1), terwijl Juventus in tegenstelling tot Paris Saint-Germain wel overeind blijft in Camp Nou na een ruime thuiszege op Barcelona (3-0, 0-0). Monaco geeft de goede uitgangspositie tegen Borussia Dortmund niet uit handen (2-3, 3-1).

23/04: Ajax beleeft week van uitersten tegen Schalke en PSV
In de Europa League is er succes voor het Nederlandse voetbal. Na het indrukwekkende optreden tegen Schalke 04 in Amsterdam (2-0, twee goals van Davy Klaassen) dreigt Ajax tijdens de return van de kwartfinale in Gelsenkirchen door zijn hoeven te zakken als de Duitsers na rust in korte tijd twee keer scoren. De ploeg van trainer Peter Bosz lijkt rijp voor de sloop als Daniel Caligiuri er in de 101ste minuut 3-0 van maakt, maar richt zich in het slot van de verlenging op wonderlijke wijze op. Nick Viergever en Amin Younes scoren, Ajax gaat naar de halve finale: 3-2.

De slopende verlenging eist nog geen 72 uur later zijn tol. Bosz laat Ajax de zondag daarop in bijna dezelfde samenstelling aantreden op bezoek bij PSV. De Amsterdammers maken vooral in de eerste helft een matte indruk. Jürgen Locadia beslist de topper, die na rust even wordt stilgelegd wegens gitzwarte rookpluimen op de tribune, uit een vrije trap: 1-0. Feyenoord heeft al met 2-0 gewonnen bij Vitesse en viert na terugkeer bij De Kuip een feestje met de aanhang. Met vier punten meer dan Ajax en nog twee duels te gaan, komt de eerste landstitel sinds 1999 wel heel dichtbij.

23/04: Messi maakt vijfhonderdste voor Barça in El Clásico
Lionel Messi etaleert in de kraker tegen Real Madrid weer eens zijn ongeëvenaarde klasse. Als er welgeteld nog dertien seconden op de klok staan, schiet de Argentijnse sterspeler van Barcelona onberispelijk raak: 2-3 én zijn vijfhonderdste officiële treffer in Catalaanse dienst. Messi beslist daarmee een zinderende editie van El Clásico en geeft Barça vier dagen na de uitschakeling in de Champions League nog enige hoop op de landstitel, al is de kans nog steeds groot dat Real (evenveel punten en nog een wedstrijd tegoed) daarmee aan de haal gaat.

Hoe dan ook laat Barcelona in Estadio Santiago Bernabéu zien nog niet versleten te zijn zoals critici beweren, al teert het bij afwezigheid van de geschorste Neymar wel erg op de klasse van Messi. Real haalt alles uit de kast om de watervlugge linkspoot af te stoppen, maar toch scoort hij twee keer (ook de 1-1 komt van zijn voet). Sergio Ramos vestigt weer eens de aandacht op zich met een domme rode kaart voor een tweebenige charge op Messi. Real komt met tien man nog langszij dankzij een goal van invaller James Rodríguez, maar de Argentijn lacht het laatst.

24/04: paniekvoetbal in Nijmegen, NEC ontslaat trainer Hyballa
Met nog twee speelronden voor de boeg moet trainer Peter Hyballa het veld ruimen in Nijmegen. NEC ontslaat de excentrieke Duitser na de 1-0 thuisnederlaag tegen Excelsior, de twaalfde verliespartij in dertien duels. Na afloop bestormen supporters Stadion De Goffert. Hyballa spreekt de boze fans toe als een crisismanager, maar weigert zelf de handdoek te gooien ondanks de slechte resultaten. Eerder wijst hij het voorstel van de club om een tweede ervaren coach naast hem neer te zetten in de hoop het tij te doen keren, al van de hand.

En dus blijkt maar weer eens hoeveel er in een paar maanden tijd kan veranderen in het voetbal. Na negentien duels staat NEC nog negende en spreekt de clubleiding de intentie uit verder te willen met Hyballa. Eind april is dat weinig meer waard bij het onrustige NEC, dat technisch adviseur Danny Hoekman in april ook al de deur heeft gewezen wegens een kritisch interview in VI. Clubicoon Ron de Groot krijgt de ondankbare taak NEC te behouden voor de Eredivisie, maar de play-offs ontlopen lukt niet ondanks zeges op AZ en SC Heerenveen.

26/04: Henk ten Cate was bondscoach en toen weer niet
Wie wordt de nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal? Het is een vraagstuk dat Hans van Breukelen in april de nodige hoofdbrekens bezorgt en uitmondt in een soap. Na het wegstrepen van de nodige namen blijven Henk ten Cate en Dick Advocaat over als kandidaten. Ten Cate heeft na een prettig gesprek met Van Breukelen het idee dat hij de nieuwe bondscoach wordt. De technisch directeur van de KNVB gaat daarna echter ook nog op de koffie bij Advocaat, die negen maanden eerder nog is vertrokken als assistent bij Oranje voor de klus bij Fenerbahçe.

Als Ten Cate aan de telefoon twijfels proeft bij Van Breukelen, besluit de trainer van Al-Jazira de onderhandelingen met de KNVB af te breken. 'De baan van bondscoach van het Nederlands elftal is mij maandagavond toegezegd, maar uiteindelijk heb ik het besloten niet te doen. Als je zo'n verantwoordelijke baan aanneemt, is het essentieel dat de hele organisatie daar achter staat', zegt hij tegen VI. Ten Cate was bondscoach en toen weer niet. Het is opmerkelijke anticlimax van de zoektocht naar de nieuwe bondscoach, die uitloopt op een totale mislukking.

29/04: Lahm en Xabi Alonso nemen afscheid bij Bayern met titel
Met nog drie speelronden te gaan verovert Bayern München de vijfde landstitel op rij. De ploeg van trainer Carlo Ancelotti wint met 6-0 op bezoek bij VfL Wolfsburg en sluit de dramatische maand april, met uitschakelingen in het bekertoernooi en de Champions League en slechte resultaten in de Bundesliga, tóch positief af. Robert Lewandowski scoort twee keer, Arjen Robben één keer. En dus kan de champagne al worden ontkurkt voordat de maand mei is aangebroken. Het tekent de al jaren durende suprematie van Bayern in Duitsland.

In dat kader spreekt ook de persoonlijke erelijst van Arjen Robben boekdelen. Na landstitels met PSV (2003), Chelsea (2005 en 2006) en Real Madrid (2008) is het alweer zijn zesde kampioenschap met Bayern. Daarmee evenaart de 33-jarige aanvaller Johan Cruijff als Nederlander met de meeste landstitels achter zijn naam (10). Het zijn cijfers waar Philipp Lahm (33) en Xabi Alonso (35) ondanks indrukwekkende erelijsten niet aan kunnen tippen. De Duitse en Spaanse routinier kondigden eerder hun afscheid aan en stoppen met een hoogtepunt.

30/04: eerste hoofdprijs Vitesse, VVV terug in Eredivisie
Vitesse heeft er 125 jaar op moeten wachten, maar op 30 april 2017 is het dan eindelijk zover: de eerste hoofdprijs in de clubhistorie. AZ maakt in de bekerfinale lange tijd het meeste aanspraak op een doelpunt, maar het is Ricky van Wolfswinkel die tien minuten voor tijd uit een voorzet van Milot Rashica de ban breekt met een harde kopbal: 1-0 voor Vitesse. In de 88ste minuut scoort de 27-jarige spits nogmaals, wedstrijd beslist. En Van Wolfswinkel, die in de zomer naar FC Basel gaat, zal altijd een vooraanstaande plek hebben in de geschiedenis van Vitesse.

Waar Vitesse in april al zeker is van de Europa League, verzekert VVV-Venlo zich al voor de start van de finalemaand mei van promotie naar de Eredivisie. De ploeg van trainer Maurice Steijn staat de gehele tweede seizoenshelft bovenaan in de Jupiler League en is op 21 april kampioen door een 0-0 gelijkspel bij FC Eindhoven, waardoor Jong Ajax de koploper niet meer kan achterhalen. Een week eerder weet VVV al dat het na vier jaar terugkeert op het hoogste niveau door de uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk te winnen (1-2). 'Eindelijk weer succes', aldus Steijn.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.