Februari 2017: Drenthe wordt rapper, Leicester City ontslaat Ranieri

Reacties

Voetbal International blikt per maand terug op de belangrijkste voetbalgebeurtenissen van 2017. In februari onder andere de onsportieve actie van Joël Veltman en het ontslag van 'tovenaar' Claudio Ranieri bij Leicester City.

Februari 2017: Drenthe wordt rapper, Leicester City ontslaat Ranieri

03/02: cabaret in Kerkrade
Als de kruitdampen rond de komst van Aleksei Korotaev en Nicolas Anelka naar Roda JC Kerkrade enigszins zijn opgetrokken, volgt er op een heuse persconferentie nieuw vuurwerk. Roda heeft dan al een drukke week op de transfermarkt achter de rug, waarin met het geld van Korotaev liefst negen spelers zijn gehaald.

Tijdens de memorabele presentatie op 3 februari onthult Korotaev zijn grootse plannen. De dertigjarige ex-schoonspringer wil over vijf jaar de Champions League in met de Koempelclub, al is hij van die bijnaam dan nog niet op de hoogte, en hoopt nog vijftig jaar aan de club verbonden te zijn. En ook wereldburger Anelka, in de clubkleding van Roda JC een opvallende verschijning, zegt zich maar al te graag in Zuid-Limburg te vestigen. 'Waarom niet? Dit is een mooie club en een mooi land. Het voetbal is hier geweldig, dit is een mooi project voor mij en Aleksei.'

07/02: ADO Den Haag ontslaat trainer Petrovic
Het eerste trainersontslag in de Eredivisie is een feit. Met kerst zitten alle achttien coaches nog in het zadel, maar begin februari komen ADO Den Haag en Zeljko Petrovic samen tot de conclusie dat afscheid van elkaar nemen voor iedereen het beste is. Na een goede start zakt ADO in rap tempo af naar de zorgwekkende zestiende plaats. Petrovic kan een blessuregolf en de soap rond eigenaar Hui Wang als excuses aanvoeren, maar moet ruim een half jaar na zijn aanstelling weer vertrekken. 'Deze groep heeft iets anders nodig', aldus manager voetbalzaken Jeffrey van As.

Eind februari blikt Petrovic in gesprek met VI terug op zijn roerige periode bij ADO. 'Ik ben helemaal niet ontslagen', zegt de Montenegrijn. Fons Groenendijk heeft dan al de leiding. De schrik slaat de Leidenaar om het hart als ADO in de eerste wedstrijd onder zijn leiding met 3-1 van Go Ahead Eagles verliest. ' De onzekerheid zit toch wel diep.' In de weken erna krijgt de Leidenaar de boel op de rit. Met 21 punten in de laatste elf competitieduels van het seizoen verlaat ADO de gevarenzone vijf wedstrijden voor het einde. Het besluit het seizoen als twaalfde.

09/02: Drenthe zet punt achter loopbaan en wordt rapper
Fans die nog de hoop hadden dat Royston Drenthe ooit zou terugkeren bij Feyenoord, komen op 9 februari 2017 bedrogen uit. Nog geen tien jaar nadat hij met Jong Oranje de Europese titel won, zet de dan nog 29-jarige ex-speler van onder meer Real Madrid, Everton en Sheffield Wednesday een punt achter zijn loopbaan. En nee, zegt Drenthe tegen VI, ook Feyenoord hoeft niet meer te bellen. 'Ik heb mijn keuze gemaakt.' Voortaan gaat de enkelvoudig Oranje-international door het leven als Roya2faces.

Inderdaad, Drenthe wordt rapper. En wie dat in 2007 had voorspeld, was waarschijnlijk raar aangekeken. De voetbalwereld ligt na het succesvolle EK Onder-21 aan zijn voeten. De twintigjarige linkspoot heeft pas 36 officiële duels voor Feyenoord gespeeld, maar het is genoeg om voor veertien miljoen euro naar Real Madrid te vertrekken. De Koninklijke is de club waarvoor Drenthe het vaakst in actie komt – 65 keer. Na avonturen in Alicante, Engeland, Rusland en Turkije en zelfs de Emiraten gaat zijn loopbaan als een nachtkaars uit.

11/02: Ajax-icoon Keizer overlijdt op 73-jarige leeftijd
Nog geen jaar na het overlijden van Johan Cruijff verliest Ajax opnieuw een boegbeeld van de gouden generatie uit de jaren zeventig. Op 73-jarige leeftijd blaast Piet Keizer zijn laatste adem uit. De twee aanvallers waren de twee absolute vedetten van de ploeg die in 1971, 1972 en 1973 de Europa Cup I won. In de eerste van die drie Europese finales speelt Keizer een belangrijke rol door de bal na zijn beroemde schaarbeweging voor te geven op Dick van Dijk: 1-0. De ploeg van trainer Rinus Michels wint uiteindelijk met 2-0 van Panathinaikos.

Keizer groeit tussen 1960 en 1974 uit tot een van de grootste voetballers die Ajax en Nederland ooit hebben gekend. Zijn overlijden maakt dan ook veel reacties los in de voetbalwereld. 'Eerst Johan, nu Pietje', zegt Ruud Krol als hij in gesprek met VI herinneringen aan zijn oude ploeggenoot ophaalt. 'Piet was een man met eigen inzichten en meningen. Die kon hij heel overtuigend brengen. Piet durfde zelfs de discussie aan te gaan met Michels. Nou, geloof me, dat durfde niet iedere speler.' En, besluit Krol: 'Piet was uniek, als voetballer en als mens.'

12/02: Kuijt en Kramer zorgen voor onrust bij Feyenoord
Het is onrustig bij Feyenoord. Dirk Kuijt uit zaterdagavond zijn onvrede over zijn reserverol tegen FC Groningen. De 36-jarige aanvoerder van de Rotterdammers dacht als verlengstuk in het veld een streepje voor te hebben bij trainer Giovanni van Bronckhorst, maar die denkt daar anders over. 'Dat was even slikken', bekent Kuijt na de met 2-0 gewonnen thuiswedstrijd. Het is na het uitduel met AZ, waarin Feyenoord met 4-0 wint, de tweede keer dat de Katwijker in de competitie op de bank begint bij de Eredivisie-koploper en het zal ook niet de laatste keer zijn.

Kuijt krijgt diezelfde avond wel vrijstelling van de technische staf voor de training die de reserves van het thuisduel met Groningen moeten afwerken. Dat schiet in het verkeerde keelgat bij Michiel Kramer. De 28-jarige spits, al vrijwel het hele seizoen bankzitter achter spits Nicolai Jørgensen, denkt zich het eveneens te kunnen permitteren om weg te blijven van de training. Het komt hem niet alleen op een boete te staan, Kramer wordt ook tijdelijk uit de selectie gezet en mist daardoor het weerzien met zijn oude club ADO Den Haag.

13/02: Veltman gaat de wereld over met onsportieve actie
Joël Veltman is voor heel even wereldnieuws, en niet omdat hij een wonderschoon doelpunt heeft gemaakt. De rechtsback van Ajax fopt tegenstander Iván Calero in het thuisduel met Sparta Rotterdam (2-0) door te doen alsof hij de bal uitschiet, zodat ploeggenoot Bertrand Traoré een blessurebehandeling kan krijgen. In plaats daarvan voetbalt Veltman echter verder en geeft een voorzet. Het komt de 25-jarige verdediger in binnen- en buitenland op een golf van kritiek te staan. Er wordt zelfs gesproken van de meest onsportieve actie ooit.

Sparta-trainer Alex Pastoor is een van de eersten die zijn oordeel klaar heeft. 'Dat was een heel sportief gebaar van Veltman....' Bondscoach Danny Blind is harder in Studio Voetbal. 'Hij naait hem.' En het duurt niet lang of ook de buitenlandse media pikken het trucje van de Ajacied massaal op. Sparta-aanvoerder Michel Breuer maakt er niet zo'n probleem van. 'Dat doet Veltman in mijn ogen gewoon prima.' Ook de hoofdpersoon zelf blijft er nuchter onder. 'Ik weet ook wel dat je hier niet de schoonheidsprijs voor krijgt, maar meer dan een slimmigheidje was het niet.'

21/02: cultfiguur Shaw eet pasteitje tijdens FA Cup-wedstrijd
Een kleine week nadat Arsenal in de achtste finale van de Champions League wordt vernederd door Bayern München (5-1), zijn de schijnwerpers opnieuw gericht op een wedstrijd van de Noord-Londense club. In het FA Cup-toernooi staan de miljonairs uit de Premier League tegenover de semiprofs van Sutton United. Reservedoelman Wayne Shaw eist met zijn 45 jaar en 125 kilo al gauw alle aandacht op. Vooraf gaat het vooral nog over het grote contrast tussen de twee ploegen en de charme en romantiek van het bekertoernooi. Dat verandert als Shaw tijdens de wedstrijd een pie eet in de dug-out, zeker als blijkt dat er op gegokt kon worden dat de zwaarlijvige goalie dat zou doen.

Shaw doet het incident na afloop van het met 2-0 verloren bekerduel af als een lolletje, maar geeft wel toe dat hij op de hoogte was van het gokaanbod en onthult dat een paar vrienden en fans er misschien wel geld aan hebben verdiend. De Engelse bond (FA) start een onderzoek naar het veelbesproken incident en Sutton United besluit het contract van Shaw te ontbinden. Maanden later, in september, wordt het dan al gestopte cultfiguur bestraft door de FA met een boete van 375 pond (zo'n 410 euro) en twee maanden schorsing.

23/02: Leicester City stuurt kampioenenmaker Ranieri de laan uit
Claudio Ranieri wordt ongeslagen bij Leicester City. De 65-jarige Italiaan, die een maand eerder nog wordt verkozen tot Trainer van het Jaar wegens de spectaculaire landstitel van The Foxes, heeft al zijn krediet alweer verspeeld. Leicester heeft een dag eerder met 2-1 verloren van Sevilla in de achtste finale van de Champions League en staat zeventiende in de Premier League, slechts één punt boven de degradatiestreep. Het is voor de clubleiding reden om 'de moeilijkste beslissing' in zeven jaar tijd te nemen.

Hoewel Leicester eraan toevoegt Ranieri eeuwig dankbaar te zijn, kan het ontslag van de Italiaan op weinig goedkeuring van de buitenwacht rekenen. 'Onbegrijpelijk en onvergeeflijk', aldus oud-speler en Match of the Day-presentator Gary Lineker. De dagen erna wordt er volop gespeculeerd over de reden achter het vertrek van Ranieri. De spelers doen alle speculaties van de hand, maar ogen onder interim-trainer Craig Shakespore plotseling herboren. In de Champions League bereikt Leicester de kwartfinale en in de Premier League eindigt het ruim boven de streep.

23/02: Ajax rekent af met Legia Warschau in Europa League
'Ik denk dat Ajax de Europa League kan winnen.' Zou Peter Bosz nog wel eens hebben teruggedacht aan die uitspraak? De trainer van Ajax is optimistisch gestemd over de kansen van zijn ploeg in het Europese bekertoernooi in aanloop naar de return tegen Legia Warschau, dat de Amsterdammers in Polen met het nodige geluk op 0-0 heeft gehouden. In de zevende minuut blijkt een inzet van Davy Klaassen de doellijn namelijk wel degelijk gepasseerd te zijn, maar dat ontgaat de arbitrale leiding. En met videobeelden werkt de UEFA nog niet.

Ajax houdt stand, ook na een late rode kaart voor Kenny Tete, en maakt het karwei thuis af. Nick Viergever zorgt in Amsterdam voor het enige doelpunt door in de 49ste minuut uit de rebound raak te schieten. In de slotfase voorkomt doelman André Onana dat Legia een slotoffensief bekroont met de cruciale tegengoal. Hoewel Ajax zelf nalaat meer afstand te nemen, plaatst het zich voor de achtste finale. Al was het wel billenknijpen tot de laatste minuut, erkent Bosz na afloop. Een dag later blijkt dat FC Kopenhagen in de volgende ronde de tegenstander is.

26/02: Feyenoord knikkert PSV uit titelstrijd in zinderende topper
Doellijntechnologie speelt op zondag 26 februari wél een beslissende rol in De Kuip. Het staat tien minuten voor tijd 1-1 in de topper tussen Feyenoord en PSV als Jeroen Zoet de bal na een redding terughaalt naar zijn borst. Het horloge van scheidsrechter Bas Nijhuis trilt: doelpunt! Het is de bizarre ontknoping van een zinderende wedstrijd, waarin de Rotterdammers vroeg op voorsprong komen dankzij Jens Toornstra en een uur lang domineren. Totdat Gastón Pereiro in de 62ste minuut opeens de gelijkmaker binnenschiet.

Het is pas de eerste tegengoal van het kalenderjaar in de Eredivisie voor Feyenoord, dat met de tiende competitiezege de op rij regerend kampioen PSV op een achterstand van elf punten zet en na afloop alle lof krijgt voor het uitstekende spel. In Eindhoven staan de gezichten na de topper op onweer. En niet alleen bij Zoet, die na afloop zichtbaar geïrriteerd is over zijn eigen goal. Technisch manager Marcel Brands uit openlijk kritiek op de spelersgroep van PSV. 'Blijkbaar hebben we een selectie die niet hongerig genoeg is om een derde titel te winnen.'

Lees hier de terugblik op de maand januari

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.