September 2017: bliksemontslag De Boer, Feyenoord hard onderuit in CL

Reacties

Voetbal International blikt per maand terug op de belangrijkste voetbalgebeurtenissen van 2017. In september onder andere het razendsnelle ontslag van Frank de Boer bij Crystal Palace, het vertrek van Bert van Marwijk bij Saoedi-Arabië en de valse start van Feyenoord in de Champions League.

September 2017: bliksemontslag De Boer, Feyenoord hard onderuit in CL

07/09: transferperiode Premier League sluit vóór competitiestart
Het is een opmerkelijk bericht na een zomer waarin de Premier League-clubs zoals altijd weer het meeste geld hebben uitgegeven aan transfers en er niet voor schromen ook op Deadline Day een paniekaankoop of twee te doen; de transferperiode in Engeland wordt ingekort. De discussie laait op als in augustus diverse spelers noodgedwongen aan de kant worden gehouden tijdens de eerste wedstrijden van het seizoen, omdat ze het onderwerp zijn van wilde speculaties, voortslepende onderhandelingen en met hun hoofd bij een andere club zitten.

Ronald Koeman is een van de managers die zich uitspreekt voor het vervroegen van de deadline, terwijl het juist zijn Everton is dat in augustus nog bezig is met het losweken van Gylfi Sigurdsson. Swansea City houdt de IJslander daarom aan de kant tegen Southampton, dat op haar beurt Virgil van Dijk pas in genade aanneemt als de competitie al een maand onderweg is. Ook Arsène Wenger is klaar met de transfergekte. 'Veel gebeurt in de laatste seconden en dat stelt mij teleur.' Bij Arsenal is het tot de laatste dag onrustig rondom Alexis Sánchez. De Chileen blijft uiteindelijk.

08/09: Fenerbahçe redt Janssen van uitzichtloze situatie bij Spurs
De transfermarkt mag in Engeland dan ruim een week dicht zijn, Turkse clubs kunnen gewoon nog zaken doen. Vincent Janssen zal er blij mee zijn. De 23-jarige spits wordt op 8 september door Fenerbahçe verlost van zijn uitzichtloze situatie bij Tottenham Hotspur, waar hij na een moeizaam eerste seizoen door de komst van Fernando Llorente tot derde keus is gedegradeerd. Dat Spurs hem niet inschrijft voor de Champions League is een teken aan de wand, al zegt Mauricio Pochettino een dag voor het vertrek van Janssen dat er nog toekomst is voor de Nederlander.

In Turkije doet Janssen aanvankelijk weer wat hij op White Hart Lane zo weinig deed; scoren. Zijn basisdebuut tegen Alanyaspor luistert de Oranje-international op met een doelpunt, een week later beslist hij vlak voor tijd uit een strafschop ook de derby tegen Besiktas (2-1). Maar daarna droogt de productie van de voormalig Eredivisie-topscorer, behoudens een goal in een onbeduidend bekerduel, weer op. En dus heeft Janssen slechts negen keer gescoord (vijf penalty's) sinds Tottenham in juli 2016 ruim 22 miljoen euro voor hem overmaakte aan AZ. Doelpunten zijn duur.

11/09: weer bliksemontslag voor De Boer na mismatch met Palace
De Premier League is pas vier wedstrijden onderweg, maar voor Frank de Boer zit het seizoen er al op. Crystal Palace ontslaat de Nederlandse manager na de vierde nederlaag op rij (1-0 tegen Burnley). In die serie scoren The Eagles niet één keer en krijgen ze zeven doelpunten tegen. En dus is het tweede buitenlandse avontuur van De Boer nog sneller ten einde dan het eerste. Zijn dienstverband bij Internazionale duurde 85 dagen, bij Crystal Palace staat hij slechts 77 dagen aan het roer. Voorzitter Steve Parish krijgt kritiek. 'Maar het werkte niet', aldus de preses.

Parish zegt in een reactie op het bliksemontslag van De Boer dat het wellicht toch niet zo'n goede match was. 'We zaten in een neerwaartse spiraal. Ik moest iets veranderen.' Die verandering luistert naar de naam Roy Hodgson. De voormalig bondscoach van Engeland wordt één dag na het ontslag van De Boer aangesteld en krijgt de boel medio oktober op de rit met een verrassende 2-1 zege op Chelsea. De Boer heeft dan al gezelschap gekregen van Andries Jonker. VfL Wolfsburg ontslaat de 55-jarige Amsterdammer medio september na een nederlaag tegen VfB Stuttgart.

13/09: Champions League-rentree Feyenoord draait uit op fiasco
Feyenoord begint dramatisch aan de eerste Champions League-deelname in vijftien jaar. In De Kuip is Manchester City veel te sterk: 0-4. De Rotterdammers treden aan in een geïmproviseerde 5-2-3-formatie en krijgen, met Michiel Kramer als vervanger van de geblesseerde Nicolai Jørgensen, geen moment een voet aan de grond tegen het sterrenensemble van Pep Guardiola. De koploper van de Premier League hoeft op zijn beurt maar even gas te geven om gevaarlijk te zijn. Na 25 minuten is het al 0-3. Feyenoord mag van geluk spreken dat na rust alleen John Stones nogmaals scoort.

Het verlies tegen City is de eerste thuisnederlaag van Feyenoord sinds december 2016 (0-1 tegen Fenerbahçe). Het gaat daarna van kwaad tot erger voor de ploeg van Giovanni van Bronckhorst. Met tien man verliezen van PSV (1-0 na een vroege goal van Gastón Pereiro) is nog tot daaraan toe, maar een week later gaat het thuis op pijnlijke wijze mis tegen NAC Breda (0-2). Tot overmaat van ramp vallen Eric Botteghin en Jan-Arie van der Heijden de rest van het jaar weg door blessures. Zonder het vaste verdedigingsduo verliest Feyenoord ook het tweede CL-duel: 3-1 bij Napoli.

14/09: Van Marwijk vertrekt na WK-plaatsing bij Saoedi-Arabië
Bert van Marwijk gaat niet naar het WK met Saoedi-Arabië. Niet omdat het land zich niet heeft geplaatst voor het toernooi in Rusland, maar omdat de Nederlandse trainer het met de Saoedische bond niet eens wordt over een nieuw contract. Als Saoedi-Arabië zich begin september voor het eerst sinds 2002 weer kwalificeert door een 1-0 zege op Japan, lijkt verlenging een formaliteit. Dat verandert na een reeks ontslagen bij de bond en de komst van een nieuwe algemeen manager, die met allerlei aanvullende eisen komt tijdens de contractbesprekingen.

Reden voor Van Marwijk en zijn Nederlandse staf om er na twee jaar een punt echter te zetten. Ook als Saoedi-Arabië in november weer bij hem aanklopt na het ontslag van zijn opvolger, de Argentijn Edgardo Bauza, is de voormalig bondscoach van Oranje onvermurwbaar. De bond wil opnieuw niet aan de eisen van Van Marwijk voldoen, dezelfde eisen die in september het struikelblok vormen. 'Dan is het voor mij simpel', reageert de 65-jarige trainer. Eind november valt de keuze uiteindelijk op Juan Antonio Pizzi, die met Chili het WK misloopt maar zelf dus wel naar Rusland gaat.

20/09: bekerhouder Vitesse blameert zich tegen hoofdklasser Swift
September is niet de maand van Vitesse. De bekerwinnaar gaat in de Eredivisie prima van start met negen uit vier, maar zet zichzelf voor schut door in de eerste ronde van de strijd om de KNVB-beker na penalty's te verliezen van de amateurs van Swift. De hoofdklasser houdt 120 minuten stand op Sportpark Olympiaplein (0-0). In de strafschoppenreeks wordt een misser van Alexander Büttner de Arnhemmers fataal. Een flinke domper voor de ploeg van Henk Fraser, die een week eerder nog verdienstelijk begint aan de Europa League en zichzelf tekort doet tegen Lazio: 2-3.

Twee weken later is al duidelijk dat Europees overwinteren er waarschijnlijk niet inzit voor Vitesse. OGC Nice is in de Allianz Rivièra, waar de stadionlampen in de tweede helft even dienst weigeren, met 3-0 te sterk. De Arnhemmers reizen juist nog met goede hoop af naar Zuid-Frankrijk na de 2-1 zege op Ajax in De Arena. Fraser hoopt in Nice een 'volwassen' ploeg aan het werk te zien en is na afloop dan ook pissig over de tweede tegengoal. Genieten kan hij ook. Nice-speler Jean Michaël Seri krijgt applaus van Fraser als hij wordt gewisseld. 'Wat een waanzinnige speler is dat.'

21/09: uitgekotste Diego Costa keert terug naar Atlético
Een zomerse terugkeer zit er door het transferverbod van Atlético Madrid niet in, maar begin 2018 kan Diego Costa de deur bij Chelsea dan echt achter zich dichttrekken. De Spaanse international met Braziliaanse roots is sinds zijn overstap in 2014 goed voor 58 officiële treffers in het shirt van The Blues, die met de vechtersbaas in de spits twee keer de landstitel veroveren. Na het succesvolle afgelopen seizoen verneemt Diego Costa per sms dat Conte hem opeens niet meer nodig heeft. Dat schiet in het verkeerde keelgat van de spits. 'Zoiets doe je niet op deze manier.'

Er komt interesse uit China op gang, maar Diego Costa wil alleen naar Atlético Madrid. Die wens spreekt hij uit in The Daily Mail. Het is dan inmiddels augustus, twee maanden nadat het beruchte sms'je is verstuurd en een maand nadat Chelsea hem uit de selectie heeft gezet. De 28-jarige spits voelt zich behandeld als een crimineel en heeft geen goed woord voor de manier waarop Conte met hem omgaat. 'Hij is heel afstandelijk, heeft totaal geen charisma.' Kort na publicatie van het interview eist Chelsea dat Diego Costa terugkeert uit Brazilië en legt de club hem een boete op.

24/09: veerkrachtig PSV overklast FC Utrecht met zevenklapper
De ploeg die in augustus wordt bewierookt na de Europese prestaties, krijgt een maand later een ongenadig hard pak slaag van de ploeg die het Europese toneel met het schaamrood op de kaken verlaat; FC Utrecht - PSV: 1-7. Een uitslag die aanvankelijk niemand ziet aankomen. Utrecht raakt de lat via Cyriel Dessers en Zakaria Labyad maakt razendsnel gelijk uit een strafschop, nadat Jürgen Locadia de score heeft geopend. Hirving Lozano zorgt voor een 1-2 ruststand en daarna gaat het hard. Na rust loopt PSV mede door drie goals van Locadia uit naar een monsterzege.

Twee weken eerder krijgt de ploeg van Phillip Cocu op bezoek bij SC Heerenveen nog de eerste dreun te verwerken in de titelstrijd: 2-0. Het spel is zwak en PSV mag blij zijn dat de score niet hoger oploopt na de rode kaart voor Lozano. Zo stopt Jeroen Zoet een penalty. Het geeft weinig hoop richting de topper tegen Feyenoord, maar de Rotterdammers lopen in Eindhoven wel tegen hun eerste nederlaag aan: 1-0. De vroege goal van Gastón Pereiro is genoeg voor PSV, al maakt Feyenoord zelfs met tien man (rood voor Steven Berghuis) aanspraak op de 1-1.

24/09: crisis bij Ajax na puntenverlies tegen ADO en Vitesse
En dus staat PSV na zes speelronden al vijf punten voor op Ajax. Terwijl de Eindhovenaren winnen van Feyenoord en FC Utrecht, morsen de Amsterdammers punten tegen ADO Den Haag (1-1) en Vitesse (1-2). In Den Haag kan trainer Marcel Keizer zich nog verschuilen achter het grote aantal gemiste kansen, maar na het weinig inspirerende optreden in De Arena tegen de Arnhemmers neemt Keizer het woord crisis in de mond. 'Dat vinden jullie (de media, red.) altijd een leuk woord. Maar als je acht verliespunten hebt in zes wedstrijden, is het inderdaad crisis.'

De start van Keizer als opvolger van de naar Borussia Dortmund vertrokken Peter Bosz is ronduit moeizaam. De voormalig trainer van Telstar, SC Cambuur en FC Emmen en Jong Ajax zoekt in de eerste maanden van het seizoen duidelijk nog naar de ideale samenstelling. Het komt het spel van het wisselvallige Ajax niet ten goede. De 0-4 zege op SC Heerenveen verschaft Keizer vlak voor de interlandperiode weer wat lucht, maar de zesde plaats na zeven speelronden en de grote achterstand op koploper PSV tonen aan het dat lek zeker nog niet boven is.

28/09: vulkaan Bayern komt tot uitbarsting, Ancelotti ontslagen
Ajax is die dagen een oase van rust vergeleken met Bayern München. De vulkaan FC Hollywood staat op het punt van uitbarsten. Het is al onrustig in de voorbereiding en medio september moeten trainer Carlo Ancelotti en voorzitter Karl-Heinz Rummenigge verschillende binnenbrandjes blussen. Robert Lewandowski uit kritiek op het transferbeleid en krijgt op zijn beurt een veeg uit de pan van Arjen Robben als hij voor eigen succes gaat in het Champions League-duel met Anderlecht (3-0). En dan is er nog Franck Ribéry, die boos met zijn shirt smijt nadat hij is gewisseld.

Eind september is het kookpunt bereikt. Bayern heeft al punten laten liggen tegen 1899 Hoffenheim (2-0) en VfL Wolfsburg (1-1), als Paris Saint-Germain in de Champions League met 3-0 over de ploeg van Ancelotti heenwalst. Het kost de Italiaan, die Robben, Ribéry en Mats Hummels op de bank zet, de kop. Bayern verrast door Jupp Heynckes aan te stellen als zijn opvolger. De 72-jarige coach geniet sinds de treble in 2013 van zijn pensioen, maar is het vak nog niet verleerd. De rust keert terug en Bayern wint de eerste negen duels onder zijn leiding.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.