Juni 2017: Real Madrid opnieuw Europa's beste, Koeman koopt Klaassen

Reacties

Voetbal International blikt per maand terug op de belangrijkste voetbalgebeurtenissen van 2017. In juni onder andere de Champions League-prolongatie van Real Madrid, de terugkeer van Klaas-Jan Huntelaar bij Ajax en een miljoenentransfer bij PSV.

Juni 2017: Real Madrid opnieuw Europa's beste, Koeman koopt Klaassen

03/06: fenomeen Ronaldo bezorgt Real historische CL-zege
Voor het eerst in de historie van het toernooi wint een club de Champions League twee keer op rij. Real Madrid schrijft geschiedenis door Juventus in de finale in Cardiff met 4-1 opzij te zetten. Met twee goals eist Cristiano Ronaldo andermaal de hoofdrol op. Na de openingstreffer van de Portugees doet Mario Mandzukic met een schitterende omhaal nog iets terug, maar in de tweede helft biedt Juventus minder tegenstand. Casemiro, nogmaals Ronaldo en Marco Asensio bezorgen Real Madrid een klinkende zege en de twaalfde Europa Cup voor landskampioenen.

Voor Ronaldo zit het seizoen er na het succesvolle jaar voor Real Madrid nog niet op. De 32-jarige vedette reist met Portugal af naar het toernooi om de Confederations Cup, maar zijn optreden aldaar wordt overschaduwd door aantijgingen over belastingfraude. Ronaldo zou de Spaanse fiscus nog 14,7 miljoen euro schuldig zijn. Het leidt tot speculatie in buitenlandse media. Ronaldo zou Spanje willen verlaten wegens de beschuldigingen. In juli maakt hij aan alle geruchten definitief een einde door te verklaren dat hij Real Madrid trouw blijft.

06/06: Bosz verlaat Ajax na interne machtsstrijd voor Dortmund
De samenwerking tussen Ajax en trainer Peter Bosz is al na één seizoen weer ten einde. Met Bosz aan het roer maken de Amsterdammers indruk in Europa, maar het botert niet met een deel van de technische staf. Vooral de relatie met assistent-trainer Dennis Bergkamp is moeizaam. Als Borussia Dortmund op de stoep staat, is de Ajax-trainer vertrokken. De Duitse topclub is op zoek naar een nieuwe trainer na het ontslag van Thomas Tuchel, die afscheid neemt met de DFB-Pokal, en komt na de afzegging van Lucien Favre (OGC Nice) uit bij Bosz.

Nog geen week na het vertrek van Tuchel is alles rond. Bosz tekent voor twee seizoenen bij BVB. De afkoopsom van vijf miljoen euro in zijn contract vormt geen obstakel. En dus moet Ajax, drie weken voor de start van de voorbereiding, op zoek naar een nieuwe trainer. Diverse namen doen de ronde, maar een dag na de presentatie van Bosz in Duitsland is al duidelijk dat Marcel Keizer de beste papieren heeft. De trainer van Jong Ajax geniet ondanks zijn gebrek aan ervaring de voorkeur boven onder anderen Jaap Stam. Op 17 juni is zijn aanstelling definitief.

07/06: transferdroom Van Dijk valt in duigen na statement Liverpool
Welke Engelse topclub wint de strijd om Virgil van Dijk? Die vraag houdt Engelse media begin juni massaal bezig. De verdediger van Southampton staat in de nadrukkelijke belangstelling van Chelsea en Manchester City, maar heeft zelf een voorkeur voor Liverpool. Door die droomtransfer, waarmee naar verluidt 69 miljoen euro is gemoeid, gaat op 7 juni echter een streep. The Reds laten in een officieel statement weten hun interesse in Van Dijk te beëindigen. Aanleiding is een officiële klacht van Southampton over het illegaal benaderen van de Oranje-international.

De megatransfer van Van Dijk mag dan uitblijven, de internationale topclubs smijten in juni al met miljoenen. Benfica-doelman Ederson en dribbelaar Bernardo Silva (AS Monaco) zijn voor een gezamenlijk bedrag van negentig miljoen euro de eerste aankopen van Manchester City en Bayern München rondt medio juni de transfer van Corentin Tolisso af (41,5 miljoen). Dan is ook al duidelijk dat Olympique Lyon nog een sterspeler gaat kwijtraken. Alexandre Lacazette kondigt in mei zijn vertrek aan en verkast begin juli uiteindelijk voor 53 miljoen naar Arsenal.

09/06: Emery werkt Kluivert de deur uit bij PSG
Patrick Kluivert vertrekt na een jaar alweer bij Paris Saint-Germain. De Franse topclub stelt begin juni een nieuwe technisch directeur aan in de persoon van Antero Henrique. Kluivert mag in een andere functie aanblijven, maar bedankt daarvoor. Enkele maanden later biecht trainer Unai Emery in een interview op dat hij bij voorzitter Nasser Al-Khelaifi op het vertrek van Kluivert en de komst van Henrique heeft aangedrongen. 'Als hij met mij in zee zou gaan, moest hij ook naar me luisteren en de situatie met de directeur veranderen', zegt Emery in So Foot.

Emery en Kluivert worden in de zomer van 2016 aangesteld om na de binnenlandse successen ook in Europa te oogsten, maar het duo slaagt niet in die missie. PSG moet de Franse titel na vier jaar op rij aan AS Monaco laten en wordt door Barcelona op pijnlijke wijze uitgeschakeld in de Champions League. De club haalt met de Nederlandse oud-international aan het roer voor bijna 150 miljoen euro aan nieuwe spelers, maar een groot deel van hen rendeert niet. Zo wordt topaankoop en voormalig Real Madrid-talent Jesé in de winter alweer verhuurd aan Las Palmas.

09/06: Oranje wint bij rentree Advocaat, record voor Sneijder
Dick Advocaat kent een prima rentree als bondscoach. Met de Hagenaar voor het eerst weer op de bank wint het Nederlands elftal de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Luxemburg met 5-0. Arjen Robben en de jarige Wesley Sneijder nemen de eerste twee doelpunten voor hun rekening. Sneijder speelt zijn 131ste cap, waarmee hij recordinternational Edwin van der Sar onttroont. Hoe belangrijk dat record is voor de spelmaker blijkt wel uit het feit dat hij tussen de laatste duels van Galatasaray door heen en weer reist om ook tegen Marokko en Ivoorkust te kunnen spelen.

Grote smet op de Oranje-avond is de late 2-1 van Zweden tegen Frankrijk. Ola Toivonen profiteert van een foute uittrap van doelman Hugo Lloris. En dus zijn de WK-kansen geslonken; Nederland móét op 31 augustus winnen van Frankrijk om alles in eigen hand te houden. Toch overheerst het optimisme bij Oranje. 'We moeten nu voor de eerste plaats gaan', aldus Advocaat, die de lijnen voor de oefenduels met Marokko (2-1) en Ivoorkust (5-0) nog vanuit Turkije uitzet wegens zijn laatste verplichtingen bij Fenerbahçe. Interim-bondscoach Fred Grim neemt de honneurs waar.

15/06: Koeman haalt Klaassen naar Everton, Huntelaar terug bij Ajax
De kassa rinkelt voor Ajax. Davy Klaassen heeft zijn gewenste transfer te pakken. Het Everton van manager Ronald Koeman maakt 27 miljoen euro over voor de 24-jarige middenvelder, die voor vijf jaar tekent. Klaassen is lang niet de enige speler die vertrekt uit Amsterdam. De van Chelsea gehuurde Bertrand Traoré kiest voor een transfer naar Olympique Lyon, dat begin juli voor vier miljoen ook Kenny Tete aantrekt. Reservedoelman Diederik Boer keert terug bij PEC Zwolle, terwijl Heiko Westermann eieren voor zijn geld kiest en naar Austria Wien vertrekt.

Daartegenover staat medio juni alleen de komst van Klaas-Jan Huntelaar. De 33-jarige spits mag na een prachtig afscheid bij Schalke 04 transfervrij vertrekken en keert na negen jaar terug bij Ajax, dat hij in het seizoen 2008/09 verliet voor Real Madrid. 'Ik ben blij dat Klaas-Jan voor Ajax kiest, want wij hebben al meerdere jaren interesse hem', spreekt directeur Marc Overmars zijn blijdschap uit over de komst van de routinier. 'Hij is fit en heeft veel zin om succesvol te zijn bij Ajax, maar weet wat hem te wachten staat. Kasper Dolberg is onze eerste spits.'

19/06: komen en gaan van Mexicanen bij PSV
Ook PSV zit in de maand juni niet stil op transfergebied. De Mexicaanse aanvaller Hirving Lozano is de eerste zomeraankoop van de Eindhovenaren. Technisch manager Marcel Brands zegt in mei nog dat Lozano niet haalbaar is, maar middels een speciale constructie komt het er toch van. De 21-jarige vleugelspits van Pachuca komt op dat moment met zijn land nog uit op het toernooi om de Conferedations Cup, waar hij indruk maakt en scoort in het groepsduel met Rusland (2-1). Het zal een voorbode blijken van zijn optredens in de Eredivisie, waarin Lozano bijna wekelijks uitblinkt.

Tegenover de komst van de Mexicaans international, staat het vertrek van twee landgenoten. Héctor Moreno vertrekt half juni voor circa zes miljoen euro naar AS Roma en begin juli raakt PSV ook Andrés Guardado kwijt. De dertigjarige middenvelder ontkent in juni nog dat hij wil vertrekken uit Eindhoven, maar tekent enkele weken later voor drie jaar bij Real Betis. Daarmee verliest trainer Phillip Cocu twee belangrijke steunpilaren, met wie PSV twee keer landskampioen wordt en in het seizoen 2015/16 ook indruk maakt in de Champions League.

20/06: Jans keert als technisch manager terug bij Groningen
Ron Jans keert na zeven jaar terug bij FC Groningen. De 58-jarige Zwollenaar gaat de functie van technisch manager vervullen. Die komt vrij door het vertrek van Peter Jeltema. Aanvankelijk lijkt Jans aan de slag te gaan als docent bij de trainerscursus van de KNVB, maar hij komt terug op dat besluit als Leon Vlemmings – opzetter van de nieuwe opleiding in Zeist – naar Go Ahead Eagles vertrekt. Jans maakt in januari al bekend zijn contract bij PEC Zwolle niet te verlengen. Met die club schrijft hij historie door de KNVB-beker en de Johan Cruijff Schaal te winnen.

In april wordt bekend dat John van 't Schip Jans' opvolger is bij PEC, dat onder leiding van de oud-international indruk maakt tijdens de eerste seizoenshelft van de Eredivisie. Het is opmerkelijk genoeg een van de weinige trainersmutaties in de hoogste afdeling van het betaald voetbal. Verder stellen alleen Ajax (Marcel Keizer) en Roda JC Kerkrade in de zomermaanden een nieuwe coach aan. De keuze van Roda's nieuwe technisch manager Harm van Veldhoven valt op Robert Molenaar. Molenaar, in april ontslagen bij FC Volendam, is de opvolger van Yannis Anastasiou.

25/06: Frank de Boer krijgt herkansing bij Crystal Palace
Het hangt al even in de lucht en wordt eind juni officieel: Frank de Boer tekent voor drie jaar bij Crystal Palace. De Premier League-club biedt De Boer de kans op eerherstel na zijn vroege ontslag bij Internazionale. De voormalig trainer van Ajax moet onder meer de doorstroom van eigen kweek verbeteren, wil attractief voetbal spelen en met The Eagles wegblijven uit de degradatiezone. De Boer maakt met zijn plannen en kennis van de club grote indruk op voorzitter Steve Parish, die de komst van de oud-international een 'fantastische mijlpaal' noemt.

Om de doelstelling te verwezenlijken – van Crystal Palace een solide Premier League-club maken – laat Parish tijdens de presentatie weten dat er maar één man is die over de transfers gaat: De Boer. Het is later die zomer goed terug te zien. Jairo Riedewald komt voor negen miljoen euro over van Ajax en Timothy Fosu-Mensah wordt gehuurd van Manchester United. Met de twee Nederlandse verdedigers hoopt De Boer zijn geliefde spelletje te kunnen spelen. Ruben Loftus-Cheek is de eerste versterking. Het Chelsea-talent komt op huurbasis naar Selhurst Park.

27/06: miljoenentransfer Karsdorp slot van drukke maand Feyenoord
Het elftal waarmee Feyenoord de eerste landstitel sinds 1999 veroverde, blijft niet intact. Zoveel is eind juni wel duidelijk. Dirk Kuijt is al gestopt, Eljero Elia naar Istanbul Basaksehir en voor Rick Karsdorp lonkt een transfer naar AS Roma. Feyenoord bereikt op 27 juni een akkoord met de Serie A-club over een transfersom van veertien miljoen euro met vijf miljoen aan bonussen erbovenop. De 22-jarige rechtsback kan daardoor de duurste Feyenoorder ooit worden. Voor de drievoudig international ligt in de Italiaanse hoofdstad een vijfjarig contract klaar.

Begin juli krijgt ook een andere verdediger een droomtransfer. Terence Kongolo gaat voor vijftien miljoen euro naar AS Monaco. En dus heeft technisch directeur Martin van Geel eindelijk eens iets te besteden op de transfermarkt. Dat blijkt. Jean-Paul Boëtius keert na zijn mislukte avontuur bij FC Basel terug in De Kuip als opvolger van Elia, terwijl Sofyan Amrabat ondanks interesse van Ajax voor vier miljoen euro overkomt van FC Utrecht. Daarnaast komt Kevin Diks op huurbasis over van Fiorentina en wordt er gesproken over de terugkeer van Robin van Persie.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.