Mei 2017: Kuijt maakt Feyenoord kampioen, Ajax verliest EL-finale

Reacties

Voetbal International blikt per maand terug op de belangrijkste voetbalgebeurtenissen van 2017. In mei onder andere het kampioenschap van Feyenoord, de verloren Europa League-finale van Ajax en het emotionele afscheid van Francesco Totti bij AS Roma.

Mei 2017: Kuijt maakt Feyenoord kampioen, Ajax verliest EL-finale

09/05: KNVB bevestigt aanstelling Advocaat, bizarre persconferentie
Het is eind april al duidelijk, maar de KNVB wacht tot dinsdag 9 mei met het bevestigen van de terugkeer van Dick Advocaat bij Oranje. De 69-jarige Hagenaar moet het Nederlands elftal in zijn derde termijn als bondscoach alsnog naar het WK loodsen en krijgt daarbij assistentie van Ruud Gullit. Een combinatie die 'het vuur' in Oranje weer kan aansteken, aldus directeur Jean-Paul Decossaux. Het is een verrassende keuze, omdat Advocaat als assistent van Danny Blind nog naar Fenerbahçe vertrekt. Maar sentimenten spelen nu even geen rol.

Tenminste, dat zegt Hans van Breukelen op een persconferentie. Het is een van de vele uitspraken waarmee de technisch directeur van de KNVB de keuze voor Advocaat, en dus niet Henk ten Cate, probeert te verklaren. Maar hoe harder Van Breukelen zijn best doet om te doen alsof er niks fout is gegaan bij de zoektocht naar de nieuwe bondscoach, hoe ongeloofwaardiger het wordt. De oud-doelman noemt de handelwijze van Ten Cate 'bijna onbeschoft', waarop de trainer van Al-Jazira terugslaat in een statement. Ruim een maand later vertrekt Van Breukelen bij de KNVB.

10/05: Ronaldo en Dani Alves schitteren in halve finale CL
Er staat in de lentemaanden geen maat op Cristiano Ronaldo. De Portugees heeft Real Madrid in april met vijf treffers al langs Bayern München geschoten in de kwartfinale van de Champions League en doet het begin mei nog eens dunnetjes over tegen Atlético Madrid. Ronaldo neemt in het heenduel van de halve finale de voltallige productie van Real voor zijn rekening (3-0) en ziet een week later dat het genoeg is om voor de derde keer in vier jaar de eindstrijd van het miljardenbal te bereiken, al staat Atlético na een kwartier al met 2-0 voor: 2-1.

Tegenstander in die finale is Juventus, dat zowel uit (0-2) als thuis (2-1) te sterk is voor AS Monaco. De aanvalsmachine van trainer Leonardo Jardim heeft in de eerdere rondes spectaculair voetbal op de mat gelegd tegen Manchester City en Borussia Dortmund, maar komt er nauwelijks aan te pas tegen de aanstaande kampioen van Italië. Routinier Dani Alves eist met twee assists op Gonzalo Higuaín in het heenduel en een prachtige treffer in de return de hoofdrol op bij De Oude Dame. En dus mag Gianluigi Buffon dromen van de Champions League, de prijs die hij nog mist.

11/05: Ajax schittert en beeft in halve finale met twee gezichten
Het houdt niet op voor Ajax in de Europa League. Als de Amsterdammers bij de loting voor de halve finale aan Olympique Lyon worden gekoppeld, is er nog enige vrees voor de kracht van de opponent. Die maakt plaats voor euforie als de ploeg van trainer Peter Bosz na een moeizame start de Fransen helemaal zoek speelt in De Arena. Bertrand Traoré blinkt uit met twee goals en een assist, ook Amin Younes en Kasper Dolberg scoren. Ajax wint met 4-1, al had het volgens Bosz ook 12-6 kunnen worden, en staat op de drempel van de Europa League-finale.

Ajax wordt na de heenwedstrijd in binnen- en buitenlandse media overladen met complimenten, maar geeft het ticket voor de finale een week later in de return nog bijna uit handen. Aanvankelijk is er geen vuiltje aan de lucht als Dolberg opnieuw profiteert van de enorme ruimtes achter de Franse defensie, maar door twee goals van Alexandre Lacazette knokt Lyon zich voor rust al terug in de wedstrijd. Die groeit na rust uit in een meeslepend gevecht, waarin Ajax na een rode kaart voor Nick Viergever met kunst- en vliegwerk standhoudt: 3-1. Het is genoeg voor de finale.

14/05: Kuijt bezorgt Feyenoord met hattrick eerste titel sinds 1999
Drie dagen later is het feest in Rotterdam. Een week eerder gaat in de beoogde kampioenswedstrijd bij stadgenoot Excelsior (3-0) nog alles mis wat er mis kan gaan, maar tegen Heracles Almelo wordt al na 38 seconden duidelijk dat het de middag van Dirk Kuijt is. De 36-jarige Katwijker start door de schorsing van Tonny Vilhena in de basis en straft een uitglijder van Mike te Wierik overtuigend af: 1-0 en zijn honderdste in Rotterdamse dienst. De al maanden uitverkochte Kuip ontploft en doet dat nogmaals als Kuijt elf minuten later ook de 2-0 tegen de touwen kopt.

En dus kan het kampioensfeest in alle hevigheid losbarsten. Het wordt voor de hoofdrolspelers een achtbaan van emoties. Kuijt maakt zijn sprookje compleet met een hattrick en kan zijn geluk niet op als het laatste fluitsignaal klinkt: 3-1, Feyenoord is kampioen. De tranen vloeien bij Giovanni van Bronckhorst en in De Kuip huilen velen met hun trainer mee. Voor het eerst sinds 1999 staat de Coolsingel weer vol, stampvol. Als heel Rotterdam zijn roes heeft uitgeslapen, bevestigt Feyenoord dat Kuijt ermee stopt. Op zijn hoogtepunt. Een mooier afscheid bestaat niet.

21/05: Wijnaldum helpt Liverpool naar CL, Wenger grijpt mis
De titelstrijd in Engeland is twee dagen eerder al beslist. Chelsea is sinds de twaalfde speelronde koploper en stelt het kampioenschap veilig door op vrijdag 12 mei met 1-0 te winnen op bezoek bij West Bromwich Albion. Michy Batshuayi groeit uit tot matchwinner. Ruim een week later verzorgt de Belg met twee goals ook het toetje in de feestwedstrijd tegen het al gedegradeerde Sunderland (5-1). Maar de echte apotheose van de Premier League vindt elders in Londen plaats. Arsenal plaatst zich ondanks een 3-1 zege op Everton níét voor de Champions League.

Het is een dieptepunt in het tijdperk-Arsène Wenger. The Gunners waren sinds het debuut in 1998 altijd van de partij, maar komen één punt tekort om een vervolg te geven aan die reeks. Liverpool legt na de bevrijdende openingsgoal van Georginio Wijnaldum tegen Middlesbrough (3-0) beslag op de vierde plaats en plaatst zich in het kielzog van Tottenham Hotspur en Manchester City voor de voorronde van het miljardenbal. Arsenal wint op 27 mei wel de FA Cup (2-1 tegen Chelsea), de zevende voor Wenger, die ondanks het moeizame seizoen twee jaar langer blijft.

21/05: Real Madrid eindelijk weer kampioen van Spanje
Niemand twijfelt er nog aan, maar dan moet het nog wel even gebeuren: Real Madrid wordt voor het eerst sinds 2012 kampioen van Spanje. Cristiano Ronaldo neemt in de tweede minuut de laatste twijfels weg door de ban te breken tegen Málaga, dat geen vuist kan maken tegen De Koninklijke: 0-2. Dat lukt Eibar wél in Camp Nou. Barcelona moet alle zeilen bijzetten om bij een misstap van Real aanspraak te kunnen maken op de titel, komt met 0-2 achter en stelt pas in het laatste half uur orde op zaken. Lionel Messi scoort twee keer: 4-2.

Het is het teleurstellende slot van een seizoen waarin Barcelona naast alle grote prijzen grijpt. De Copa del Rey die het zes dagen later met Jasper Cillessen onder de lat wint (3-1 tegen Alavés), is slechts een troostprijs. Het betekent tevens het afscheid van Estadio Vicente Calderón, het stadion van Atlético Madrid is het decor van de finale, en trainer Luis Enrique. Twee dagen na het winnen van de Spaanse beker bevestigt Barcelona dat Ernesto Valverde zijn opvolger is. De oud-speler van Barça en trainer van Athletic Bilbao tekent voor twee jaar in Camp Nou.

24/05: onmachtig Ajax verliest in EL-finale van Man Utd
Woensdag 24 mei, 20.45 uur, Friends Arena, Stockholm. Ajax staat voor het eerst sinds 1996 weer in een Europese finale, die van de Europa League. Tegenstander is Manchester United, inzet een direct ticket voor de Champions League. United is in de Premier League als zesde geëindigd en richt al zijn pijlen op de EL-finale. Ook voor Ajax zijn de belangen groot na het mislopen van de titel. Alles bij elkaar opgeteld is winst goed voor zo'n twintig miljoen euro, maar zover komt het niet. Tacticus José Mourinho ontmantelt het spel van Ajax en ziet zijn ploeg met 2-0 winnen.

De equipe van Peter Bosz maakt op weg naar de finale indruk met vlot combinatiespel en de felle manier van druk zetten, maar een overwinning – of zelfs een doelpunt – hangt geen moment in de lucht. United heeft de wedstrijd in handen na de snelle treffer van Paul Pogba en komt na de 2-0 van Henrikh Mkhitaryan niet meer in de problemen. Het komt Bosz, die eerder die maand de Rinus Michels Award heeft gewonnen, op kritiek te staan. Waar was het Plan B van Ajax? Het enige dat rest is het via de Eredivisie veroverde ticket voor de CL-voorronde. Een schrale troost.

28/05: spectaculair slot play-offs, NAC velt vonnis over NEC
Spektakel in De Galgenwaard. FC Utrecht komt in de finale van de play-offs om Europees voetbal terug uit geslagen positie en verslaat AZ in een ongekende thriller na penalty's. De ploeg van John van den Brom wint in Alkmaar mede dankzij twee assists van revelatie Calvin Stengs met 3-0, maar de goede uitgangspositie blijkt in de return weinig waard. Tim Krul houdt zijn ploeg nog in de race door vlak voor tijd een zwak ingeschoten penalty van Sébastien Haller te stoppen, maar kan tijdens de strafschoppenserie niet zijn stempel drukken. Utrecht gaat Europa in.

De euforie in Breda is op die spectaculaire zondag 28 mei minstens zo groot. NAC keert na twee jaar terug in de Eredivisie door NEC twee keer te verslaan: 1-0 en 1-4. Cyriel Dessers is met vier goals in het tweeluik de beul van de Nijmegenaren, die degraderen. Roda JC Kerkrade houdt het hoofd wel boven water in de play-offs. In aanloop naar de Limburgse derby met MVV Maastricht ontslaat de Eredivisionist trainer Yannis Anastasiou en voegt Huub Stevens toe aan de technische staf. In de verhitte duels met MVV gaat het maar net goed: 0-0 en 1-0.

28/05: Totti krijgt van AS Roma afscheid dat hij verdient
De slotdag van het Serie A-seizoen staat in het teken van het afscheid van Francesco Totti. De veertigjarige Keizer van Rome mag in de thuiswedstrijd tegen Genoa nog één keer zijn opwachting maken in het shirt van AS Roma. Met Totti als invaller binnen de lijnen stelt de ploeg van Luciano Spalletti in de laatste minuut de tweede plek, en daarmee kwalificatie voor de Champions League, veilig. Diego Perotti maakt de winnende (3-2) en geeft zijn aanvoerder het vaarwel dat hij verdient. Na afloop sluit Totti zijn 25 jaar durende carrière af met een emotionele toespraak.

De Scudetto moeten Totti en Roma voor het zesde seizoen op rij aan Juventus laten. De Romeinen stellen het kampioensfeest van De Oude Dame uit door zonder de geschorste Kevin Strootman in een rechtstreeks gevecht met 3-1 te winnen, maar een week later is de titel alsnog een feit. Juventus wint thuis met 3-0 van Crotone, nadat het midweeks al de Coppa Italia heeft veroverd door Lazio met 2-0 te verslaan. Met de derde dubbel in successie op zak maakt het in eigen land oppermachtige Juve zich op voor de Champions League-finale, waarin op 3 juni Real Madrid wacht.

29/05: Stam en Reading grijpen naast promotie en 195 miljoen
Voor Jaap Stam eindigt het seizoen met Reading in mineur. Niet de ploeg van de oud-international, maar Huddersfield Town stelt op een volgepakt Wembley promotie naar de Premier League veilig. Dat er 195 miljoen euro op het spel staat, doet het voetbal van beide ploegen geen goed. Na 120 nerveuze minuten worden missers van Liam Moore en Jordan Obita in de penaltyserie Stam fataal. De Nederlandse manager blijft Reading ondanks het mislopen van promotie en belangstelling van andere clubs trouw en verlengt zijn contract tot medio 2019.

Diverse andere landgenoten sluiten het seizoen in het buitenland wel af met een positieve noot. Bas Dost maakt in de laatste competitiewedstrijd van Sporting Lissabon een hattrick en wordt met 34 goals (een persoonlijk record) topscorer van Portugal. Quincy Promes en Ryan Babel worden met respectievelijk Spartak Moskou en Besiktas kampioen van Rusland en Turkije, waarbij Babel ook nog eens scoort in de kampioenswedstrijd. En trainer Andries Jonker behoudt VfL Wolfsburg voor de Bundesliga door in de play-offs Eintracht Braunschweig te verslaan.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.