Augustus 2017: goud voor Oranje Leeuwinnen, Neymar naar PSG

Reacties

Voetbal International blikt per maand terug op de belangrijkste voetbalgebeurtenissen van 2017. In augustus onder andere het succes van de Oranje Leeuwinnen, de transfers van Neymar, Ousmane Dembélé en Kylian Mbappé en de blamage van Ajax in Europa.

Augustus 2017: goud voor Oranje Leeuwinnen, Neymar naar PSG

03/08: voetbalwereld op zijn kop door megatransfer Neymar
De Neymar-soap krijgt begin augustus zijn climax als de Braziliaan bij zijn terugkeer in Barcelona met toestemming de training overslaat en enkele uren later een transferverzoek indient. Het zijn de eerste officiële berichten over zijn op handen zijnde megatransfer naar Paris Saint-Germain. Die krijgt een dag later zijn beslag, nadat La Liga-voorzitter Javier Tebas op het bondskantoor nog een stokje heeft gestoken voor het betalen van de afkoopsom van 222 miljoen euro in het contract van Neymar. De soap duurt ook daarna nog voort, als de Spaanse bond hem niet vrijgeeft.

Daardoor moet Neymar, die als een filmster wordt onthaald bij zijn presentatie in Parijs, zijn debuut voor PSG een week uitstellen tot het uitduel met Guingamp (0-3) van 13 augustus. Barcelona is dan al druk bezig met het halen van opvolgers, maar dat gaat moeizaam. Na een wekenlange soap wordt Ousmane Dembélé pas op 25 augustus losgeweekt bij Borussia Dortmund voor een bedrag van 105 miljoen euro plus bonussen (maximaal 147 miljoen). Afgezien van de omstreden transfer (voor 40 miljoen) van Paulinho blijft het daarbij. Philippe Coutinho (Liverpool) is niet te koop.

05/08: Feyenoord wint Johan Cruijff Schaal dankzij penaltykiller Jones
Drie maanden na het veroveren van de eerste landstitel sinds 1999 opent Feyenoord het seizoen met het winnen van de Johan Cruijff Schaal. Jens Toornstra schiet de landskampioen uit een voorzet van Jean-Paul Boëtius na een goede start snel op voorsprong, maar daarna geven de Rotterdammers de regie in de eigen Kuip uit handen. Vitesse-aanwinst Bryan Linssen raakt vlak voor rust al de lat op aangeven van Thulani Serero. Na rust wordt het alsnog 1-1, als Danny Makkelie na het bekijken van de video-beelden een strafschop toekent voor een overtreding op Tim Matavz.

Matavz, de opvolger van Ricky van Wolfswinkel bij de bekerwinnaar, en Milot Rashica stuiten in de penaltyserie op Brad Jones. Dat uitgerekend de Australische doelman uitgroeit tot held van de avond, komt Giovanni van Bronckhorst goed uit. De trainer van Feyenoord moet bij de start van het seizoen een keuze maken tussen Jones en Kenneth Vermeer, totdat laatstgenoemde weer een zware blessure oploopt. Met Jones onder de lat begint Feyenoord ook goed aan de Eredivisie. Het wint de drie duels in augustus met FC Twente (1-2), Excelsior (0-1) en Willem II (5-0).

06/08: PSV dicht gat in de begroting met Pröpper-miljoenen
Een half jaar na het uitblijven van zijn transfer naar Zenit Sint-Petersburg gaat Davy Pröpper alsnog weg bij PSV. De club moet door het missen van de Europa League en de komst van Hirving Lozano en Derrick Luckassen spelers verkopen in de laatste weken van de transferzomer. Maar zelfs met de dertien miljoen euro die Brighton & Hove Albion voor Pröpper betaalt, is het gat in de begroting volgens algemeen directeur Toon Gerbrands nog niet gedicht. Meer transferkomsten blijven echter uit, ondanks voldoende interesse voor diverse PSV-spelers.

Zo zet Girondins Bordeaux met de transferdeadline in aantocht plotseling een streep door de transfer van Luuk de Jong. De Fransen nemen in plaats daarvan Nicolas de Préville voor acht miljoen over van Lille. Ook de interesse van Hannover 96 loopt op niets uit. Het prijskaartje dat om de nek van De Jong hangt is de Duitsers te gortig. De transferwens van Santiago Arias en Jeroen Zoet blijft ook onbeantwoord. Ondertussen hebben zij gewoon hun aandeel in de vlekkeloze competitiestart van PSV (negen uit drie), dat de plannen om een nieuwe linksback te halen ziet mislukken.

06/08: Oranje Leeuwinnen winnen EK in eigen land
Terwijl het Nederlandse mannenvoetbal in een diepe crisis verkeert, viert het vrouwenvoetbal haar hoogtijdagen. De Oranje Leeuwinnen winnen het EK in eigen land, door Denemarken in een aantrekkelijke finale met 4-2 te verslaan. Het betekent de eerste eindzege op een groot toernooi. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman herstelt zich razendsnel van een vroege tegengoal en loopt na de 2-2 ruststand in de tweede helft weg bij de Deense vrouwen. Lieke Martens en Sherida Spitse scoorden allebei één keer, de bekritiseerde Vivianne Miedema maakt er twee.

De spectaculaire finale en de fraaie huldiging in Utrecht vormen het passende slotstuk van drie succesvolle weken, waarin de Nederlandse vrouwen met de wedstrijd populairder werden. Naar het openingsduel met Noorwegen (1-0) kijken al ruim 2,1 miljoenen mensen, iets meer dan naar de Champions League-finale, de uitverkochte EK-finale trekt ruim 4,1 miljoen kijkers. Na het winnen van het EK zijn binnen- en buitenlandse media lovend, vooral over de finale, die reclame is voor het vrouwenvoetbal. The Guardian maakt zelfs ruimte op de voorpagina voor de Leeuwinnen.

14/08: zware schorsing Ronaldo na dubbele hoofdrol in Clásico
Real Madrid begint het seizoen zoals het de vorige jaargang eindigt: met het winnen van prijzen. De winnaar van de Champions League verslaat Europa League-houder Manchester United op augustus met 2-1 in de strijd om de Europese Super Cup en neemt vijf dagen later ook een voorschot op de Spaanse Super Cup, door in Camp Nou een gevoelige tik uit te delen aan aartsrivaal Barcelona: 1-3. Lionel Messi trekt de stand een kwartier voor tijd gelijk uit een penalty, na een vroeg eigen doelpunt van Gerard Piqué, maar in de slotfase loopt de kampioen weg bij de bekerwinnaar.

Cristiano Ronaldo is dan inmiddels ingevallen en eist op bizarre wijze de hoofdrol op. De 32-jarige vedette is het eindstation van een dodelijke counter, schiet de bal stijf in de kruising en trekt zijn shirt uit om de treffer te vieren; gele kaart. Als Ronaldo kort daarna wegens een vermeende fopduik weer op de bon gaat, en dus met rood moet vertrekken, is hij zo boos dat hij scheidsrechter Ricardo de Burgos een duw geeft. Het resultaat: vijf duels schorsing. Zonder Ronaldo wint Real ook de return in Madrid: 2-0. Marco Asensio deelt al vroeg de knock-out uit met een fraai afstandsschot.

18/08: Ajax verkoopt Sánchez voor recordbedrag aan Spurs
Ajax raakt Davinson Sánchez al na één seizoen kwijt aan Tottenham Hotspur. In eerste instantie krijgt de Premier League-club te horen dat de Colombiaanse verdediger niet te koop is. Als Spurs een bod van veertig miljoen euro uitbrengt en duidelijk is dat Sánchez zijn zinnen heeft gezet op een transfer, gaat Marc Overmars echter alsnog overstag. Hoewel het clubrecord een jaar na de verkoop van Arek Milik opnieuw wordt verbeterd, krijgt de directeur spelerszaken vooral kritiek. Want waarom heeft Ajax nog altijd geen vervanger in huis, terwijl het seizoen al is begonnen?

Die defensieve versterking komt er de week daarop. Ajax bereikt met Rapid Wien een akkoord over de transfer van Maximilian Wöber, die 7,5 miljoen euro kost. De Amsterdammers hebben met Luis Orejuela, een Colombiaanse rechtsback, dan ook al een vervanger voor Kenny Tete gehaald. Enkele dagen voor de transferdeadline is de terugkeer van Siem de Jong rond. In de hectische laatste week wordt er ook nog aan Kasper Dolberg getrokken, maar Ajax houdt de Deense spits ondanks serieuze interesse van Borussia Dortmund en AS Monaco binnenboord.

24/08: Ajax blameert zich met historische Europese uitschakeling
Terwijl Marc Overmars nog drukdoende is om de selectie van Ajax op orde te krijgen, moet trainer Marcel Keizer presteren in Europa. Na de uitschakeling tegen OGC Nice in de derde voorronde van de Champions League, is Rosenborg BK de laatste horde naar de groepsfase van de Europa League. Vijf dagen nadat Heracles Almelo de Amsterdammers te kijk heeft gezet bij de start van het nieuwe Eredivisie-seizoen, zorgen de Noren in De Arena voor de volgende domper. Invaller Samuel Adenyi Adegbenro straft een fout van Joël Velman genadeloos af: 0-1.

Een week later lijkt Ajax de boel recht te trekken, als na een uur Amin Younes en Lasse Schöne in kort tijdsbestek twee keer scoren: 1-2. Met die stand zou de verliezend finalist van vorig seizoen zich voor de Europa League plaatsen, maar de wederopstanding is van korte duur. In de laatste tien minuten doet Adegbenro de ploeg van Keizer opnieuw pijn, ditmaal door twee keer te scoren: 3-2. En dus neemt Ajax voor het eerst sinds 51 jaar niet deel aan een Europees toernooi. 'Een blamage', weet Keizer, op wiens schouders de druk na vier duels zonder zege al flink groeit.

24/08: dapper FC Utrecht strandt in het zicht van de haven
De enige Nederlandse club die zich enigszins onttrekt aan de Europese malaise, is FC Utrecht. Als winnaar van de play-offs stroomt de ploeg van Erik ten Hag al in tijdens de tweede voorronde van de Europa League. Terwijl half Nederland aan het strand ligt, rekenen de Domstedelingen na een 0-0 gelijkspel op Malta overtuigend af met Valletta FC: 3-1. Ten Hag moet na het vertrek van mannen als Sébastien Haller (Eintracht Frankfurt), Sofyan Amrabat (Feyenoord) en Nacer Barazite (naar Turkije) een aantal nieuwe spelers inpassen, maar het resultaat lijdt er niet onder.

Een van die nieuwelingen vertolkt in de return tegen Lech Poznan een hoofdrol. Na de 0-0 in eigen huis staat Utrecht in de Poolse heksenketel na een buitenspelgoal van de Polen en een dubieuze rode kaart voor Ramon Leeuwin met de rug tegen de muur, als Cyriel Dessers in de slotfase van dichtbij 1-2 maakt. Het wordt nog 2-2, maar het is genoeg voor de play-offs. Zenit Sint-Petersburg komt uit de koker als loodzware tegenstander. Utrecht maakt indruk in de thuiswedstrijd (1-0), maar moet uit na verlenging toch het hoofd buigen voor de Russische miljoenenploeg (2-0).

31/08: WK-kansen Nederland slinken na afstraffing in Parijs
Hoe ver het Nederlandse voetbal is afgezakt op de internationale ladder, blijkt misschien nog wel het meest uit de teloorgang van Oranje. Nederland neemt in augustus de historische lage 36ste plaats in op de FIFA-ranglijst en reist in die hoedanigheid af naar Parijs voor de belangrijke, zo niet cruciale WK-kwalificatiewedstrijd tegen Frankrijk. Dick Advocaat en consorten hebben de mond vol van een stunt, maar gaan kansloos onderuit. Lang blijft het bij de vroege goal van Antoine Griezmann, maar na een rode kaart voor Kevin Strootman zakt Oranje door het ijs: 4-0.

De kritieken zijn vernietigend, in binnen- én buitenland. Want waarom jaagt het Nederlands elftal in de slotfase, met Robin van Persie als invaller na twee jaar terug in Oranje, nog op een doelpunt en geeft het zo onnodig veel ruimte weg? Ondanks de 3-2 nederlaag van Zweden bij Bulgarije zijn de WK-kansen geslonken. Het verschil in doelsaldo lijkt te groot. Drie dagen later lopen de Zweden op dat front nog verder uit met een 4-0 zege bij Wit-Rusland. Nederland wint met 3-1 van Bulgarije. Advocaat is tevreden, maar het gevoel beklijft dat er meer in zat.

31/08: Mbappé op Deadline Day naar PSG, ADO huurt Kishna
Natuurlijk is 31 augustus ook dé datum die is verbonden aan het fenomeen Deadline Day. Paris Saint-Germain neemt na de megatransfer van Neymar ook de grote klapper op de laatste dag van de transfermarkt voor zijn rekening. Kylian Mbappé, die avond ook invaller en doelpuntenmaker tegen Oranje, wordt gehuurd van AS Monaco met een verplichte optie tot koop. PSG omzeilt met die constructie de Financial Fair Play-regels. Met de deal, waarvan VI op 9 augustus al melding maakt, is het duizelingwekkende bedrag van 180 miljoen euro (145 + 35 miljoen) gemoeid.

In Nederland komt de meest opmerkelijke transfer op Deadline Day op naam van ADO Den Haag. Ricardo Kishna komt op huurbasis over van Lazio. De 22-jarige Hagenaar debuteert een week later met een assist tegen Willem II, maar het noodlot slaat toe als hij uitgerekend tegen zijn oude club Ajax een zware kruisbandblessure oploopt. Een uitgaande transfer die opzien baart is die van Rick van Drongelen naar Hamburger SV. Sparta Rotterdam ontvangt begin augustus drie miljoen euro voor de achttienjarige verdediger, die in september debuteert voor Jong Oranje.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.