Juli 2017: verschrikkelijk nieuws over Nouri, contract Sneijder verscheurd

Reacties

Voetbal International blikt per maand terug op de belangrijkste voetbalgebeurtenissen van 2017. In juli onder andere het drama rondom Abdelhak Nouri, de bizarre plannen van Paris Saint-Germain en Europese misstappen van PSV en Ajax.

Juli 2017: verschrikkelijk nieuws over Nouri, contract Sneijder verscheurd

02/07: Duitsland wint omstreden voorproefje op WK
Twee dagen na de eindzege van Jong Duitsland op het EK Onder-21 is ook de Confederations Cup een prooi voor de Duitsers. De ploeg van bondscoach Joachim Löw is zonder de grote sterren (maar mét Ajacied Amin Younes) naar Rusland afgereisd, maar is desondanks oppermachtig. Na de 4-1 zege op Mexico in de halve finale countert Die Mannschaft zich naar een 1-0 zege op Chili, dat in de finale is gekomen door Portugal na penalty's te verslaan. Lars Stindl maakt na een fout in de opbouw van Marcelo Díaz het enige doelpunt. Ondanks genoeg kansen wordt er daarna niet meer gescoord.

Tijdens het voorproefje op het WK van een jaar later maakt de FIFA voor het eerst gebruik van de videoscheidsrechter. De proef verloopt allerminst vlekkeloos. Hoewel de wereldvoetbalbond zegt blij te zijn met de videoref, zorgt het systeem gedurende het toernooi voor verwarrende momenten. Publicaties over doping in het Russische voetbal creëren onrust rond de Russische nationale ploeg, die in de groepsfase strandt. In oktober maakt de FIFA bekend dat de Confederations Cup mogelijk van de kalender verdwijnt om ruimte te maken voor een groter WK voor clubs.

06/07: Koeman raakt Lukaku kwijt en verwelkomt Rooney
Niet Chelsea, maar Manchester United wordt de nieuwe club van Romelu Lukaku. Everton krijgt 85 miljoen euro voor de Belgische spits, die met 25 competitiegoals enorm belangrijk is geweest voor de ploeg van Ronald Koeman. De Nederlandse manager slaagt er niet in dat verlies aan doelpunten te compenseren op de transfermarkt. Everton haalt voor bijna 160 miljoen euro spelers als Michael Keane, Davy Klaassen, Cuco Martina, Jordan Pickford, Sandro Ramírez en (later in de zomer) Gylfi Sigurdsson, maar de komst van een echte topspits blijft uit.

Ook Wayne Rooney kan de leegte die Lukaku achterlaat niet opvullen. Everton rondt de terugkeer van de verloren zoon begin juli af, maar Koeman blijft hameren op de noodzaak van het halen van een extra aanvaller. De oud-international is desalniettemin lovend over Rooney, die bij United op het tweede plan is geraakt en in de zomer zijn afscheid als international aankondigt. 'In mijn ogen kan Rooney nog twee of drie jaar mee op het absolute topniveau', zegt Koeman. Rooney zet die woorden kracht bij met een prachtige treffer tijdens de oefentrip door Tanzania.

13/07: Ajax krijgt verschrikkelijk nieuws over Nouri
Ajax verblijft tijdens de voorbereiding een week in Oostenrijk en sluit de trip op zaterdag 8 juli af met een oefenwedstrijd tegen Werder Bremen. De schrik slaat de aanwezigen om het hart als Abdelhak Nouri in de 71ste minuut in elkaar zakt. De twintigjarige middenvelder wordt daarna minutenlang behandeld, afgeschermd door doeken, en per helikopter naar een naburig ziekenhuis gevlogen. Nog diezelfde avond landen Nouri en de selectie van Ajax in Amsterdam, waar de club het nieuws krijgt dat hij stabiel en buiten levensgevaar is.

De dagen erna komt Ajax regelmatig met updates over de situatie van Nouri, die werd geveld door hartritmestoornissen. Aanvankelijk is er nog sprake van 'voorzichtig optimisme', maar op 13 juli krijgt de club bijzonder slecht nieuws: er is ernstige en blijvende hersenschade geconstateerd bij het talent. De kans op herstel is nihil. Algemeen directeur Edwin van der Sar reageert vol droefenis. 'Dit is het slechtst denkbare bericht. Het is verschrikkelijk.' De voetbalwereld reageert geschokt. Van alle kanten komen er steunbetuigingen. Stay Strong Appie.

14/07: Galatasaray verscheurt contract Wesley Sneijder
Na vierenhalf jaar komt er een abrupt einde aan de periode van Wesley Sneijder bij Galatasaray. De 33-jarige spelmaker heeft met vijf treffers en vijftien assists een goed seizoen achter de rug, maar komt niet langer voor in de plannen van trainer Igor Tudor. Zelfs zijn rugnummer is Sneijder kwijt. En dus zit er maar één ding op: vertrekken uit Istanboel. Anderhalve maand voor het belangrijke WK-kwalificatieduel met Frankrijk is de toekomst van de recordinternational daardoor uiterst ongewis, al heeft hij over interesse niet te klagen.

Aanvankelijk lijkt een transfer naar de Major League Soccer de meest serieuze optie, maar nadeel is dat het seizoen in Amerika pas in januari start. Heel even gaat het gerucht dat hij terugkeert bij zijn oude liefde FC Utrecht, maar het is uiteindelijk OGC Nice dat Sneijder inlijft. De interesse van de Franse nummer drie wordt eind juli concreet. Begin augustus presenteert Nice, tegenstander van Ajax in de derde voorronde van de Champions League, de nieuwe nummer 10 met grote trots. Sneijder tekent voor één jaar, met een optie voor nog een seizoen.

18/07: transfergekte slaat toe door duizelingwekkende deals
De transfergekte slaat in de tweede helft van juli toe, als Franse en Spaanse kranten melden dat Paris Saint-Germain werk wil maken van de komst van Neymar. De berichtgeving zorgt voor ongeloof in de voetbalwereld. Gaat PSG echt 222 miljoen betalen om de Braziliaan los te weken bij Barcelona? Een transfersoap is het gevolg. Bijna elke dag verschijnen er wel nieuwe berichten over Neymar, die bij PSG meer kans zou maken op de Gouden Bal. Eind juli raakt het geduld van zijn ploeggenoten op. 'Hij moet zich uitspreken, ik wil duidelijkheid', zegt Andrés Iniesta.

Dat het de zomer van de duizelingwekkende deals gaat worden, wordt eens te meer duidelijk als op woensdag 25 juli de Spaanse krant Marca met het bericht komt dat Real Madrid met AS Monaco een principeakkoord heeft bereikt over de transfer van Kylian Mbappé. Kosten: 180 miljoen euro. De achttienjarige aanvaller heeft pas 58 officiële wedstrijden achter zijn naam staan, maar scoorde daarin al 27 keer. En dus zit de voltallige Europese top achter de groeibriljant van Monaco aan. Ook clubs als Arsenal, Manchester City en PSG zouden zijn komst wel zien zitten.

19/07: Morata onttroont Torres, miljoenen niet altijd zaligmakend
Chelsea heeft zijn nieuwe topspits binnen. Manager Antonio Conte heeft zijn pijlen eigenlijk gericht op Romelu Lukaku, maar ziet de Belgische spits tot zijn afgrijzen naar Manchester United gaan. En dus wordt Álvaro Morata, opmerkelijk genoeg óók genoemd bij United, de man die zijn landgenoot Fernando Torres onttroont als duurste aankoop in de clubhistorie van Chelsea. De Spaanse spits komt over van Real Madrid, waar hij geen basisplaats heeft, en moet Diego Costa doen vergeten. Zijn collega-international heeft per sms te horen gekregen dat Conte hem niet langer nodig heeft.

In navolging van Morata kiezen meer bankzitters van Real Madrid voor speeltijd elders. Zo vertrekt James Rodríguez voor een spotprijsje naar Bayern München, waar hij wordt herenigd met Carlo Ancelotti. Andere clubs zijn minder meewerkend. Zo houdt Southampton voet bij stuk door Virgil van Dijk uit de selectie zetten en zegt RB Leipzig resoluut nee tegen het bod van 75 miljoen euro dat Liverpool uitbrengt op Naby Keïta. The Reds volgen dat voorbeeld door in augustus zelf voor de transfer van Philippe Coutinho te gaan liggen. Barcelona zou 100 miljoen euro hebben geboden.

21/07: Willems heeft transfer naar topcompetitie te pakken
De bedragen die over tafel gaan bij de onderhandelingen tussen de Europese grootmachten, zijn een veelvoud van de transfersommen waarvoor de Eredivisie-clubs zaken doen. Zo wint PSV begin juli de strijd om Derrick Luckassen, die ook in de belangstelling staat van Feyenoord. Voor vijf miljoen euro komt de multifunctionele verdediger over van AZ. Een week later is ook Marco van Ginkel binnen. De 25-jarige middenvelder wordt voor de derde keer gehuurd van Chelsea, dat zijn contract eveneens verlengt, en is na Hirving Lozano en Luckassen de derde aanwinst.

Om die deals te financieren moet PSV spelers verkopen. Jetro Willems zet zichzelf medio juli nadrukkelijk in de etalage. 'Een transfer heb ik liever vandaag dan morgen, dan is er voor iedereen duidelijkheid', zegt de linksback tegen VI. Willems wil naar een topcompetitie en krijgt op 21 juli zijn zin, als PSV de laatste plooien met Eintracht Frankfurt gladstrijkt. De Bundesliga-club, die ook FC Utrecht-spits Sébastien Haller en de bij Napoli overbodig geraakte Jonathan de Guzman aantrekt, betaalt zo'n vijf miljoen euro plus bonussen voor Willems.

27/07: PSV en Ajax beleven valse start in Europa
Wat vooraf een leuk opwarmertje lijkt, draait uit op een blamage. PSV verliest zijn eerste wedstrijd van het seizoen van NK Osijek: 0-1. Met Davy Pröpper op de bank en Marco van Ginkel als nieuwe aanvoerder doet de ploeg van Phillip Cocu veel te weinig met het optische overwicht. Een week later is de afgang compleet. De Kroaten winnen opnieuw met 1-0 en gaan naar de play-offs van de Europa League. PSV plaatst zich voor het eerst in 43 jaar niet voor een Europees hoofdtoernooi. De druk op Cocu neemt toe, maar zijn positie staat volgens Marcel Brands niet ter discussie.

De beschamende misstap van PSV volgt op de uitschakeling van Ajax in de Champions League. In het uitduel met OGC Nice, de eerste officiële wedstrijd sinds het persoonlijke drama rond Appie Nouri, herpakken de Amsterdammers zich nog. Na een matige eerste helft maakt Donny van de Beek na rust 1-1. Een goede uitgangspositie, maar in De Arena gaat het mis. Ajax, met het hoofd wellicht nog bij het prachtige eerbetoon aan Nouri, komt al vroeg op achterstand, knokt zich daarna knap terug, maar krijgt tien minuten voor tijd het deksel op de neus: 2-2.

28/07: oude bekende Berghuis duurste zomeraankoop Feyenoord
Het is al eind juli als Feyenoord zijn duurste aankoop van de transferzomer afrondt. Het is een oude bekende. Steven Berghuis, vorig seizoen al op huurbasis actief in De Kuip, komt voor 6,5 miljoen euro over van Watford. De Premier League-club is aanvankelijk niet bereid te onderhandelen, maar de Rotterdammers hebben geduld. Dat betaalt zich dubbel en dwars uit. Berghuis trekt de kar in de eerste maanden van het seizoen en heeft zijn productie uit het kampioensjaar – zeven doelpunten – eind oktober al geëvenaard. In november maakt hij zijn rentree bij Oranje.

Feyenoord haalt in juli meer spelers. Door de lucratieve transfers van Rick Karsdorp (AS Roma) en Terence Kongolo (AS Monaco) winkelt technisch directeur Martin van Geel met een goedgevulde portemonnee. AZ en SC Heerenveen stellen zich daardoor hard op in de onderhandelingen, maar op 18 juli is de komst van Ridgeciano Haps en Jerry St. Juste afgerond. Gezamenlijk kosten de twee verdedigers circa tien miljoen euro. Feyenoord droomt dan ook nog van de terugkeer van Robin van Persie. Uiteindelijk is Sam Larsson in augustus de laatste (aanvallende) versterking.

31/07: Watford kaapt Richarlison voor neus Ajax weg
Ajax toont zich in juli niet van zijn meest slagvaardige kant op de transfermarkt. Aanvankelijk hebben de Amsterdammers de beste papieren in de strijd om Fluminense-aanvaller Richarlison, maar eind juli kaapt Watford de twintigjarige Braziliaan voor de neus van Ajax weg. De jeugdinternational gaat voor 12,5 miljoen euro naar The Hornets. Het blijkt een dure misser. De snelle linkerspits is met zijn doelgerichte spel een van de revelaties in de Premier League, terwijl bij Ajax op de linkerflank Amin Younes in negatieve zin opvalt door een gebrek aan rendement.

Terwijl Ajax de eerste wedstrijd in de derde voorronde van de Champions League tegen OGC Nice al achter de rug heeft, is de selectie van Marcel Keizer eind juli nog allerminst compleet. Klaas-Jan Huntelaar en keepers Benjamin van Leer en Kostas Lamprou zijn op dat moment de enige nieuwe gezichten, terwijl er met de transfers van Davy Klaassen, Jairo Riedewald en Kenny Tete al veertig miljoen euro is geïncasseerd. Ook Joël Veltman flirt met een vertrek, maar de nieuwe aanvoerder verlengt begin juli zijn contract. Nick Viergever kan naar Duitsland, maar mag niet weg.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.