November 2017: ontketende Memphis, contractverlenging Messi

Reacties

Voetbal International blikt per maand terug op de belangrijkste voetbalgebeurtenissen van 2017. In november onder andere de karatetrap van Patrice Evra, de waanzinnige Kohlenpott-derby en de contractverlenging van Lionel Messi.

November 2017: ontketende Memphis, contractverlenging Messi

2/11: zware schorsing en ontslag voor Evra na karatetrap
Ophef in de Europa League. Patrice Evra wordt nog vóór de start van de wedstrijd tussen Vitória Guimarães en Olympique Marseille met rood van het veld gestuurd, omdat hij een supporter van zijn eigen club tijdens de warming-up een schop tegen het hoofd verkoopt. De meegereisde fans zouden volgens Franse media hun onvrede hebben geuit over de teleurstellende prestaties van Evra. De 36-jarige linksback kan de verwachtingen bij l'OM niet waarmaken na zijn transfervrije overstap van Juventus en heeft begin november pas negen wedstrijden gespeeld.

Daar komt er ook geen één meer bij, althans niet in dienst van Olympique Marseille. Een dag na het incident stelt de club Evra op non-actief na een intern onderzoek. Het definitieve ontslag volgt een week later. Op diezelfde dag schorst de UEFA de Franse routinier voor zeven maanden, waardoor hij de rest van het seizoen niet meer in actie kan komen. In een reactie laat Evra weten het voetbal nog niet vaarwel te zeggen, ook al is hij 37 tegen de tijd dat hij weer in actie mag komen. Tot die tijd blijft hij zijn volgers op Instagram vermaken met ludieke posts.

5/11: Memphis de man in vorm bij Olympique Lyon
Voor Memphis Depay blijkt zijn verhuizing naar Frankrijk juist een schot in de roos. Na een prima eerste half jaar met vijf goals en zeven assists, trekt de 23-jarige aanvaller die lijn in de tweede helft van 2017 door. Een hattrick op 22 oktober tegen Troyes op 22 oktober (0-5) is daarvan het meest sprekende bewijs. Ook in de derby tegen Saint-Étienne onderscheidt Memphis zich. De ex-PSV'er opent de score in het beladen duel, dat Lyon met 0-5 wint na een onderbreking van veertig minuten in de slotfase als de thuisfans het veld bestormen na een provocatie van Nabil Fekir.

Drie weken later wint Lyon ook de uitwedstrijd tegen OGC Nice (waar Wesley Sneijder ontbreekt) met klinkende cijfers: 0-5. Memphis benadrukt zijn topvorm met twee goals (de 0-1 en de 0-4) in de eerste helft. Ook Kenny Tete doet met een assist bij de 0-2 een duit in het zakje. In de slotfase krijgt Memphis een publiekswissel van trainer Bruno Genesio, al is hij daar zelf niet gelukkig mee. Dat de linksbuiten dat in woord in gebaar laat blijken, bedekt Genesio begripvol met de mantel der liefde. 'Dat is normaal. Hij wilde een hattrick maken.'

11/11: Marokko en Peru eindelijk naar WK, Italië grote afwezige
Groot feest in Marokko. De Leeuwen van de Atlas zijn er voor het eerst sinds 1998 weer bij op het WK door de koppositie in de kwalificatie op bezoek bij directe concurrent Ivoorkust met succes te verdedigen: 0-2. Met Karim El Ahmadi en de weer in genade aangekomen Hakim Ziyech in de basis zit Marokko al na een half uur op rozen. In de slotfase valt Sofyan Amrabat in, waarmee de toekomst van de Feyenoorder als international vaststaat. Amrabat twijfelt even als de KNVB hem benadert, maar kiest uiteindelijk toch voor het Marokkaanse elftal.

In november komt ook de WK-droom van een andere Feyenoord-speler uit. Renato Tapia moet er een wereldreis voor maken, maar dan heb je ook wat. Peru verslaat Nieuw-Zeeland in de play-offs (0-0, 2-0) mede dankzij een goal van Jefferson Farfán (ex-PSV) en is er voor het eerst sinds 1982 weer bij. Italië schrijft ook historie, in negatieve zin: het ontbreekt voor het eerst sinds 1958 op het WK. Zweden knokt zich naar een 1-0 zege op de viervoudig wereldkampioen en maakt de stunt in de return compleet: 0-0. Een gitzwarte bladzijde in de Italiaanse voetbalhistorie.

14/11: Advocaat wint bij Oranje-afscheid van Schotland en Roemenië
Dick Advocaat had de data voor de play-offs van het WK waarschijnlijk omcirkeld in zijn agenda, maar is met Oranje veroordeeld tot het spelen van twee onbeduidende oefenduels met Schotland en Roemenië. Die staan, een maand na het afscheid van Arjen Robben en het missen van het tweede grote toernooi op rij, vooral in het teken van het afscheid van Advocaat. Want dat hij en assistent Ruud Gullit ermee stoppen is een publiek geheim, al doet de bondscoach zelf zijn best het moment van bekendmaking uit te stellen tot na Roemenië.

Advocaat doet ook in de laatste twee interlands van zijn derde termijn waarvoor hij is aangesteld: winnen. Na de kleurloze 1-0 zege in Schotland storten Nederlandse en Britse media een bak kritiek uit over het Nederlands elftal, maar de lucht klaart weer wat op als Oranje drie dagen later met 3-0 wint op bezoek bij Roemenië. Bij afwezigheid van de spitsen Bas Dost, Vincent Janssen en Jürgen Locadia bezorgen uitblinkers Memphis Depay (één goal) en Steven Berghuis (drie assists) Advocaat een geslaagd afscheid en een Oranje-record (meeste zeges ooit als bondscoach).

18/11: Ajax raakt verder achterop ondanks monsterzege in Breda
Ajax boekt op zaterdag 18 november een historische monsterzege op NAC Breda: 0-8. Al na 33 minuten staat het 0-5, tot afgrijzen van het thuispubliek dat zich heeft verheugd op een ouderwets Avondje NAC. Het wordt echter een wedstrijd om nooit te vergeten voor de Amsterdammers, voor wie het de grootste uitzege ooit in de Eredivisie is. Veel schiet Ajax er op dat moment niet mee op. Koploper PSV slaat begin november een gat van acht punten als het zelf spectaculair ontsnapt bij FC Twente (3-4) en FC Utrecht wint in De Arena: 1-2.

Toch is het lang niet altijd overtuigend wat PSV in november laten zien. Ook PEC Zwolle (0-1) en Excelsior (1-2) worden met minimale cijfers aan de kant gezet. Hirving Lozano maakt in dat laatste duel de belangrijke 0-2 en staat eind november al op tien competitiegoals, waardoor de Mexicaanse zomeraankoop alweer in verband wordt gebracht met een transfer. Bij Ajax is het Justin Kluivert die de show steelt. Als linksbuiten scoort hij drie keer tegen Roda JC Kerkrade (5-1). Invaller Frenkie de Jong solliciteert met drie assists naar een basisplaats.

21/11: Feyenoord en Vitesse klaar in Europa
Voor Feyenoord is het afzien in november. In de Eredivisie wacht de titelhouder sinds 1 oktober op een overwinning. Die malaise houdt aan door een 'FIFA-doelpunt' van ADO Den Haag (2-2) en een zondagsschot van VVV-Venlo (1-1). Eind november valt het doek in de Champions League. Manchester City bezorgt Feyenoord de vijfde nederlaag op rij (1-0), een negatief Nederlands record dreigt. Toch is er reden tot optimisme. Feyenoord oogt veel volwassener dan in september in De Kuip (0-4), wint vier dagen later met 0-2 bij FC Groningen.

Stadion Euroborg is een week eerder het decor van een bizar eigen doelpunt van Vitesse. Na een uur schiet rechtsback Fankaty Dabo de bal vanaf dertig meter pardoes over de debuterende keeper Jeroen Houwen heen: 1-1. Groningen wint uiteindelijk op spectaculaire wijze met 4-2. Het is voor de Arnhemmers de derde nederlaag in vier duels. Onderdeel van die serie is de 0-2 thuisnederlaag tegen SV Zulte Waregem in de Europa League, waardoor overwintering verder uit zicht raakt. Op 23 november is de uitschakeling definitief ondanks een knap 1-1 gelijkspel bij Lazio.

25/11: Messi verlengt contract bij Barcelona
De contractsoap rond Lionel Messi komt op 25 november ten einde. De Argentijnse vedette zet zijn handtekening onder een nieuwe verbintenis tot medio 2021 bij Barcelona, dat voor alle zekerheid de in Spanje verplichte afkoopsom ophoogt naar 700 miljoen euro. Hoewel beide partijen al meerdere malen hebben laten weten dat de bevestiging van het nieuwe akkoord een formaliteit is, zorgt het uitblijven daarvan ervoor dat er een geruchtenstroom over een eventueel vertrek van Messi op gang komt. Zijn oude contract loopt immers af in de zomer van 2018.

Een dag na het verlengen van zijn contract bewijst Messi weer eens zijn waarde. Met een fraaie pass staat hij aan de basis van de late gelijkmaker van Jordi Alba in de topper tegen het verrassend goed presterende Valencia (1-1). In de eerste helft lijkt Messi zelf al de score te openen als doelman Neto opzichtig blundert. De bal is de lijn duidelijk gepasseerd, maar de arbitrale leiding ziet het doelpunt over het hoofd. Grote gevolgen voor de titelstrijd heeft het uiteindelijk niet – Barça blijft koploper met vier punten meer dan Valencia – maar de roep om doellijntechnologie zwelt aan.

25/11: positie Bosz verder onder druk na bizarre Kohlenpott-derby
Zaterdag 25 november is ook de dag van de bizarre Kohlenpott-derby tussen Borussia Dortmund en Schalke 04. De ploeg van Peter Bosz leidt na 25 minuten al met 4-0, maar laat de aartsrivaal na rust terug in de wedstrijd komen met een onwaarschijnlijke comeback tot gevolg: 4-4. De kritiek neemt toe en Duitse media zijn het na afloop eens: Bosz raakt zijn baan kwijt. De Nederlandse coach mag aanblijven (nog wel), maar weet zelf maar al te goed hoe de vlag erbij hangt. 'We moeten winnen van Schalke, zeker ook voor mijn positie', zegt hij met de derby nog in aantocht.

Bosz doet die uitspraak na de 1-2 nederlaag tegen Tottenham Hotspur, waardoor het avontuur in de Champions League er na de groepsfase al opzit. BVB slaat een modderfiguur in het miljardenbal, zelfs de duels met APOEL Nicosia wint het niet (1-1). In de Bundesliga heeft Dortmund in aanloop naar de kraker tegen Schalke slechts één punt gepakt in de laatste vijf duels. Te midden van die sportieve crisis voelt Bosz zich genoodzaakt Pierre-Emerick Aubameyang tijdelijk uit de selectie te zetten, als de clubtopscorer niet voor het eerst te laat op de training verschijnt.

27/11: AC Milan ontslaat Montella na mislukte megarenovatie
Waar Bosz nog even mag blijven zitten, is het geduld bij AC Milan eind november op. De beroerde resultaten in de Serie A kosten trainer Vincenzo Montella de kop. De voormalig topspits mag in de zomer blijven nadat hij zijn eerste seizoen in Milanese dienst heeft besloten met de zesde plaats, maar komt al snel onder vuur te liggen als de punten uitblijven ondanks de komst van een heel elftal nieuwe spelers ter waarde van bijna 200 miljoen euro. Op 27 november, na het 0-0 gelijkspel tegen Torino, is het zover: Montella mag zijn koffers pakken.

Gennaro Gattuso is de opvolger van Il Aeroplanino (Het Vliegtuigje) in San Siro. De voormalige bikkelaar van het Milan dat in 2003 en 2007 de Champions League won, predikt passie maar kan zijn ploeg niet uit het slop trekken. Medio december moet de 39-jarige trainer het opnemen voor Gianluigi Donnarumma. De achttienjarige doelman, in de zomer al onderwerp van een enorme soap voordat hij zijn contract verlengt, barst in tranen uit als de fans het op hem hebben gemunt rondom het bekerduel met Hellas Verona wegens geruchten over een transferverzoek.

29/11: Everton slaat weg omhoog in na hattrick Rooney
Ronald Koeman is inmiddels al een maand vertrokken als eind november een hattrick van Wayne Rooney tegen West Ham United (4-0) het begin is van betere tijden voor Everton. Vooral de derde goal van de 32-jarige routinier, een streep vanaf eigen helft, mag er zijn. De nieuwe manager Sam Allardyce kijkt vanaf de tribune goedkeurend toe. Het is de laatste wedstrijd van Everton onder tussenpaus David Unsworth, die het met vijf nederlagen, één gelijkspel en slechts twee zeges niet veel beter doet dan Koeman.

Pas als Allardyce het roer overneemt is er een structurele verbetering zichtbaar in de resultaten. The Toffees pakken tien punten in zijn eerste vier Premier League-duels, de nog niet versleten Rooney scoort daarin drie keer, en krijgen in die serie slechts twee goals. Het leidt tot verbazing bij Big Sam: 'Hoe heeft Everton toch zó veel goals tegen kunnen krijgen voordat ik hier kwam? Terwijl deze verdedigers blijkbaar wel kunnen verdedigen.' Tribuneklant Davy Klaassen heeft geen aandeel in de opmars. Allardyce wil met de Nederlander in gesprek over zijn toekomst.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.