Transferdagboek 05/01: Defour, Suarez, Rooney en Özyakup

Op 1 januari 2014 is de spelersmarkt weer geopend en het zijn dan de transferperikelen die het nieuws regeren. Voetbal International houdt dagelijks de stand van zaken bij.

Transferdagboek 05/01: Defour, Suarez, Rooney en Özyakup

De Belg Steven Defour is gewild. Zijn zaakwaarnemer Paul Stefani heeft laten weten dat de middenvelder meer aan spelen wil toekomen bij FC Porto. Als dat niet lukt, is een transfer een optie. 'Steven is niet ongelukkig bij zijn huidige club maar hij wil spelen met het oog op het wereldkampioenschap', vertelt Stefani in The Mirror.

'Aston Villa heeft laten weten dat het geïnteresseerd is in Defour. De interesse is nog niet concreet en dat is hetzelfde als bij andere clubs, waarvan ik de naam niet kan noemen. Steven staat open om te spelen voor een attractieve club waar hij meer kansen krijgt dan in zijn huidige situatie', aldus Stefani over de mogelijke toekomstige ploeggenoot van Karim El Ahmadi, Ron Vlaar en Leandro Bacuna.

Omdat de belangenbehartiger de namen van de andere clubs niet wil noemen, doen wij dat voor hem. Schalke 04 heeft volgens BILD ook interesse en ook Anderlecht wil de 42-voudig international graag overnemen.

Steven Defour.
Steven Defour.

Luis Suarez maakt dit seizoen veel indruk bij Liverpool en dat ontgaat de buitenlandse topclubs niet. Daarom besloot Liverpool onlangs het contract van de Uruguayaanse aanvaller te verlengen tot medio 2018. Daarmee lijkt de trefzekere spits de komende jaren vast te zitten aan The Reds, maar er zit een addertje onder het gras. Hij heeft namelijk een ontsnappingsclausule in zijn contract laten opnemen, waardoor hij voor een vast bedrag weg mag.

Dat was al bekend, maar de Daily Mail claimt nu het bedrag te weten waarvoor Suarez kan vertrekken. Er zou een prijskaartje van negentig miljoen euro om zijn nek hangen. Of Real Madrid, dat de afgelopen weken werd gelinkt aan Suarez, dat bedrag voor hem op tafel wil leggen, is maar zeer de vraag.

De Daily Mail zegt ook te weten dat de onderhandelingen tussen Manchester United en Wayne Rooney spaak zijn gelopen. Deze maand ontmoeten de zaakwaarnemers van Rooney een delegatie van United, maar de international zou twijfels hebben of hij wil blijven bij een club die volgend seizoen mogelijk geen Champions League speelt. Het team van manager David Moyes bezet momenteel slechts de zevende plaats in de Premier League, waarmee zij aan het einde van het seizoen kwalificatie voor het miljoenenbal zou mislopen.

Chelsea zit alvast op het vinkentouw om van de moeizame contractbesprekingen tussen Rooney en United te profiteren. Afgelopen zomer toonden The Blues al interesse in de Engelse aanvaller en deze transferperiode brengen ze mogelijk opnieuw een bod uit van ruim 35 miljoen euro. Trainer José Mourinho sprak al meerdere malen uit dat hij behoefte heeft aan een killer en Rooney kan in die vacature voorzien.

Rooney is niet de enige die het zinkende schip in Manchester wil verlaten. Althans, als we het Italiaanse Tuttosport mogen geloven. Mandekker Nemanja Vidic beschikt namelijk over een aflopend contract bij de regerend landskampioen en de Serviër bekijkt zijn opties. Een van de mogelijke stappen is een transfer naar Fiorentina in januari. Trainer Vincenzo Montella zou zijn directie hebben aangegeven dat de aankoop van Vidic zijn prioriteit heeft.

Tottenham Hotspur en Liverpool volgen de prestaties van Salomon Kalou bij Lille nauwgezet
Tottenham Hotspur en Liverpool volgen de prestaties van Salomon Kalou bij Lille nauwgezet

Lille-aanvaller Salomon Kalou keert mogelijk terug naar de Premier League. De Daily Mail is ervan overtuigd dat Tottenham Hotspur en Liverpool zijn verrichtingen nauwlettend in de gaten houden. Kalou brak door bij Feyenoord, waarna hij zes jaar lang tussen bank en basis pendelde bij Chelsea. Medio 2012 maakte hij de overstap naar Lille, waar hij dit seizoen goed presteert. Dat onderstreepte de Ivoriaan zondag nogmaals, door twee keer te scoren in het bekerduel met Amiens AC (3-1 winst).

Een opmerkelijk gerucht in La Gazzetta dello Sport. De Turkse Nederlander Oguzhan Özyakup, die momenteel bij Besiktas speelt, zou namelijk op de radar van AS Roma staan. Met Daniele De Rossi, Kevin Strootman en Miralem Pjanic hebben de Romeinen momenteel een middenveld dat uitstekend functioneert, maar Roma wil zich alvast oriënteren op de toekomst. De 22-jarige Özyakup is daarvoor een mogelijkheid.

De beklonken transfer van Robert Lewandowski, die in de zomer transfervrij verkast van Borussia Dortmund naar Bayern München, krijgt in de Duitse media nog een sappige follow-up. Der Spiegel stelt dat Real Madrid de Poolse aanvaller met een ultieme poging heeft geprobeerd weg te kapen voor de neus van Bayern.

Real-voorzitter Florentino Pérez raakte uitermate gecharmeerd van Lewandowski, nadat die in de halve finales van de Champions League met vier goals vrijwel eigenhandig verantwoordelijk was voor de uitschakeling van De Koninklijke. De poging van Pérez om Lewandowski met een zesjarig contract en een jaarsalaris van circa tien miljoen euro naar Estadio Santiago Bernabéu te lokken mislukte evenwel, omdat Bayern hoogte kreeg van de Madrileense intenties en er zelf ook nog een schepje bovenop deed.

Belgisch international Radja Nainggolan staat in de belangstelling van de drie traditionele Italiaanse topclubs.
Belgisch international Radja Nainggolan staat in de belangstelling van de drie traditionele Italiaanse topclubs.

In Italië vissen Internazionale en AC Milan uit dezelfde vijver met spelers. De twee rivalen uit Milaan zijn beiden op zoek naar versterkingen. Hoewel de Rossoneri zaterdag met Keisuke Honda en eerder Adil Rami al twee witeraankopen presenteerden, is de kwakkelende grootmacht nog niet klaar op de transfermarkt. Radja Nainggolan en Danilo D'Ambrosio lijken beiden op weg naar Stadio San Siro, maar het is nog niet duidelijk of ze in roodzwarte of blauwzwarte shirts gaan spelen.

D'Ambrosio moet vertrekken bij Torino, omdat de Italiaanse international zijn aflopende contract weigerde te verlengen. Milan leek koploper in de race om de rechtsback, maar volgens Sport Mediaset zou Inter nu een akkoord hebben met club en speler. Eenzelfde scenario ligt op de loer bij Nainggolan. De Belgische middenvelder van Cagliari kan voor circa tien miljoen euro naar Inter, Milan én Juventus.

Gaat Gökhan Inler schitteren op Old Trafford?
Gaat Gökhan Inler schitteren op Old Trafford?

Manchester United mag na de zwakke eerste seizoenhelft ook niet ontbreken in het transferdagboek. In aanloop naar de op 1 januari geopende transferperiode werden Leighton Baines, Luke Shaw en Ricardo Rodriguez al genoemd als de nieuwe linksback van The Red Devils en nu zou ook Fábio Coentrão weer in beeld zijn. Volgens The Sunday Mirror heeft de Portugees van Real Madrid te horen gekregen dat hij voor circa vijftien miljoen euro mag vertrekken. Afgelopen zomer liep Coentrão een transfer naar United nog mis op het laatste moment.

Behalve een linksback heeft manager David Moyes ook een middenvelder nodig, al ontkende de van Everton overgekomen trainer zondag al te veel aankopen te zullen doen in januari. Volgens Zwitserse media zou Gökhan Inler evenwel bovenaan het verlanglijstje van de Schotse coach prijken. Inler zit naar zijn zin te vaak op de bank bij Napoli, waar trainer Rafael Benítez bovendien zijn zinnen zou hebben gezet op de komst van Maxime Gonalons. De Fransman zou voor dertien miljoen euro spoedig de overstap maken van Olympique Lyon naar Napels. United zou wel eens optimaal kunnen gaan profiteren van die gang van zaken.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen