Transferdagboek 04/01: Rodríguez, De Bruyne en Diego Costa

Op 1 januari 2014 is de spelersmarkt weer geopend en het zijn dan de transferperikelen die het nieuws regeren. Voetbal International houdt dagelijks de stand van zaken bij.

Transferdagboek 04/01: Rodríguez, De Bruyne en Diego Costa

Chelsea en Manchester United hebben beide een ervaren linksback die ogenschijnlijk aan vervanging toe is. In elk geval lijken routiniers Ashley Cole en Patrice Evra hun langste tijd wel te hebben gehad. In de zoektocht naar een geschikte opvolger zijn de Engelse clubs schijnbaar terechtgekomen bij dezelfde speler: Ricardo Rodríguez (21).

De Zwitserse international, die twee jaar geleden voor 8,5 miljoen van FC Zürich naar VfL Wolfsburg verhuisde, heeft weinig trek in deze transferperiode al de overstap te maken. Met het oog op het WK wil hij voorkomen dat hij ergens op de bank terecht komt.

Misschien heeft Chelsea een troef in handen om Wolfsburg te verleiden alvast zaken te doen, en die aas luistert naar de naam Kevin De Bruyne. De Bundesliga-club heeft namelijk zijn zinnen gezet op de Belgische middenvelder, die naar verluidt persoonlijk al rond is met de Duitse club.

Chelsea-manager José Mourinho heeft zich gemengd in de discussie, want de Portugees wil De Bruyne niet kwijt. Maar de opmerkingen van de Portugees passen mogelijk in het pokerspel over een transfersom. Wolfsburg wil voorlopig niet verder gaan dan vijftien miljoen euro, waar in Londen gedacht wordt aan het dubbele.

Een snel akkoord wordt niet verwacht. 'Het is meer dan onwaarschijnlijk dat hij zondag meegaat op ons trainingskamp in Abu Dhabi', aldus Klaus Allofs, technisch directeur bij Wolfsburg.

De zoektocht van Arsenal naar een spits blijft de headlines in buitenlandse media domineren. Maar wie nou de voornaamste kandidaat is om de druk op de schouders van Olivier Giroud te verlichten, wordt met de dag onduidelijker. Deze week zong de naam van Dimitar Berbatov rond, maar manager Arsène Wenger was er als de kippen bij om dat gerucht te ontkrachten. Wie dan wel op weg naar het Emirates Stadium is, blijft slechts gissen gezien de vele namen die circuleren in zowel Engelse als andere buitenlandse kranten.

Atlético Madrid-aanvaller Diego Costa staat dankzij zijn 23 officiële treffers tijdens de eerste seizoenhelft vanzelfsprekend hoog op de verlanglijst van The Gunners. Volgens The Daily Mirror zou Wenger echter gekscherend hebben toegegeven dat de tot Spanjaard genaturaliseerde Braziliaan te duur is.

Toen gesuggereerd werd dat Diego Costa een gelimiteerde afkoopsom van circa 35 miljoen euro in zijn contract heeft staan, grapte Wenger dat dat bedrag waarschijnlijk meer in de buurt van de 150 miljoen euro zou liggen. Dat Arsenal diep in de buidel moet tasten om de topschutter nog deze winter weg te lokken uit Estádio Vicente Calderón moge evenwel duidelijk zijn.

The Daily Mail komt tegelijkertijd met de naam van Mario Mandzukic op de proppen. De Kroatische spits lijkt aankomende zomer overbodig te worden bij Bayern München, aangezien de komst van Lewandowski bijna in kannen en kruiken is. De transfervrije komst van de Poolse goalgetter aankomende zomer zou Mandzukic overbodig maken, maar daarmee is het huidige spitsentekort van Arsenal op korte termijn nog niet opgelost.

In Italië lijkt zich een tijdelijke oplossing aan te dienen. Volgens de plaatselijke media zou de koploper van de Premier League bezig zijn Mirko Vucinic op huurbasis naar Londen te halen. De Montenegrijnse aanvaller verpietert op de bank van Juventus, waar hij is voorbijgestreefd door de aankopen Carlos Tévez en Fernando Llorente.

De door Arsenal voorgestelde huurovereenkomst met een optie tot koop lijkt voor alle partijen daarom een ideale oplossing, maar Juventus zou daar geen genoegen mee nemen. Volgens Sky Italia gaat De Oude Dame alleen akkoord met een permanent vertrek, hetgeen Arsenal bijna tien miljoen euro zou moeten kosten. Nog altijd veel geld, maar aanzienlijk minder dan het prijskaartje dat om de stierennek van Diego Costa hangt.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen