Dit is er allemaal al beslist in de Eredivisie (en dit nog niet)

Reacties

Nog negen wedstrijden, dan is het Eredivisie-seizoen 2023/24 voorbij. Wat staat er tijdens de 34ste en laatste speelronde nog op het spel?

Dit is er allemaal al beslist in de Eredivisie (en dit nog niet)
© Pro Shots

Plek één is sinds 5 mei officieel vergeven aan PSV. De Eindhovenaren plaatsen zich dankzij de titel rechtstreeks voor de Champions League, maar kunnen niet meer de beste ploeg ooit worden in de Eredivisie na de remise bij Fortuna Sittard. Ook vicekampioen Feyenoord is van de partij, wanneer in september het miljardenbal aanvangt.

Dat geldt mogelijk ook voor de huidige nummer drie: FC Twente. De landskampioen van 2010 staat op pole position voor deze gewilde plek: de voorsprong op AZ bedraagt twee punten. FC Twente gaat op bezoek bij PEC Zwolle en fungeert AZ als gastheer van FC Utrecht. De Tukkers hebben nét een beter doelsaldo na de monsterscore tegen FC Volendam: +32 om +31. In het uiterste geval moeten de ploegen een beslissingswedsrijd spelen.

Daaronder zijn de kaarten geschud. Ajax is en blijft de nummer vijf en de play-offs om een ticket voor de tweede voorronde van de Conference League gaan tussen de nummer zes, zeven, acht en negen. Dat zijn NEC, FC Utrecht, Sparta Rotterdam en Go Ahead Eagles. De enige uitdager voor die plekken was in theorie nog SC Heerenveen, maar door de nederlaag tegen Vitesse is die kans voorbij.

Kijken we naar de onderste regionen, dan is alleen de strijd om plek vijftien nog interessant: RKC Waalwijk of Excelsior probeert de zestiende positie - oftewel de deelname aan de play-offs om promotie/degradatie - te ontlopen. Door de dramatische reeks is Heracles Almelo formeel ook nog niet veilig, al moeten RKC (bij PSV) en Excelsior (bij Feyenoord) dan winnen en de Almeloërs, die wel het minste doelsaldo hebben van de drie ploegen, verliezen. FC Volendam en Vitesse degraderen rechtstreeks.

Zondag draait het dus voornamelijk om de strijd om plek drie én vijftien, en natuurlijk het gevecht om de topscorerstitel. Vangelis Pavlidis (28 goals) heeft een minieme voorsprong op Luuk de Jong (27 treffers).

1 PSV Hoofdfase CL
2 Feyenoord Hoofdfase CL
3 FC Twente Derde voorronde CL/Hoofdfase EL
4 AZ Derde voorronde CL/Hoofdfase EL
5 Ajax Tweede voorronde EL
6 NEC Play-offs voorronde ECL
7 FC Utrecht Play-offs voorronde ECL
8 Sparta Rotterdam Play-offs voorronde ECL
9 Go Ahead Eagles Play-offs voorronde ECL
10 SC Heerenveen Uitgespeeld
11 Fortuna Sittard Uitgespeeld
12 PEC Zwolle Uitgespeeld
13 Almere City FC Uitgespeeld
14 Heracles Almelo Handhaving/nacompetitie
15 RKC Waalwijk Handhaving/nacompetitie
16 Excelsior Handhaving/nacompetitie
17 FC Volendam Gedegradeerd
18 Vitesse Gedegradeerd

Programma laatste speeldag


Zo 19 mei

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.