Transferdagboek 03/01: Guidetti, Gyan, Pirlo en Berbatov

Op 1 januari 2014 is de spelersmarkt weer geopend en het zijn dan de transferperikelen die het nieuws regeren. Voetbal International houdt dagelijks de stand van zaken bij.

Transferdagboek 03/01: Guidetti, Gyan, Pirlo en Berbatov

John Guidetti mag dan helemaal hersteld zijn, voor speeltijd zit hij bij Manchester City bij de verkeerde club. Met Sergio Agüero, Alvaro Negredo, Edin Dzeko en Stefan Jovetic voor zich, hoeft de Zweed op korte termijn niet te rekenen op een Premier League-debuut voor The Citizens.

Daarom is een (tijdelijk) vertrek bij City in januari zonder meer een oplossing voor de voormalig Feyenoord-spits. Alleen de vraag is naar welke club. Want naast enkele buitenlandse gegadigden dingen verschillende Engelse clubs naar de gunst van Guidetti. West Ham United en Stoke City zien in de 21-jarige Zweed de man die het gebrek aan treffers kan oplossen.

Maar West Ham zet niet al zijn geld op Guidetti. De kwakkelende Londense formatie heeft meer aanvallende ijzers in het vuur, te weten Asamoah Gyan (Al Ain) en Nikica Jelavic (Everton).

Andrea Pirlo (foto) blijft een veelbesproken speler in de wandelgangen. De regisseur van Juventus heeft een aflopend contract en wordt zodoende aan verschillende clubs gelinkt. Voor Xabi Alonso geldt hetzelfde. Dat komt Carlo Ancelotti goed uit. De Italiaan van Real Madrid ziet in Pirlo een uitstekende vervanger voor Alonso. Ancelotti werkte al samen met de Italiaanse middenvelder in zijn tijd bij AC Milan. Een van Ancelotti's voormalige assistenten heeft verklapt dat de trainer een overgang wel ziet zitten.

Spits Mame Diouf vertrekt naar alle waarschijnlijkheid bij Hannover 96 aan het einde van dit seizoen.  Dat was de verwachting van technisch directeur Dirk Dufner. Hij sloot echter uit dat de aanvaller deze winter al vertrekt bij de Duitse club. 'We zouden onze coach niet blij maken als we meteen een goede spits verkopen.' Duitse media schatten de marktwaarde van de spits op zo'n elf miljoen euro.

Dat Arsenal door de blessures van Olivier Giroud en zijn stand-in Nicklas Bendtner op zoek is naar een spits, is inmiddels wel duidelijk. De Britse kranten spreken elkaar echter tegen wat betreft de nieuwste aanwinst van The Gunners. Dimitar Berbatov zou een van de kandidaten zijn om de spitspositie tijdelijk in te vullen. De aanvaller van Fulham liet via Facebook zelf weten dat hij een overstap naar het Emirates Stadium wel ziet zitten. Manager Arsène Wenger sprak de geruchten echter tegen. 'Berbatov is geen naam die wij hebben overwogen', aldus de Fransman.

Clubs die denken Kevin De Bruyne voor een schijntje over te nemen van Chelsea komen bedrogen uit. De Londenaren zijn bereid mee te werken aan een transfer in januari, maar vragen wel een bedrag van circa dertig miljoen euro. Een behoorlijk bedrag voor iemand die slechts drie keer in actie kwam in de Premier League. De Belg wordt begeerd door de nodige clubs, al bleek VfL Wolfsburg tot dusver de meest concrete partij. De nummer vijf van de Bundesliga wil met een bod van twintig miljoen euro ver gaan voor de aanvallende middenvelder. Dat is volgens Het laatste Nieuws ook het uiterste bod van de Duitsers.

De Bruyne is niet de enige speler die op de nominatie staat om te vertrekken uit Londen. Ook Juan Mata heeft zijn langste tijd gehad bij Chelsea. Met name de relatie met manager José Mourinho ligt daaraan ten grondslag. Op Nieuwjaarsdag mocht Mata weer eens in de basis starten tijdens het competitieduel met Southampton (3-0 overwinning), maar zijn wissel vlak na de rust zorgde voor een woede-uitbarsting bij de Spanjaard.

Juan Mata wordt voortijdig naar de kant gehaald tijdens de stadsderby tegen Arsenal.
Juan Mata wordt voortijdig naar de kant gehaald tijdens de stadsderby tegen Arsenal.

Mourinho heeft al sinds zijn aantreden laten weten dat Mata niet hoeft te rekenen op veel speelminuten. En dat terwijl Mata een jaar daarvoor, toen Rafafel Benítez aan het roer stond bij Chelsea, nog werd uitgeroepen tot Speler van het Jaar. Diezelfde Benítez ziet een hereniging met Mata bij Napoli absoluut zitten. De Spaanse manager spendeerde afgelopen zomer al de nodige miljoenen, maar mag ook in de winterstop op zoek naar versterking. Ook Paris Saint-Germain en Atlético Madrid zijn in de markt voor de technisch begaafde middenvelder.

Daarentegen hoopt Chelsea nog altijd op de komst van Diego Costa, een van de meest gewilde aanvallers van de Europese velden. De 25-jarige aanvaller van Atlético Madrid heeft naar verluidt een verkoopclausule van veertig miljoen in zijn contract staat. Naast Chelsea aast ook stadgenoot Arsenal op de handtekening van de in Brazilië geboren Spanjaard. Of de veel scorende Costa deze transferperiode al vertrekt is echter de vraag. De verwachting is dat hij pas komende zomer de overstap gaat maken naar een nieuwe werkgever.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen