Owain Fôn Williams, keepende kunstenaar van Wales

Reacties

In de rubriek Voetbalplaatje van de Dag gaan we op zoek naar de verhalen achter de spelers op het EK. Door te grabbelen in een grote bak met voetbalplaatjes, wordt dagelijks bepaald welke speler aan bod komt. In de 25ste editie: Owain Fôn Williams.

Owain Fôn Williams, keepende kunstenaar van Wales

Fôn Williams is waarschijnlijk de meest obscure speler die nog actief is op het EK. Als de derde doelman van Wales is zijn rol minimaal, maar Fôn Williams vermaakt zich prima. Want als zijn collega-reserves zich op de bank vervelen en verbijten, doet Fôn Williams inspiratie op voor zijn andere passie. Een standaardsituatie kan hem zomaar een ingeving bieden voor een stilleven, terwijl een tribune hem kan inspireren tot een fraai stadsgezicht.

Spelerspaspoort Owain Fôn Williams
Leeftijd 29
Positie Doelman
Geboorteplaats Penygroes
Clubs Crewe Alexandra, Stockport County, Bury, Rochdale, Tranmere Rovers, Inverness Caledonian Thistle.
Interlands 1

Fôn Williams is behalve doelman namelijk ook kunstschilder, en die tijdsbesteding gaat veel verder dan een hobby. Voor zijn olieverfschilderijen worden namelijk serieuze bedragen betaald. Wie een originele Fôn Williams aan de muur wil, moet minimaal duizend euro neertellen.

'Schilderen en tekenen is altijd mijn passie geweest. Twee jaar geleden ben ik het pas echt serieus gaan aanpakken en dat betaalt zich uit', zei Fôn Williams voor aanvang van het EK tegen The Daily Mail. 'Toen eerder dit seizoen mijn eerste werken verkocht werden, was ik trots en verdrietig tegelijk. Want je krijgt echt een band met een schilderij. Het deed me pijn om die stukken kwijt te raken.'

Tijdens het EK worden diverse werken van Fôn Williams tentoongesteld in een galerie in Cardiff. Het thema van die schilderijen is het beroep van zijn grootvader, die vanaf zijn dertiende in een Welshe steengroeve werkte. 'Dat was de tijd dat mannen nog écht mannen waren. Dat gevoel wil ik overbrengen in mijn werk.'

Net als zijn opa spreekt Fôn Williams vloeiend Welsh. Dat is geen vanzelfsprekendheid, want van de drie miljoen inwoners van Wales spreekt amper een derde de originele landstaal. Ook de achternaam van de doelman heeft invloeden van buitenaf overleefd. Waar veel Welshe namen door de eeuwen heen volledig zijn verengelst, bevat de zijne nog het typerende maar steeds zeldzamer wordende Welshe voorvoegsel Fôn. Ook de website waarop Fôn Williams zijn kunst verkoopt is volledig in het Welsh beschikbaar.

Als Fôn Williams over een paar jaar met voetballen stopt, is iedereen hem waarschijnlijk snel vergeten. Zijn kunst heeft daarentegen eeuwigheidswaarde. Want het lijdt geen enkele twijfel dat Fôn Williams met kwast en penseel vele malen vaardiger is dan met bal.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.