Rubin Okotie, geen angst oog in oog met Ibrahimovic

Reacties

In de rubriek Voetbalplaatje van de Dag gaan we op zoek naar de verhalen achter de spelers op het EK. Door te grabbelen in een grote bak met voetbalplaatjes, wordt dagelijks bepaald welke speler aan bod komt. In de tiende editie: Rubin Okotie.

Rubin Okotie, geen angst oog in oog met Ibrahimovic

'Rubin wie?' Het is duidelijk, het laten vallen van de naam Okotie levert op de VI-redactie enkel vraagtekens op. Dat is in Sint-Truiden, München en Pakistan wel anders. De zoektocht naar het verhaal achter de back-up voor Marc Janko begint in de Pakistaanse stad Karachi. Als zoon van een Nigeriaanse vader en een Oostenrijkse moeder ziet hij daar op 6 juni 1987 het levenslicht. De eerste vier jaar van zijn leven brengt Okotie voornamelijk door in Barcelona.

Spelerspaspoort Rubin Okotie
Leeftijd 29
Positie Spits
Geboorteplaats Karachi, Pakistan
Clubs Rapid Wien, Austria Wien, FC Nürnberg, Sint-Truiden (huur), Sturm Graz, Sönderjyske, 1860 München.
Interlands 17

Met zijn 1 meter 88 is Okotie een ideaal aanspeelpunt. Sterk in de lucht en bij vlagen een koele afmaker. Een combinatie die 1. FC Nürnberg wel aanspreekt. De Oostenrijker gaat in het seizoen 2010/11 voor zijn kans in de Bundesliga. Zonder succes. Nul goals en slechts zes wedstrijden in het eerste, een hoofdstuk om snel te vergeten. Dat mag ook gezegd worden over de huurperiode bij Sint-Truiden, dat de aanvaller voortijdig terugstuurt naar Nürnberg.

Het gebrek aan goals verklaart wellicht waarom Zlatan Ibrahimovic op 8 september 2014 nogal minachtend doet tegen zijn collega-spits. Het is in de EK-kwalificatiewedstrijd aan Okotie om te voorkomen dat de lange Zweed kan koppen bij corners. Plichtsgetrouw zoekt de Oostenrijker de ex-Ajacied op. Hij deelt een duwtje uit aan de vedette om wat ruimte te creëren. Ibrahimovic wil er niets van weten. Zlatan doet alleen een stap opzij als Zlatan daar zelf zin in heeft, dat is de gedachte. Okotie lijkt zich van geen kwaad bewust als de Zweed hem diep in de ogen kijkt. Het moment gaat de wereld over.

In de schijnwerpers staan, het is nieuw voor Okotie. Niet voor David Alaba, zijn landgenoot en goede vriend. Samen verdienen ze in München hun brood. Alaba bij Bayern, Okotie bij 1860. 'David is een deel van mijn leven, ook voor mijn zoon. Hij noemt hem oom David.'

Alaba zal het vanaf volgend seizoen zonder zijn vriend moeten doen in het zuiden van Duitsland. Okotie is transfervrij nu zijn contract met 1860 deze zomer afloopt. Op het EK kan de spits zich in de kijker spelen, al zou solliciteren overbodig moeten zijn voor iemand die binnen de lijnen geen angst kent oog in oog met Ibrahimovic. (Bas van den Hoven)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.