Kyle Lafferty, pieken in het shirt van Noord-Ierland

Reacties

In de rubriek Voetbalplaatje van de Dag gaan we op zoek naar de verhalen achter de spelers op het EK. Door te grabbelen in een grote bak met voetbalplaatjes, wordt dagelijks bepaald welke speler aan bod komt. In de achtste editie: Kyle Lafferty.

Kyle Lafferty, pieken in het shirt van Noord-Ierland

Cultheld Will Grigg onder je houden in de rangorde maakt je tijdens dit EK niet per se populair. Lafferty zal er maling aan hebben en in Noord-Ierland weten ze wel beter. Ook Lafferty is een speler om in de armen te sluiten. De rol van animator is de spits op het lijf geschreven. Zo denkt deze verslaggever van Sky Sports wel twee keer na voor hij zijn glimmende schoenen weer uit de kast haalt.

Het interview is opgenomen kort na de uitwedstrijd tegen Finland. In Helsinki zet Noord-Ierland met een 1-1 gelijkspel een punt achter de historische kwalificatiereeks. Historisch, zowel voor het land als voor uitblinker Lafferty. Noord-Ierland plaatst zich voor het eerst voor een EK, met dank aan zeven goals van de topscorer. Geen slecht totaal voor een spits die in het seizoen 2015/16 bij Norwich City amper aan de bak komt. Zelfs tijdens zijn huurperiode bij Birmingham City imponeert hij niet. In het shirt van Noord-Ierland is alles anders. De frontman leeft dan op, vrijwel iedere interlandperiode weer.

Spelerspaspoort Kyle Lafferty
Leeftijd 28
Positie Spits
Geboorteplaats Enniskillen
Clubs Burnley, Darlington, Glasgow Rangers, FC Sion, Palermo, Norwich City, Rizespor, Birmingham City
Interlands 52

Om de druk voor het EK nog wat op te voeren draagt de naam van het vliegveld in Belfast voor een dag niet de naam van volksheld George Best, maar die van Lafferty. 'Niet om arrogant te doen, maar ik vorm het middelpunt van de aandacht. Hoe vaker ik scoor, des te gemotiveerder ik raak. De aandacht van de media en de opmerkingen van supporters; ik krijg er geen genoeg van', zegt de Noord-Ier in een interview met The Guardian.

Voorlopig moet Lafferty het met een bijrol doen in Frankrijk. Tegen Polen (1-0 nederlaag) staat hij als eenzame spits negentig minuten op een eiland. In het duel met Oekraïne (2-0 zege) laat bondscoach Michael O'Neill Lafferty op de bank. Zo is de oogst mager. Geen goals, geen spraakmakende interviews. De mannen van Sky kunnen zich voorlopig met hun glimmende schoenen onbekommerd voortbewegen op Franse bodem. (Bas van den Hoven)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.