Alessandro Florenzi, de Barbapapa van Italië

Reacties

In de rubriek Voetbalplaatje van de Dag gaan we op zoek naar de verhalen achter de spelers op het EK. Door te grabbelen in een grote bak met voetbalplaatjes, wordt dagelijks bepaald welke speler aan bod komt. In de vijfde editie: Alessandro Florenzi.

Alessandro Florenzi, de Barbapapa van Italië

Bij het invullen van onderstaand spelerspaspoortje stuitten we op een probleem. Er was namelijk niet genoeg ruimte beschikbaar om alle posities te vermelden waarop Alessandro Florenzi kan spelen. Hij begon zijn carrière als middenvelder, maar heeft bij AS Roma en Italië inmiddels op zoveel posities gespeeld dat we hem misschien wel de meest veelzijdige speler op dit EK kunnen noemen. Rechtsback, rechtshalf, rechtsbuiten, linksbuiten, linkshalf, linksback, centrale middenvelder, aanvallende middenvelder; verzin een rol en Florenzi vervult hem, als een voetballende Barbapapa.

Spelerspaspoort Alessandro Florenzi
Leeftijd 25
Positie Zie boven
Geboorteplaats Rome
Clubs AS Roma (2011-heden), Crotone (2011/12, huurbasis)
Interlands 17 (twee goals)

Geen speler ter wereld heeft zoveel bejaarde fans als Florenzi. Sinds hij in 2014 de trappen van Stadio Olimpico beklom om een doelpunt met zijn oma te vieren, is Florenzi uitgegroeid tot ambassadeur van belangengroepen die zich inzetten voor ouderen in de Italiaanse samenleving. Florenzi legde na afloop uit dat hij zijn oma omhelsde omdat ze nog nooit in het stadion een wedstrijd van hem gezien had. 'Mijn oma betekent veel voor mij. Ik doe alles voor haar en zij ook voor mij.'

Florenzi is een speler in het rijtje Francesco Totti en Daniele De Rossi. Een geboren en getogen Romein die elke twee weken op de Curva Sud had gestaan als hij het eerste elftal niet gehaald had. 'Mijn hele familie is gek van Roma. Toen ik zes jaar was, ging ik voor het eerst met mijn vader mee naar het stadion. Toen ik elf was, kwam ik in de jeugdopleiding van Roma terecht. Ik kon ook naar Lazio, maar dat was geen optie. Francesco Totti was van kleins af aan mijn idool. Vijf jaar geleden maakte ik mijn Roma-debuut door voor hem in te vallen. Dat was een magisch moment', aldus Florenzi.

Inmiddels is Florenzi niet meer weg te denken uit de basiself van Roma. Achterin, op het middenveld, in de as of op de flank; er is altijd wel plek voor hem. Bij Italië moet hij die status nog verdienen. Maandag tegen België kwam hij zelfs geen minuut in actie. Bondscoach Antonio Conte is gewaarschuwd. Want als hij de Roma-speler blijft negeren, krijgt hij misschien wel met oma Florenzi te maken.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.