Emil Forsberg, Zweedse idolaat van Ryan Babel

Reacties

In de rubriek Voetbalplaatje van de Dag gaan we op zoek naar de verhalen achter een van de spelers op het EK. Door te loten uit een grote bak met voetbalplaatjes, wordt dagelijks bepaald welke speler aan bod komt. In de eerste aflevering: Emil Forsberg, idolaat van niemand minder dan Ryan Babel.

Emil Forsberg, Zweedse idolaat van Ryan Babel

De loting voor de eerste editie van deze rubriek verliep niet zo soepel als verwacht. Nadat we het logo van Albanië, Gökhan Inler (niet actief op het EK), het logo van Noord-Ierland, de onderste helft van de EK-beker en Josip Drmic (ook niet actief op het EK) hadden getrokken, kwam er pas een plaatje uit de grabbelton tevoorschijn waar we wat mee konden: de Zweed Emil Forsberg.

Spelerspaspoort Emil Forsberg
Leeftijd 24
Positie Vleugelspits
Geboorteplaats Sundsvall
Clubs GIF Sundsvall (2009-12), Medskogsbron BK (2012), Malmö FF (2013-14) en RB Leipzig (2015-heden)
Interlands 17 (twee goals)

Forsberg is bij het grote publiek nog vrij onbekend, maar daar kan snel verandering in komen. Hij was afgelopen seizoen een dragende kracht bij RB Leipzig, dat naar de Bundesliga promoveerde. Op het EK lijkt hij op de linkerflank zeker van een basisplaats.

Het grote idool van Forsberg? Niet Zlatan Ibrahimovic, Henrik Larsson of een andere (voormalige) Zweedse ster. Nee, het idool van Forsberg is niemand minder dan Ryan Babel. 'Toen hij in 2007 van Ajax naar Liverpool ging, werd hij mijn rolmodel. Zijn carrière is niet geweldig verlopen, maar ik vond hem in Engeland echt geweldig', luidt de opmerkelijke verklaring van Forsberg. Op zijn Instagram-pagina toont Forsberg dat hij zijn idool nog altijd volgt, met screenshots van door Babel gemaakte goals. Een van zijn oudere posts wordt zelfs begeleid door de hashtags #ryanbabel #king én #betterthanmessi.

Han är tillbaka! #ryanbabel#king#bättreänmessi

Een foto die is geplaatst door Emil Forsberg (@leifisson) op

De familie Forsberg is beroemd in Sundsvall, een stad vier uur ten noorden van Stockholm. Want behalve Emil speelden ook vader Leif en opa Lennart voor de plaatselijke profclub. Tijdens bezoekjes aan Zweden zit de vleugelspits er regelmatig op de tribune.

In zijn vrije tijd is Forsberg een fervent Football Manager-speler. SC Heerenveen-speler Simon Thern, voormalig ploeggenoot bij Malmö FF, is zijn vaste tegenstander. 'Simon kan er vrij weinig van', blufte Forsberg tegenover Fotbollskane. 'Hij doet aan een stuk door paniekaankopen en als hij daarmee klaar is, raakt hij weer in paniek en doet hij nog meer aankopen.'

In de vele vrije uurtjes op het EK is er voor Forsberg genoeg tijd om Football Manager te spelen. Als hij een sterk toernooi speelt, valt een transfer niet uit te sluiten. Liverpool werd al diverse malen aan hem gelinkt. En er is natuurlijk niets wat Forsberg liever zou doen, dan in de voetsporen treden van Ryan Babel.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.