Darren Randolph, multi-international van Ierland

Reacties

In de rubriek Voetbalplaatje van de Dag gaan we op zoek naar de verhalen achter de spelers op het EK. Door te grabbelen in een grote bak met voetbalplaatjes, wordt dagelijks bepaald welke speler aan bod komt. In de zevende editie: Darren Randolph.

Darren Randolph, multi-international van Ierland

Randolph is international van Ierland, maar niet alleen in voetbal. Want de 29-jarige doelman speelde begin deze eeuw namelijk EK-kwalificatiewedstrijden met de Ierse basketbalploeg. Zijn talent voor die sport heeft hij van zijn vader Ed, een voormalige Amerikaanse basketbalprofessional die in 1982 een transfer naar een club uit Noord-Ierland maakte en een paar jaar later in Ierland ging spelen. Daar ontmoette hij zijn vrouw en zij zette in 1987 zoon Darren op de wereld.

Randolph is publiekslieveling bij de Ieren, door zijn heldenrol in het kwalificatieduel met Duitsland van 8 oktober vorig jaar. Als vervanger van Shay Given hield hij niet alleen met een aantal heroïsche saves zijn doel schoon, ook leverde hij de assist voor de winnende goal van Shane Long. Mede dankzij die historische 1-0 zege op de wereldkampioen eindigde Ierland derde in Groep D van de EK-kwalificatiereeks, waarna het via een play-off tegen Bosnië-Herzegovina naar de eindronde doorstootte.

Spelerspaspoort Darren Randolph
Leeftijd 29
Positie Doelman
Geboorteplaats Bray
Clubs Charlton Athletic, Welling United, Accrington Stanley, Gillingham, Bury, Hereford United, Motherwell, Birmingham City, West Ham United.
Interlands 9

Desondanks blijft basketbal zijn grote liefde. 'Ik speel het nog steeds veel, met mijn vader of met mijn broertje. Toen ik jonger was speelde ik ook nog rugby, op behoorlijk niveau ook. In alle sporten die ik beoefende, blonk ik uit. Uiteindelijk moest ik de keuze maken tussen voetbal en basketbal. Basketbal was mijn favoriet, maar ik had het idee dat ik als voetballer een grotere kans maakte op een profloopbaan.'

Daar heeft hij gelijk in gekregen, want Randolph heeft als doelman een behoorlijk cv opgebouwd. Maar als voetballer zal hij voor Ierland nooit zoveel driepunters scoren als hij als basketballer had kunnen doen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.