Voetballen in Frankrijk is geen straf meer voor Ivan Perisic

Reacties

In de rubriek Voetbalplaatje van de Dag gaan we op zoek naar de verhalen achter de spelers op het EK. Door te grabbelen in een grote bak met voetbalplaatjes, wordt dagelijks bepaald welke speler aan bod komt. In de zestiende editie: Ivan Perisic.

Voetballen in Frankrijk is geen straf meer voor Ivan Perisic

Als iemand Frankrijk wil laten zien wat hij in zijn mars heeft, is het Ivan Perisic wel. Drie jaar kwijnde hij weg in de B-ploeg van Sochaux, totdat een vlucht naar België uitkomst bood. 'Het was allemaal mijn schuld', biechtte vader Ante Perisic later op. Om zijn verlieslijdende kippenboerderij draaiende te houden, drong hij er in het belang van de familie op aan dat zijn zoon in 2006 een lucratief aanbod uit Frankrijk aanvaardde.

De toen zeventienjarige Perisic wilde zijn familie niet teleurstellen, want zijn afkomst verloochent hij niet. Dat is tien jaar later niet anders. Tegen Turkije verscheen hij met de kaart van zijn vaderland Kroatië in zijn haar geschoren. Die trots voor de natie droeg ook zijn illustere voorganger Zvonimir Boban uit, die de Kroaten in Frankrijk op het WK in 1998 naar de derde plaats loodste.

Spelerspaspoort Ivan Perisic
Leeftijd 27
Positie Linksbuiten
Geboorteplaats Split
Clubs Hajduk Split, Sochaux, KSV Roeselare, Club Brugge, Borussia Dortmund, VfL Wolfsburg, Internazionale.
Interlands 50

Terugblikkend op die geweldige generatie, lijkt de 27-jarige Perisic misschien meer op Robert Prosinecki. Een onstuitbare pingelaar op de flanken, die zijn acties vaak te lang doordreef en nooit het maximale uit zijn carrière haalde.  Maar Perisic koppelt zijn techniek vooralsnog ook aan rendement. Tegenstanders vallen bij bosjes als hij op volle snelheid zijn kenmerkende schaar- en kapbewegingen inzet.

Na een ongelukkig optreden tegen de Turken was de flankspeler tegen Tsjechië en Spanje trefzeker en stond hij ook aan de basis van een fraaie treffer van Nikola Kalinic. Zijn transfer van VfL Wolfsburg naar Internazionale is ook zeker een oorzaak van de sterk afgenomen doelpuntenproductie van Bas Dost in het afgelopen seizoen. Perisic zoekt nog echt de actie, waarmee hij vooralsnog een van de weinigen is die op dit toernooi een verdediging uit elkaar kan spelen.

Dat deed Prosinecki ook. Op zijn achttiende werd hij uitgeroepen tot Speler van het Toernooi op het door Joegoslavië gewonnen WK Onder-20 en in 1991 won hij met Rode Ster Belgrado de Europa Cup I. Bij Real Madrid, Barcelona en het nationale team van Kroatië maakte hij op de leeftijd van Perisic echter al een uitgebluste indruk.

Perisic is nog hongerig. Via Roeselare, Club Brugge, Borussia Dortmund en Wolfsburg knokte hij zich omhoog tot bij Inter. Successen met de nationale ploeg kunnen zijn carrière pas echt glans geven, vraag dat maar aan Luka Modric. De vedette van het elftal gaf voor het toernooi aan dat het uitblijven van prestaties met Kroatië aan hem ging knagen.

Precies tien jaar na zijn veelbelovende transfer, die ook in financieel opzicht nog een vervelende nasleep kende, kan Perisic laten zien wat hem destijds niet lukte. Of beter gezegd waar hij naar eigen zeggen de kans niet voor kreeg. Zijn tatoeage van een voetballende kip herinnert hem nog aan die periode. Lang hield hij dat plaatje verborgen onder zijn sok, zelfs voor zijn ouders. Maar nu zal iedereen weten wie hij is en waar hij voor staat.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.