Alles wat je nooit wilde weten over Attila Fiola

Reacties

In de rubriek Voetbalplaatje van de Dag gaan we op zoek naar de verhalen achter de spelers op het EK. Door te grabbelen in een grote bak met voetbalplaatjes, wordt dagelijks bepaald welke speler aan bod komt. In de zesde editie: Attila Fiola.

Alles wat je nooit wilde weten over Attila Fiola

Attila Fiola. Niet de Latijnse naam van een exotische klimplant, maar van een international van Hongarije. Een speler die op de VI-redactie geen enkele associatie opriep. Zelfs een Twitter-oproep voor anekdotes en wetenswaardigheden over de 26-jarige verdediger leverde niets op. Nederland weet helemaal niets over Fiola. Hoog tijd dat daar verandering in komt.

Spelerspaspoort Attila Fiola
Leeftijd 26
Positie Rechtsback/Centrale verdediger
Geboorteplaats Szekszárd
Clubs Paks, Puskás Akadémia FC
Interlands 15

Fiola speelt zijn wedstrijden voor Puskás Akadémia FC. Een club die vernoemd is naar de grootste Hongaarse voetballer aller tijden. Een behoorlijke club naar Hongaarse begrippen, zou je verwachten. Niets is minder waar. De club komt namelijk uit Felcsut, een dorpje met 1.500 inwoners.

Het stadion van het clubje biedt plaats aan twee keer zoveel mensen als Felcsut inwoners heeft. Er zit dan ook een vrij bizar verhaal achter de Pancho Arena. Het zou via een omweg zijn gefinancierd met overheidsgeld. Ook zijn er beschuldigingen van corruptie. Niet geheel toevallig staat het stadion praktisch in de achtertuin van Viktor Orbán, een voetbalmaffe politicus uit Felcsut die ten tijde van de bouw van de Pancho Arena minister-president was van Hongarije. Of het geld nou vuil was of niet, er is wel een prachtig stadion van gebouwd. Vorig jaar riep FourFourTwo de Pancho Arena zelfs uit tot een van de twaalf mooiste stadions ter wereld.

De Pancho Arena, de veelbesproken thuishaven van Puskás Akadémia.
De Pancho Arena, de veelbesproken thuishaven van Puskás Akadémia.

Maar wij beloofden u een verhaal over Fiola. En dat krijgt u. Want hoewel onze Twitter-rondvraag geen directe informatie opleverde, raadde volger Leendert Kamsteeg ons aan contact op te nemen met de Hongaarse journalist Matyas Szeli. En dat leverde een aantal interessante verhalen op.

'Eigenlijk wilde Fiola helemaal niet voetballen toen hij klein was', vertelt Szeli. 'Maar een oudere vriend gaf hem op een gegeven moment een paar voetbalschoenen die veel te groot waren. Op die schoenen leerde hij voetballen. Zijn vriend heeft hem nooit zien uitgroeien tot prof, want een paar jaar later verongelukte hij tijdens een auto-ongeluk.'

Fiola was als tiener een zeer talentvolle aanvaller. 'In de Onder-15 en Onder-17 was hij topscorer van zijn ploeg als buitenspeler en spits, maar hij brak in het profvoetbal door als middenvelder en is nu verdediger', zegt Szeli. 'Afgelopen seizoen speelde hij voor Puskás Akadémia, maar met die club is hij gedegradeerd. Dus hij zoekt een nieuwe club. Onze kampioen Ferencváros wil hem hebben, maar hij wil naar het buitenland.'

Wie weet zien we hem over een paar maanden wel in de Eredivisie. Attila Fiola heeft voor Nederland in elk geval geen geheimen meer.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.