Eliaquim Mangala, in België opgegroeide krachtpatser

Reacties

In de rubriek Voetbalplaatje van de Dag gaan we op zoek naar de verhalen achter de spelers op het EK. Door te grabbelen in een grote bak met voetbalplaatjes, wordt dagelijks bepaald welke speler aan bod komt. In de elfde editie: Eliaquim Mangala.

Eliaquim Mangala, in België opgegroeide krachtpatser

Paul Pogba, Antoine Griezmann en Eliaquim Mangala zijn de drie spelers in de huidige Franse selectie die nooit in de Ligue 1 speelden. Pogba verkast al op jonge leeftijd naar Manchester United, Griezmann groeit op bij Real Sociedad en bij de centrumverdediger is een ongeluk de voornaamste reden. Het slachtoffer? Zijn twee jaar oudere broer. Daniel Mangala is op zevenjarige leeftijd met vrienden aan het voetballen als de bal van een schuine helling in een ondergrondse parkeergarage rolt. Een geautomatiseerd hek valt dan plots omlaag. Op de nek van het jonge mannetje, wiens beurt het was de bal te halen.

De hersenen van Daniel Mangala krijgen na de klap voor even onvoldoende zuurstof. Sindsdien is hij deels verlamd. In de hoop op betere zorg trekt de familie Mangala in 1996 van Sartrouville - een voorstad van Parijs – naar het Belgische Namen.  Voor de dan vijfjarige Eliaquim is het indirect de start van zijn voetballoopbaan op Belgische bodem. Hij maakt later als jeugdspeler indruk en Standard Luik gunt hem de kans. De Waalse club ziet in de geboren Fransman de opvolger van de drie jaar oudere Marouane Fellaini.

Spelerspaspoort Eliaquim Mangala
Leeftijd 25
Positie Centrumverdediger
Geboorteplaats Colombes, Frankrijk
Clubs Standard Luik, FC Porto, Manchester City
Interlands 7

'Het was al snel duidelijk dat ik niet de techniek heb voor een positie in de aanval, dus ik wist dat ik moest kiezen voor een rol waarbij mijn omvang en kracht van pas zouden komen', zegt Mangala in gesprek met The Guardian. Mangala speelt in zijn jeugd veelal als centrale middenvelder. Pas op zijn achttiende volgt de switch naar een positie in het hart van de defensie. Vijf jaar later legt Manchester City, dat hem in de zomer van 2014 overneemt van FC Porto, zo'n veertig miljoen euro op tafel voor de dan oersterke mandekker.

Kampioen is Mangala nog niet geworden bij The Citizens. De prestaties van City vallen sinds de komst van de Fransman tegen in de Premier League. De kritiek is vaak gericht op de defensie. Bij afwezigheid van de blessuregevoelige captain Vincent Kompany ontbreekt de rust met krachtpatser Mangala en Nicolás Otamendi als centraal duo, is regelmatig het verwijt.

Eliaquim Mangala namens Standard Luik in duel met toenmalig AZ-speler Mousa Dembélé. Op de achtergrond Axel Witsel.
Eliaquim Mangala namens Standard Luik in duel met toenmalig AZ-speler Mousa Dembélé. Op de achtergrond Axel Witsel.

De centrumverdediger zegt dat kritiek hem weinig doet. Niemand is zo kritisch op zijn spel als Mangala zelf. Daarnaast relativeert de international graag. Hij kan naar eigen zeggen niet anders door de situatie van zijn broer. 'Daniel hield als kind van voetbal. Hij had het ook kunnen redden als prof. Daarom ben ik het verplicht om het maximale uit mijn carrière te halen, want ik krijg die mogelijkheid wél. Daniel is een inspiratiebron voor me. Iedere wedstrijd weer speel ik voor hem.'

De Manchester City-verdediger is nog niet in actie gekomen tijdens dit EK. Bondscoach Didier Deschamps geeft Laurent Koscielny en Adil Rami het vertrouwen. Mangala wacht geduldig op zijn kans. En mocht die komen, dan is Mangala met zijn gedachten ongetwijfeld niet alleen bij de wedstrijd tijdens het zingen van La Marseillaise.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.