Elseid Hysaj, dankzij zijn vader de trots van Albanië

Reacties

In de rubriek Voetbalplaatje van de Dag gaan we op zoek naar de verhalen achter de spelers op het EK. Door te grabbelen in een grote bak met voetbalplaatjes, wordt dagelijks bepaald welke speler aan bod komt. In de twaalfde editie: Elseid Hysaj.

Elseid Hysaj, dankzij zijn vader de trots van Albanië

Heb je tijdens het EK sympathie gekregen voor debutant Albanië en ga je komende zomer in de buurt van het Italiaanse Florence op vakantie? Dan mag een bezoek aan Bar Elsi niet ontbreken. Het is de tweede huiskamer van de familie Hysaj, de familie die in de jaren negentig tijdelijk uit elkaar viel.

Met een betere toekomst voor zijn gezin als doel trekt vader Gzim per boot naar Italië om daar geld te verdienen. Elseid blijft met zijn moeder achter in het Albanese Shkodër, waar de huidige vleugelverdediger van Napoli al op jonge leeftijd indruk maakt bij de plaatselijke voetbalvereniging. Gzim, die aan het werk gaat als metselaar en later een eigen bouwbedrijf start, krijgt de ontwikkeling van zijn zoon mee en koestert één wens: een profloopbaan voor Elseid. Een mooie droom, maar het is er wel een die lange tijd onrealistisch lijkt.

Spelerspaspoort Elseid Hysaj
Leeftijd Rechtsback
Positie 22
Geboorteplaats Shkodër
Clubs Empoli, Napoli
Interlands 20

Tot de zomer van 2004, als Hysaj senior het huis van Marco Piccioli restaureert. Laatstgenoemde is spelersmakelaar. Elseid is op dat moment nog maar tien jaar oud, maar Gzim waagt zijn kans. Of Piccioli een club voor zijn zoon kan regelen, is de vraag. 'Hij is nog te jong, breng hem over vier of vijf jaar maar naar Italië', reageert de Italiaanse zaakwaarnemer. Vier jaar later klopt de klusser weer aan. Piccioli is onder de indruk van de vasthoudendheid en regelt een proefperiode bij Fiorentina. De Serie A-club heeft interesse, maar het papierwerk komt niet in orde. Bij de tweede kans is het wel raak: Hysaj tekent bij Empoli.

De veelzijdige verdediger debuteert op 24 november 2011 in het eerste van Empoli. Uitgerekend Fiorentina is die avond de tegenstander. De carrière van Hysaj raakt in een stroomversnelling als hij met Maurizio Sarri aan de slag gaat. De kleurrijke trainer werkt van 2012 tot en met 2015 met de vleugelverdediger bij Empoli en neemt hem bij zijn overstap naar Napoli mee. Inmiddels is Hysaj dan al een tijd international. Hij debuteert op negentienjarige leeftijd in het nationale elftal en is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de basis van Albanië.

Zijn loopbaan heeft Hysaj naar eigen zeggen maar aan één man te danken. Daarom is zijn eerste grote aankoop geen sportieve bolide of een ander statussymbool. Hysaj start een horecazaak en geeft zijn vader de leiding in Bar Elsi. 'De dagen waarop hij hard moest werken, moeten verleden tijd zijn. Hij heeft meer dan genoeg gedaan en opgeofferd. Het is tijd dat ik hem iets teruggeef', legt Hysaj aan een journalist van het Albanese Panorama Sport uit.

Na het ondertekenen van zijn contract bij Napoli, dat voor Hysaj vijf miljoen euro overmaakt aan Empoli, gaat de Albanees in de krant Il Matino nog eens in op de reis van zijn vader. De vluchtelingencrisis is dan al actueel in Europa. 'De foto's van bootvluchtelingen raken me. Het doet me denken aan de risico's die mijn vader heeft genomen. Hij trotseerde zijn angst en stak in een rubberboot de Adriatische zee over. Nu is hij zorgeloos en geniet hij van iedere wedstrijd die hij van me ziet.'

Dat laatste zal de familie Hysaj zeker doen van de duels van Elseid op het EK. Albanië mag als nummer drie van Groep A hopen op plaatsing voor de achtste finale na de overwinning op Roemenië. Hysaj is een van de blikvangers bij de EK-debutant. In Bar Elsi kijken de stamgasten mee, omgeven door shirts van de Napoli-verdediger aan de muur. De droom van Gzim Hysaj is uitgekomen, laat daar geen twijfel over bestaan. (Bas van den Hoven)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.