Laurent Koscielny, stille weldoener heeft aan gebaren genoeg

Reacties

In de rubriek Voetbalplaatje van de Dag gaan we op zoek naar de verhalen achter de spelers op het EK. Door te grabbelen in een grote bak met voetbalplaatjes, wordt dagelijks bepaald welke speler aan bod komt. In de 28ste editie: Laurent Koscielny.

Laurent Koscielny, stille weldoener heeft aan gebaren genoeg

Op zijn dertigste verdedigt Laurent Koscielny op het hoogste niveau alsof hij nooit anders gedaan heeft. Zelden opvallend, altijd betrouwbaar. De centrumverdediger is zowel bij Arsenal als de Franse nationale ploeg zeker van een basisplaats. Met dank aan Arsène Wenger, die zijn landgenoot vergelijkt met Fabio Cannavaro.

Toch blijven de kwaliteiten van de Franse international lange tijd verborgen voor het grote publiek. Koscielny is een echte laatbloeier. Bij Guingamp speelt Koscielny op jonge leeftijd vaak als rechtsback. In het seizoen 2008/09 is hij met Tours nog actief in de Ligue 2. Eén seizoen op het hoogste niveau in Frankrijk bij Lorient is voldoende voor de centrumverdediger om Arsenal te overtuigen. Liefst 248 duels in het shirt van The Gunners later durft niemand meer vraagtekens te plaatsen bij de transfer van de toen nog relatief onbekende mandekker, donderdag exact zes jaar geleden.

Spelerspaspoort Laurent Koscielny
Leeftijd 30
Positie Centrumverdediger
Geboorteplaats Tulle
Clubs Limoges, Guingamp, Tours, Lorient, Arsenal
Interlands 34

Hoe tevreden Arsenal ook met Koscielny is, nergens zal de waardering voor de verdediger zo voelbaar zijn als in het Franse Tulle. Daar groeit de Fransman met Pools bloed - de Poolse opa van Koscielny emigreerde naar Frankrijk – namelijk op. De inwoners van de stad profiteren mee van het succes van de Arsenal-verdediger. Althans, de werknemers van accordeonfabriek Maugein. Het in 1919 opgerichte bedrijf is een van de visitekaartjes van Tulle, maar het einde is 2013 toch echt nabij. Door financiële problemen staat het water aan de lippen.

Aankloppen voor hulp bij president François Hollande, de voormalige burgemeester van Tulle, lijkt de meest logische stap, maar de redder in nood komt uit onverwachte hoek. Als Koscielny hoort van de situatie besluit hij het voortouw te nemen. Hij geeft leiding aan een groep lokale investeerders, die zes ton bij elkaar leggen om het bedrijf van de ondergang te redden. Er is één verzoek: Koscielny zit niet te wachten op publiciteit.

De dankbaarheid is groot bij Maugein. Zo groot dat bestuurslid Marie-Christine Dubart vol trots tegenover Le Monde uitleg geeft over de hulp van Koscielny. 'Laurent heeft zijn hart laten spreken, hij is nog altijd zeer gehecht aan de stad.' Zelf brengt Koscielny het mooie gebaar nooit ter sprake. Hij is een man van weinig woorden.

Bij Arsenal ziet Wenger Koscielny als een van de leiders binnen zijn selectie. Niet voor niets krijgt de dertiger regelmatig de aanvoerdersband om zijn arm geschoven. Verwacht geen bevlogen speeches, de Fransman vult die rol op zijn eigen manier in, zo legt hij uit op de Arsenal-site. 'Ik geef leiding door het goede voorbeeld te geven. De jongens weten dat als ik niet blij ben, dat ze dat wel merken aan mijn tackles tijdens de training. Vaak zijn woorden overbodig. Een blik of een gebaar is dan voldoende. Dat past ook beter bij mij.'

De inwoners van Tulle zullen ongetwijfeld instemmend klikken bij het lezen van die woorden. (Bas van den Hoven)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.