Gillet, van de Italiaanse bak naar de Belgische bank

Reacties

In de rubriek Voetbalplaatje van de Dag gaan we op zoek naar de verhalen achter de spelers op het EK. Door te grabbelen in een grote bak met voetbalplaatjes, wordt dagelijks bepaald welke speler aan bod komt. In de 22ste editie: Jean-François Gillet.

Gillet, van de Italiaanse bak naar de Belgische bank

Op 37-jarige leeftijd beleeft Gillet het hoogtepunt van zijn carrière met een plek in de Belgische EK-selectie. Als derde doelman vervult hij een rol in de schaduw, maar hij geniet elke dag met volle teugen. Want Gillet weet dat zijn leven er op dit moment ook heel anders uit had kunnen zien. Drie jaar geleden leek zijn carrière namelijk voorbij en tot anderhalve maand geleden hing hem zelfs nog een gevangenisstraf boven het hoofd.

Want Gillet behoorde enkele seizoenen tot misschien wel het meest omkoopbare elftal in de geschiedenis van Italië. Dat wil wat zeggen in een land waar de matchfixing-schandalen elk jaar als paddenstoelen uit de grond schieten. In 2013 eiste Italiaanse justitie namelijk schorsingen tegen zo'n beetje de halve selectie van Bari uit de periode 2008-09. Gillet werd gezien als kop van het matchfixingmonster. De bond legde hem een schorsing van 43 maanden op. De openbare aanklager ging er nog eens dunnetjes overheen en eiste zelfs een jaar cel tegen de Belg.

Weg carrière, weg vrijheid.

Spelerspaspoort Jean-François Gillet
Leeftijd 37
Positie Keeper
Geboorteplaats Luik
Clubs Standard Luik, Monza, Bari, Treviso, Bologna, Torino, Catania, Mechelen.
Interlands 9

Zo leek het althans. Want Gillet ging in beroep en zag zijn schorsing teruggebracht worden tot een jaar. Daarmee redde de sluitpost wat er nog te redden viel van zijn loopbaan. Zijn reputatie was namelijk onherstelbaar beschadigd, ook al omdat de gevangenisstraf hem tot de vrijspraak van twee maanden geleden bleef achtervolgen. Gillet had daardoor in 2015, een half jaar na het aflopen van zijn schorsing, geen andere keus dan Serie B-club Catania. Hij speelde er vijf maanden en opnieuw ontstond er opschudding. Want kort na zijn vertrek werd de club vanwege omkoping teruggezet naar de derde divisie.

Gillet keerde terug naar België, waar hij bij KV Mechelen een voortreffelijk seizoen afwerkte. Het leverde hem een selectie op voor het EK, waar hem mogelijk nog een hoofdrol wacht. Want vanwege zijn status als penaltykiller werd bondscoach Marc Wilmots al bevraagd over het eventueel inbrengen van Gillet, mocht het in de knock-outfase van het toernooi op strafschoppen aankomen.

'Dat vind ik persoonlijk geen goed idee', stelde Gillet zich deze week bescheiden op in gesprek met Het Nieuwsblad. 'Mentaal is zoiets immers heel zwaar voor de eerste doelman en bovendien hebben we met Thibaut Courtois al iemand van wereldklasse tussen de palen staan.'

Het is een uitspraak die de instelling van Gillet tekent. Want wie lang heeft moeten vrezen voor een plek achter de tralies, verstaat de kunst van het genieten van kleine dingen. Zoals een doodgewone training, of een plek op de reservebank. Voor de Belgische fans is het wellicht een geruststellende gedachte dat de veelbesproken Gillet zich in zijn bijrol schikt. Want wie vertrouwt nou zijn lot toe aan een doelman die altijd de schijn tegen heeft?

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.