Weergaloze Messi kegelt Chelsea uit Champions League

Reacties

Barcelona is woensdag voor het elfde achtereenvolgende seizoen doorgedrongen tot de kwartfinale in de Champions League. Chelsea weerde zich kranig, maar ondervond dat er tegen een Lionel Messi in topvorm geen kruid gewassen is: 3-0. De Argentijn staat nu op honderd goals in de Champions League. De eerste ontmoeting in Londen was in een 1-1 gelijkspel geëindigd.

Weergaloze Messi kegelt Chelsea uit Champions League

Chelsea opteerde in de heenwedstrijd nog voor een 'valse spits' in de persoon van Eden Hazard, maar startte woensdagavond met Olivier Giroud. Onder anderen Pedro en Álvaro Morata moesten genoegen nemen met een plek op de bank. Bij Barcelona was Andrés Iniesta tijdig hersteld van een blessure en stond ook Ousmane Dembélé aan de aftrap. Uiteraard keerde Messi weer terug in de basis nadat hij zaterdag nog het uitduel met Málaga aan zich voorbij liet gaan omdat hij opnieuw vader was geworden.

'We moeten kalm blijven en bereid zijn om te lijden', zo blikte Chelsea-manager Antonio Conte woensdag bij aankomst in Camp Nou vooruit op de wedstrijd die de laatste kwartfinalist in dit Champions League-seizoen zou opleveren. Dat 'lijden' nam al na 128 seconden een aanvang, want zo weinig tijd had Messi nodig om de 1-0 op het scorebord te zetten. De inzet van de meervoudige Gouden Bal-winnaar leek zeker niet onhoudbaar, maar belandde door de benen van Thibaut Courtois in het net. Messi, die daarmee zijn 99ste Champions League-doelpunt liet aantekenen, werd fraai aangespeeld door Luis Suárez.

Chelsea liet zich zeker niet ontmoedigen door deze valse start. Het was niet zo dat Barcelona werd overspoeld door de ene na de andere aanvalsgolf, wel nam Chelsea met Hazard en Willian als spelbepalers het initiatief. Tot riante mogelijkheden leidde het goede spel van de Londenaren niet en in de twintigste minuut maakte het uiterst effectieve Barcelona er zelfs 2-0 van. Dembélé, die na een uitbraak helemaal vrij stond, schoot de bal keihard in het dak van het doel. Het was Messi die met een briljante actie het voorwerk verzorgde.

Na twee minuten en acht seconden vond Lionel Messi al het net. Nooit eerder scoorde de Argentijn zó snel.
Na twee minuten en acht seconden vond Lionel Messi al het net. Nooit eerder scoorde de Argentijn zó snel.

Het social media-team van Chelsea riep na deze goal middels een tweet de memorabele 2-2 die The Blues in 2012 op bezoek bij Barcelona realiseerden in herinnering. Destijds knokten de Londenaren zich terug van een 2-0 achterstand om de (door hen gewonnen) finale te halen. Zo'n comeback zat er woensdagavond niet in, hoewel Chelsea nog voor rust dicht bij de aansluitingstreffer was en in grote periodes zeker niet de mindere was van de thuisploeg. Doelpunten bleven evenwel uit: Marcos Alonso schoot op de vuisten van Marc-André ter Stegen en diezelfde Spanjaard schoot vlak voor de onderbreking een vrije trap op de paal.

Ook in het tweede bedrijf had Barcelona moeite om de controle over het duel te krijgen; vooral op het middenveld was Chelsea dominant. De Londenaren putten moed uit een mogelijkheid van Alonso (op het laatste moment greep nota bene Dembélé in met een sliding) en vroegen niet veel later om een strafschop voor een vermeende overtreding van Gerard Piqué op de bedrijvige Alonso. Arbiter Damir Skomina wuifde de protesten weg.

'Courtois had moeten weten dat Messi altijd tussen de benen mikt'

In de 63ste minuut deed een magisch Messi-moment Chelsea definitief de das om. De dertigjarige Argentijn plaatste een fenomenale versnelling en rondde op karakteristieke wijze met links af. De onfortuinlijke Courtois zag de bal opnieuw door zijn benen gaan. Na Cristiano Ronaldo werd Messi zo de tweede speler die de kaap van honderd goals in de Champions League rondde. Vlak vóór de 3-0 had Barcelona-trainer Ernesto Valverde zijn middenveld wat gestut door Paulinho in te brengen voor Iniesta. Ook André Gomes maakte zijn opwachting als invaller. De Portugees, die deze week toegaf gebukt te gaan onder de druk, werd bij zijn entree hartstochtelijk toegejuicht door de Barça-fans. Na de 3-0 verdween als bij toverslag het geloof bij Chelsea, dat niet meer in de buurt kwam van een eretreffer. Paulinho was zelfs nog dicht bij de vierde goal: Courtois bracht redding op zijn kopbal.

Loting
Met Barcelona komt het aantal Spaanse kwartfinalisten in de Champions League op drie nadat eerder Real Madrid en Sevilla al de eerste knock-outronde overleefden. De Premier League wordt bij de laatste acht vertegenwoordigd door Liverpool en Manchester City, de Serie A levert Juventus en AS Roma en Bayern München verdedigt de eer van de Bundesliga.

Vrijdag om 12.00 uur wordt geloot voor de kwartfinale, waarbij alle teams elkaar kunnen treffen. Chelsea resteert niets anders dan de strijd om de FA Cup en de jacht op het afdwingen van een Champions League-ticket voor het seizoen 2018/19.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.