Bayern heeft Robben niet nodig en wint opnieuw van Besiktas

Bayern München heeft woensdagavond ten koste van Besiktas probleemloos de volgende ronde van de Champions League behaald. Dat was voor een groot deel al gebeurd in de heenwedstrijd (5-0), in Turkije versloeg de ploeg van trainer Jupp Heynckes de ploeg van Jeremain Lens en Ryan Babel met 1-3.

Besiktas stond in het Vodafone Stadyumu voor de schier onmogelijke taak een 0-5 achterstand weg te poetsen. Een dergelijke comeback is nog nooit vertoond in dit toernooi. Opvallend veel Turkse toeschouwers hadden toch de moeite genomen hun helden naar een eervol afscheid van het miljardenbal te schreeuwen.

Na een furieus begin, met afstandsschoten van beide kanten, knalde Thiago na zeventien minuten de geringe Turkse hoop aan flarden. Een perfecte voorzet van Thomas Müller werd beheerst binnengelopen door de Spaanse middenvelder.

Müller was zelf daarvoor ook erg dicht bij de 0-1, maar zijn 43ste Champions League-goal kwam er niet. De aanvaller kreeg onder toeziend oog van de Duitse bondscoach Joachim Löw de bal voor de voeten na een redding van doelman Tolga Zengin, maar schoot hoog over. De thuisploeg liet het hoofd niet hangen en bleef strijden voor elke meter, wat een vermakelijke eerste helft tot gevolg had, zonder dat het effect had op de score. Tien minuten voor rust moest Thiago er geblesseerd vanaf. De middenvelder, die eerder dit seizoen al langdurig in de lappenmand zat, had zoveel last van zijn linkervoet dat hij zich moest laten vervangen door James Rodríguez.

Een halve minuut na de rust kwam de totale 0-7 tussenstand op het bord. Een voorzet van Rafinha werd door de ongelukkige Gökhan Gönül in zijn eigen doel gewerkt. Besiktas bleef moedig strijden voor de eretreffer. Na een uur zorgde Vágner Love voor gejuich op de tribunes. De spits werd neergelegd, maar onderweg passeerde hij toch nog Bayern-keeper Sven Ulreich: 1-2. Niet veel later verliet de aanvaller het veld voor Ryan Babel.

Bayern, zonder Arjen Robben in de wedstrijdselectie, bleef jagen op een grotere score. Het CL-record, 12-1 na twee ontmoetingen Bayern - Sporting in 2008/09, kwam niet meer in zicht. In de slotfase bouwde Bayern de score met enig fortuin uit. Een voorzet van David Alaba werd dusdanig aangeraakt dat het voor invaller Sandro Wagner een koud kunstje was om met de borst binnen te tikken. Besiktas neemt met een totale score van 1-8 afscheid van Europa, met een groot applaus van de fans die tot het laatste fluitsignaal hun manschappen bleven aanmoedigen.