Manchester City kwartfinalist ondanks bijzondere thuisnederlaag

Reacties

Manchester City heeft zich woensdagavond zoals verwacht toegang verschaft tot de kwartfinale in de Champions League. De Engelse topclub kon zich tegen FC Basel een 1-2 nederlaag permitteren na de 0-4 overwinning in de eerste ontmoeting. Tot woensdag had Manchester City deze jaargang nog niet verloren in het eigen Etihad Stadium.

Manchester City kwartfinalist ondanks bijzondere thuisnederlaag

Met het kwartfinaleticket praktisch in de knip na de ruime zege in de heenwedstrijd koos Pep Guardiola ervoor om een aantal vaste krachten rust te gunnen. Onder anderen Sergio Agüero, Nicolás Otamendi, Kevin De Bruyne, Ederson en Kyle Walker begonnen op de bank. De pas zeventienjarige Phil Foden, Yaya Touré en Oleksandr Zinchenko behoorden wél tot het basisteam. Bij de bezoekers was er geen basisplek voor Ricky van Wolfswinkel.

Manchester City liet er net als in de heenwedstrijd geen gras over groeien en draaide FC Basel meteen de duimschroeven aan. Nadat Leroy Sané al voor gevaar had gezorgd, tikte Gabriel Jesus na zeven minuten eenvoudig binnen op aangeven van Bernardo Silva, die met zijn pass twee verdedigers van FC Basel door de benen speelde. Voor de Braziliaan was het na dertien wedstrijden zonder doelpunt zijn eerste goal sinds 18 november 2017.

De Premier League-koploper opende meteen de jacht op een tweede treffer, maar een schot van Ilkay Gündogan miste precisie. Aan de andere kant had Mohamed Elyounoussi wél succes. De aanvaller klopte Claudio Bravo met een kiezelhard schot nadat hij alle tijd kreeg om aan te leggen. FC Basel bleef speldenprikjes uitdelen via counters, maar het algehele beeld van de eerste helft was dat van een grote Manchester City-rondo, waarin jongeling Foden soepel meedraaide. De thuisploeg drukte het vele balbezit echter nauwelijks uit in riante mogelijkheden.

Phil Foden (rechts) werd met zijn zeventien jaar en 283 dagen de jongste Engelsman aller tijden in de knock-outfase van de Champions League.
Phil Foden (rechts) werd met zijn zeventien jaar en 283 dagen de jongste Engelsman aller tijden in de knock-outfase van de Champions League.

Het echte vuurwerk in het zestienmetergebied bleef ook na de hervatting uit. Manchester City hanteerde weliswaar een hoog baltempo, maar in de eindfase ging er steeds wel iets mis. Daarbij oogde de defensie van FC Basel een stuk betrouwbaarder dan drie weken geleden bij de eerste ontmoeting. De Zwitserse seriekampioen meldde zich zo nu en dan brutaal op de helft van de tegenstander en kwam in de 72ste minuut zelfs op voorsprong. Michael Lang schoot de bal in het dak van het doel na een fraaie actie van Elyounoussi.

Vlak na deze treffer maakte Van Wolfswinkel zijn entree bij de bezoekers, die in de slotfase logischerwijs werden teruggedrongen. Een kansenregen bleef echter uit, ook omdat Guardiola zijn raspaardjes De Bruyne en Agüero niet liet invallen.

Desondanks schaarde Manchester City zich zonder problemen onder de laatste acht ploegen in de Champions League. Twee jaar geleden viel het doek voor The Citizens in de halve eindstrijd tegen Real Madrid. Welke club deze jaargang de laatste horde vormt voor de halve finale wordt over negen dagen duidelijk bij de loting. FC Basel kan zich richten op de Zwitserse competitie, waarin Young Boys de dans leidt.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.