Argentijnse Juventus-tandem kegelt Tottenham uit Champions League

Juventus heeft zich ten koste van Tottenham Hotspur geschaard bij de laatste acht ploegen in de Champions League. Tegen een lange tijd beter Spurs kreeg De Oude Dame een ogenschijnlijk dodelijke tegengoal te slikken, maar de Italianen toonden veerkracht. Dankzij een razendsnelle dubbelslag van de Argentijnse tweetrapsraket voorin gaat Juve de koker in voor de loting voor de kwartfinale: 1-2.

Beide ploegen maakten drie weken geleden een waar spektakelstuk van hun onderlinge wedstrijd. Met de vlugge openingsgoal en een rake penalty leek Juve-spits Gonzalo Higuaín het heenduel al binnen tien minuten te beslissen. Maar na die dubbele domper nam een overtuigend opererend Spurs het heft in handen, dankzij Harry Kane en Christian Eriksen eindigde het treffen in Turijn uiteindelijk in 2-2. Ook op Wembley had er woensdagavond zomaar een vroege treffer kunnen vallen, het eerste kwart van de wedstrijd was bijzonder enerverend.

Zo ontsnapte Kane aan de aandacht van Giorgio Chiellini, hij passeerde keeper Gianluigi Buffon, maar schoot de bal vervolgens vanuit een moeilijke hoek in het zijnet. Dat was overigens vlak nadat een handsbal van Chiellini niet werd bestraft met een penalty. Aan de andere kant kwam ook Jan Vertonghen even later goed weg. Douglas Costa glipte in het Londense strafschopgebied voorbij de ex-Ajacied en struikelde vervolgens over diens wat onhandig rondzwaaiende been, de Poolse scheidsrechter Szymon Marciniak zag er geen strafschop in.

In het vervolg bleek Tottenham niet van plan om in eigen huis rustig de 0-0 te gaan verdedigen. Verder dan een slap schotje van Eric Dier, een kopbal van Heung-Min Son op de vuisten van Buffon en een schot over van Kane kwamen de mannen van Mauricio Pochettino lange tijd echter niet. Zes minuten voor rust was het dan tóch raak. Vrijwel direct nadat hij de bal uit kansrijke positie voorlangs had geschoten, was Son de gevierde man. Rechtsback Kieran Trippier gaf voor, waarna Son de bal met zijn rechtervoet via zijn eigen linkerbeen wat gelukkig voorbij de tevergeefs duikende Buffon schoot: 1-0.

Heung-Min Son juicht: hij heeft Tottenham zojuist op 1-0 gezet tegen Juventus.

Dat Juventus zich direct na dat doelpunt oprichtte en via Miralem Pjanic (schot net naast) dicht bij de gelijkmaker was, was al een hoopvol teken voor de tweede helft. De Argentijnse tandem voorin zette de tweestrijd in de tweede helft vervolgens volledig op zijn kop. Eerst was het Higuaín die een kopbal van Sami Khedira tot doelpunt promoveerde, waarmee hij de spanning helemaal terug bracht. Drie minuten later verzorgde hij vervolgens de assist op zijn landgenoot Paulo Dybala.

De 24-jarige aanvaller ontbrak lange tijd - zoals ook in het heenduel - met een blessure, maar keerde afgelopen weekend terug in de basis. Ook toen was hij al goud waard voor Juventus: hij zorgde in de 93ste minuut voor de 0-1 overwinning op bezoek bij Lazio. Dit keer mocht hij na een steekpass van maatje Higuaín alleen op Spurs-keeper Hugo Lloris af, zijn afronding was fraai en overtuigend: 1-2. Met één doelpunt zou Tottenham alsnog een verlenging afdwingen, maar ondanks een spectaculair slotoffensief viel die treffer niet meer.

Chiellini redde na een dreigende voorzet, een schot van Eriksen caramboleerde naast, een poging van Son verdween net voorbij de - voor Tottenham - verkeerde kant van de paal, maar de grootste kans was voor Kane. Hij knikte de bal in de slotminuut richting de lange hoek, maar via de binnenkant van de paal ging de bal nét niet over de lijn. Andrea Barzagli kon opruimen, waarmee hij het laatste restje twijfel wegschoot en de uitschakeling van de thuisploeg bezegelde.