Tottenham lacht het laatst na bliksemstart Juventus

Tottenham Hotspur heeft na het bezoek aan Juventus de beste papieren om de kwartfinale van de Champions League te bereiken. Na een dramatische start volgde een geslaagde inhaalrace (2-2) met een hoofdrol voor Gonzalo Higuaín.

Juventus kan bogen op een lange ongeslagen thuisreeks in de Champions League. Sinds de 0-2 tegen Bayern München van 10 april 2013 verloor De Oude Dame op eigen veld geen van de 22 duels in het belangrijkste Europese clubtoernooi.

Tegen Tottenham Hotspur lag Juventus al snel op koers voor een vervolg van die succesreeks. Na één minuut ontsnapte Higuaín bij een vrije trap van Miralem Pjanic aan de aandacht van de Spurs-defensie. De Argentijn schoot knap uit de draai en passeerde daarbij keeper Hugo Lloris.

Acht minuten later moest de Franse doelman opnieuw capituleren na een inzet van Higuaín. Dit keer mocht de spits aanleggen vanaf elf meter. De strafschop was toegekend na een overtreding van Ben Davies. De verdediger was te laat en raakte vervolgens Federico Bernardeschi in plaats van de bal.

Gesteund door de voorsprong kon Juventus, dat de wedstrijd was begonnen met vroeg druk zetten, zijn gebruikelijke afwachtende tactiek toepassen. Tottenham Hotspur kreeg het initiatief in de schoot geworpen. De Engelse hoop was gevestigd op Harry Kane, die dit seizoen 32 keer had gescoord in 33 officiële duels. Het bleek geen valse hoop. Na twee grote kansen onbenut te hebben gelaten sloeg de international in de 34ste minuut toe.

Na een pass van Dele Alli omspeelde hij Gianluigi Buffon om de bal vervolgens in het lege Turijnse doel te schieten. De aansluitingstreffer was een bevestiging dat Tottenham zich niet uit het veld had laten slaan door de dramatische start. De ploeg van Mauricio Pochettino kreeg in de blessuretijd van de eerste helft een onverwachte opsteker.

De vrees was namelijk dat op slag van rust de kansen op een positief resultaat alsnog waren verkeken. Spurs-back Serge Aurier ging in de hoop Douglas Costa af te stoppen in de fout met een strafschop als resultaat. Maar Higuaín, die na een half uur nog dicht bij de 3-0 was geweest, ramde de bal vanaf elf meter op de lat.

De minimale marge gaf Tottenham moed voor de tweede helft. Maar de Engelse ploeg kon Juventus ondanks een overwicht minder z'n wil opleggen dan in het laatste half uur voor rust. De thuisploeg had meer zicht en grip op het aanvalsspel van de gasten en kreeg zelf via onder anderen Bernardeschi en Mario Mandzukic de betere kansen.

Maar in de 71ste minuut werd toch het loon van de angst betaald. Giorgio Chiellini ging onhandig in de fout op Alli, hetgeen Spurs een vrije trap op de rand van het strafschopgebied opleverde. Christian Eriksen maakte dankbaar gebruik van deze kans, al ging Buffon niet geheel vrijuit bij de vrije trap.

Ondanks het betere spel van Tottenham bleef Juventus meer schade bespaard, waardoor de mooie thuisreeks een vervolg kreeg. Maar met het oog op de return over drie weken op Wembley zal in Turijn zeker het besef zijn dat het gelijkspel geen solide basis is om een vervolg in de Champions League af te dwingen.