Supersub Ben Yedder kegelt Man United uit Champions League

Sevilla heeft Manchester United dinsdag uit de Champions League geknikkerd. De Spanjaarden plaatsten zich voor de eerste keer voor de kwartfinale van het toernooi, doordat ze in het tweeluik na een doelpuntendroogte van 164 minuten genadeloos toesloegen: 1-2.

De heenwedstrijd was een teleurstellend schouwspel voor de neutrale toeschouwer. Dankzij doelman David de Gea vertrok de ploeg van Mourinho met een doelpuntloos gelijkspel uit Andalusië, een gunstig resultaat met het thuisduel nog voor de boeg.

Daarin kreeg het publiek op Old Trafford in ieder geval levendige openingsminuten voorgeschoteld. United toonde onder toezicht van scheidsrechter Danny Makkelie wat meer aanvallende intenties dan drie weken terug en was dreigend via Romelu Lukaku en Jesse Lingard. Vervolgens was het even wachten op hoogtepunten. Binnen het half uur creëerde Sevilla een eerste noemenswaardige kans: na een uitbraak schoot spits Luis Muriel net voorlangs.

Richting het rustsignaal drong de thuisploeg meer aan. Marouane Fellaini kreeg de grootste kans van de eerste helft toen hij doorbrak na zelf de bal te veroveren. Sevilla-keeper Sergio Rico redde uitstekend op zijn knal in de korte hoek.

De eerste helft speelde zich vooral af op het middenrif, waar veel duels werden uitgevochten.

Kort na de onderbreking waren beide elftallen dicht bij de openingstreffer. United gaf twee minuten na rust zeldzaam veel ruimte weg aan Joaquín Correa in het strafschopgebied, maar de Argentijn handelde te langzaam, waarna Eric Bailly met een uitstekende tackle een doelpoging voorkwam. Vijf minuten later trad Rico aan de andere kant opnieuw goed op bij een schuiver van Lingard.

Omdat de teams daarna de wurggreep op elkaar weer versterkten, greep Mourinho in: Paul Pogba verving Fellaini. Maar het was collega Vincenzo Montella die een gouden wissel pleegde. Wissam Ben Yedder stond 87 seconden in het veld toen hij de bal ontving van Pablo Sarabia en droog afwerkte in de korte hoek.

De Fransman sloeg razendsnel opnieuw toe, in de 78ste minuut. Na doorkoppen van Correa knikte Ben Yedder de bal bij de tweede paal richting De Gea, die al grabbelend niet kon voorkomen dat de bal de lijn passeerde, zo oordeelde ook assistent-scheidsrechter Kevin Blom. Het was de zevende treffer van Ben Yedder in zes Champions League-optredens dit seizoen.

De Spaanse treffers vormden het startsignaal voor een late kansenregen. United kreeg twee dotten van kansen op de aansluitingstreffer via Chris Smalling, die mispeerde bij de tweede paal, en een inzet van Lukaku van dichtbij die huizenhoog over ging. Nadat Clément Lenglet en Correa namens Sevilla bijna scoorden, maakte Lukaku wel de aansluitingstreffer met een hard schot uit een corner.

Daardoor keerde de hoop terug bij de thuisploeg, die in de vurige slotminuten aandrong. De grootste mogelijkheid daarin was desondanks voor Ben Yedder, die vogelvrij op De Gea afliep maar het naliet om zijn hattrick compleet te maken. Dat maakte het feest niet minder voor Sevilla, dat de eerste overwinning op Engelse bodem boekte en zich net als AS Roma, Manchester City, Real Madrid, Juventus en Liverpool bij de laatste acht van de Champions League meldt.