Opgeruimd staat netjes: de ontmaskering van een toptrainer

Reacties

De ommekeer bij Manchester United is een feit. VI's Süleyman Öztürk gaat bij zijn Premier League-vooruitblik in op de verandering op Old Trafford, waar AFC Bournemouth zondag te gast is.

Opgeruimd staat netjes: de ontmaskering van een toptrainer

Hoe zal José Mourinho de feestdagen hebben doorgebracht? Zal hij op Boxing Day voetbal hebben gekeken? En zo ja, hoe zal hij de wonderlijke transformatie van Paul Pogba hebben beleefd? Als je naar een kalkoen in de oven aan het staren bent, zijn het dit soort vragen die nog weleens in het hoofd willen rondspoken. De Portugees werd precies elf dagen geleden ontslagen, maar het voelt als elf jaar geleden. Dat zegt veel over de laatste maanden op Old Trafford. Er werd niet meer gelachen, er was angst en de club dreef steeds verder af van de simpele voetbalwetten. Mourinho deed het voorkomen dat de club hem nodig had, maar het was eerder andersom: hij had de club nodig om de façade van topcoach in stand te houden.

Ole Gunnar Solskjaer is sinds 2011 trainer van Molde FK. Hij veroorloofde zich één keer eerder een uitstapje naar de Premier League. Als manager van Cardiff City faalde hij vijf jaar geleden door met de club te degraderen naar het Championship. Met Molde werd hij in 2011 en 2012 kampioen van Noorwegen en hij durft talenten volop kansen te geven. Manchester United is bij hem uitgekomen vanwege zijn verleden als speler, zijn directe beschikbaarheid en het feit dat hij bereid is zich als persoon volledig weg te cijferen in dienst van de club, de spelers en de fans. Het draait bij Ole Gunnar Solskjaer niet voortdurend om Ole Gunnar Solskjaer. Een verademing.

Goed voorbeeld daarvan was zijn commentaar op Tweede Kerstdag na de met 3-1 gewonnen wedstrijd tegen Huddersfield Town. Niet alleen luisterde de oud-spits geïnteresseerd naar de vraag die hem werd gesteld, hij lachte er zelfs vriendelijk bij en stelde zich nederig op. Solskjaer vertelde dat zijn ploeg bij een 1-0 voorsprong het geluk had dat David de Gea een onmogelijke redding verrichtte. Iets dat Mourinho maar heel moeilijk over zijn lippen kreeg. Overwinningen kwamen toch vooral tot stand omdat hij op het tactische bord precies had uitgetekend hoe een duel zou verlopen. Liep het anders dan lag dat niet aan hem, maar meestal aan de uitvoering van de spelers of de scheidsrechter.

Met Solskjaer aan het roer zal Manchester United lang niet alle wedstrijden winnen. Dat is een utopie. Het programma zat met Cardiff City en hekkensluiter Huddersfield Town als tegenstanders niet tegen. Een eerste, voorzichtige conclusie is wel te trekken. De spelers durven of mogen weer vooruit voetballen. Zo slecht als Mourinho beweerde dat de verdediging was, is die niet. Victor Lindelöf werd in de zomer van 2017 voor 35 miljoen euro als veelbelovend talent weggehaald bij Benfica en heeft door de tactische terreur van The Special One nooit in zijn kracht kunnen voetballen. Hij moest een verdediger zijn die hij helemaal niet is. Zoals Paul Pogba en Marcus Rashford voetballers moesten zijn die zij helemaal niet zijn.

Daarom zal bijna niemand bij Manchester United rouwig zijn om het vertrek van Mourinho. Opgeruimd staat netjes, zou ik willen concluderen. De afgelopen elf dagen voelden een beetje als de ontmaskering van een toptrainer.

Bekijk via onderstaande link het volledige programma in de Premier League

Manchester United
Manchester United
4 - 1
AFC Bournemouth
AFC Bournemouth
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.