Van Mourinho bevrijd Manchester United maakt direct indruk

Manchester United heeft zijn eerste wedstrijd sinds het ontslag van José Mourinho in winst omgezet. Onder leiding van Ole Gunnar Solskjaer werd Cardiff City op overtuigende wijze verslagen.

Cardiff City
1 - 5
Manchester United

Woensdag maakte United bekend dat Solskjaer het seizoen afmaakt als interim-manager. De 45-jarige Noor wordt gehuurd van Molde FK en voerde direct enkele wijzigingen door. Zo keerden Paul Pogba, Phil Jones en Anthony Martial terug in de basis ten opzichte van het laatste duel onder Mourinho. Marcus Rashford was als centrumspits de vervanger van Romelu Lukaku, die ontbrak wegens speciale omstandigheden.

De keuze voor Rashford betaalde zich binnen drie minuten al uit. De 21-jarige aanvaller eiste de bal op bij een vrije trap en verraste doelman Neil Etheridge met een zwabberbal in de benedenhoek: 0-1. Na die droomstart bleef United dominant en in de 29ste minuut verdubbelde Ander Herrera de score. De Spanjaard werd goed vrijgespeeld door Pogba en zijn schot verdween via Cardiff-middenvelder Harry Arter in het net: 0-2.

Heerlijke goal Martial
Cardiff had lange tijd helemaal niets in te brengen, maar kwam kort voor rust toch dichterbij. Rashford maakte hands in zijn eigen strafschopgebied en Víctor Camarasa schoot de toegekende strafschop zeer overtuigend binnen: 1-2. Het slotakkoord van de eerste helft was echter toch weer voor de bezoekers. Martial zette de aanval zelf op, combineerde schitterend met Pogba en Jesse Lingard en rondde uitstekend af: 1-3. Het was de eerste keer sinds november 2017 dat United drie keer scoorde in de eerste helft van een uitwedstrijd.

Twaalf minuten na rust was de wedstrijd gespeeld. Lingard ging na een prima solo wel heel makkelijk naar de grond, maar kreeg toch een strafschop. De Engelsman ging zelf achter de bal staan en schoot feilloos raak: 1-4. United, dat na het vertrek van Mourinho duidelijk aan frivoliteit gewonnen had, bleef ook na die vierde treffer aanvallen. Het leverde kansen op voor Rashford en Pogba, terwijl ook Cardiff nog had kunnen scoren.

Tweede assist Pogba
Het slotakkoord kwam in de slotminuut van Lingard. Hij rondde af na een slim passje van Pogba en bezorgde United daarmee de kers op de taart. The Red Devils maakten in Cardiff zo even veel doelpunten als in de laatste vier uitduels in de Premier League bij elkaar. Het betekende een heerlijk begin voor Solskjaer, die een vijf jaar oude statistiek van zijn leermeester Sir Alex Ferguson evenaarde.