Onthullende reconstructie van United-soap geeft pijnlijk beeld van Mourinho

Reacties

Nu José Mourinho definitief vertrokken is bij Manchester United wordt door de Engelse media gefocust op de smeulende puinhopen op Old Trafford. The Times komt met een gedetailleerde reconstructie van hoe het op weg naar het ontslag misging tussen de Portugees en de clubleiding van The Mancunians.

Onthullende reconstructie van United-soap geeft pijnlijk beeld van Mourinho

Er wordt het beeld geschetst van een extreem machtige manager die lange tijd amper tegengas krijgt binnen de club. Uiteindelijk ontstaat er een tweestrijd binnen de club, als Mourinho recht tegenover directeur Ed Woodward komt te staan. Een paar opvallende details:

Mourinho droeg bij de herdenking van de vliegramp van Manchester United in München onder zijn clubkostuum een trui met capuchon en had bovendien sneakers aan. Verschillende bestuursleden zagen het als een gebrek aan respect, maar tegelijkertijd durfde niemand er iets van te zeggen.

Mourinho deed wat hij wilde, zoals bij de thuiswedstrijd tegen Swansea City, toen hij zijn zoon José Mario Mourinho Jr. op de reservebank liet plaatsnemen. Andere stafleden verbaasden zich over zijn aanwezigheid. 'Wat doet hij hier?', vroeg een van de trouwe stafleden zich af.

Lange tijd was de relatie tussen Mourinho en Woodward nog vrij goed. In de zomer van 2017 ontstond de eerste onvrede. De coach wilde dat de club Ivan Perisic voor 45 miljoen euro zou oppikken bij Internazionale, maar er werd geen werk gemaakt van die transfer.

Afgelopen zomer ging het volledig mis tussen Woodward en Mourinho, die onenigheid kregen over het transferbeleid. Tijdens de tour door de Verenigde Staten liet The Special One zijn frustratie duidelijk blijken. Zo waren meerdere mensen er getuige van dat Mourinho zich liet gaan tijdens een telefoongesprek bij de receptie van een hotel in Miami. 'Dit is klote, dit is klote', schreeuwde de Portugees.

Het werd Team Woodward versus Team Mourinho. Ed Woodward gebruikte in de zomer zijn veto om te voorkomen dat er binnen de club werk werd gemaakt van de komst van Toby Alderweireld of Jérôme Boateng. Mourinho drong juist aan op de komst van een extra centrumverdediger.

José Mourinho en Ed Woodward na het winnen van de Europa League-finale tegen Ajax.
José Mourinho en Ed Woodward na het winnen van de Europa League-finale tegen Ajax.

Hoe schadelijk die beslissing van Woodward was, probeerde Mourinho duidelijk te maken door middenvelders Scott McTominay en Ander Herrera centraal achterin te laten spelen.

Ondertussen stoorde Mourinho zich aan de uitlatingen van Mino Raiola, de vertegenwoordiger van Paul Pogba. Woodward zou nooit meer samen moeten werken met de zaakwaarnemer en 'Raiola moeten laten dimmen'. Een bron uit Team Mourinho zei tegen The Times: 'Ed werd te close met de duivel toen hij ging samenwerken met Raiola.'

Mourinho haatte de manier waarop gescout werd bij United. De afdeling met meer dan vijftig scouts leverde volgens hem te weinig op. Hij klaagde waarom er bijvoorbeeld niemand was die de potentie van Harry Maguire had gezien toen de Engels international nog bij Hull City speelde. Nu moest United afgelopen zomer meer dan 75 miljoen euro betalen voor de mandekker, die door Woodward te duur werd bevonden.

Met de medische staf onderhield Mourinho ook al geen goede relatie. Met sommige medici had de Portugees al anderhalf jaar niet face to face gesproken, hij communiceerde liever per mail.

Bij veel oud-spelers verspeelde Mourinho ook al snel zijn krediet. Zo wantrouwde hij The Class of '92. Onder anderen Paul Scholes was zeer kritisch over de aanpak van de coach. Woodward wilde graag Giggs een rol geven in de technische staf, maar Mourinho gebruikte zijn veto om dat te voorkomen. Volgens de manager was Giggs niet te vertrouwen. Hij noemde de affaire van de voormalige linksbuiten met de vrouw van Giggs zijn broer als een van de redenen.

Met Ole Gunnar Solskjaer heeft Manchester United inmiddels een interim-trainer aangesteld.

VI's Süleyman Öztürk: 'Manchester United was de afgelopen jaren niet om aan te zien'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.