Defensief Chelsea schakelt met tien man Barcelona uit

Ondanks een vroege rode kaart voor verdediger John Terry plaatste Chelsea zich voor de finale van de Champions League. De gemiste strafschop van Lionel Messi kwam Barcelona duur te staan (2-2).

Terry vervulde dinsdag in negatieve zin een hoofdrol in Camp Nou. Met een knietje in de rug van Alexis Sánchez beperkte de Chelsea-aanvoerder in de 37ste minuut de kansen van zijn ploeg tot een minimum. Want de domme actie was scheidsrechter Cüneyt Çakir niet ontgaan en leverde Terry een rode kaart op.

De uitsluiting van de routinier oogde als het vroegtijdige einde aan de illusies van Chelsea, dat de heenwedstrijd met 1-0 had gewonnen. Het leek immers een brug te ver om met tien man de aanvalsgolf van Barcelona verder te blijven weerstaan.

Twee minuten voor de rode kaart voor Terry was het eerste gat geslagen. Dani Alves, die al vroeg inviel voor de geblesseerde Gerard Piqué, zette de succesvolle Barcelona-aanval op. Isaac Cuenca tekende voor de assist en Sergio Busquets voor de afronding. Een afstraffing tekende zich af voor Chelsea toen Andres Iniesta na een steekpass van Lionel Messi de 2-0 op het scorebord bracht.

In de blessuretijd van de eerste helft was er een onverwachte opleving van Chelsea. Door de aansluitingstreffer van Ramires zocht de Londense ploeg zelfs de kleedkamer op in de wetenschap dat met deze stand de finale zou worden bereikt.

In de tweede helft beperkte Chelsea - voor zover dat nog mogelijk was - nog meer tot het frustreren van de aanval van Barcelona. De rode kaart voor Terry was een goed excuus voor het optrekken van de handbal-verdediging.

De formatie van manager Roberto di Matteo hield stand. Dat was ook te danken aan Messi. De Argentijnse aanvaller liet enkele minuten na rust de uitgelezen kans liggen Barcelona aan de positieve kant van de score te brengen. Zijn strafschop, die werd toegekend na een overtreding van Didier Drogba op Cesc Fabregas, eindigde op de lat.

Chelsea kwam in de slotfase nog goed weg. Terwijl een treffer van Alexis Sánchez vanwege buitenspel werd afgekeurd, raakte Messi met een schot van afstand de paal. De Londense ploeg bleef een derde Catalaanse treffer bespaard.

In blessuretijd volgde de bevrijding voor Chelsea. Fernando Torres, ingevallen voor Drogba, stelde met de 2-2 de finaleplaats veilig. De vaak verguisde Spaanse aanvaller stoomde op van eigen helft, omspeelde Barcelona-keeper Víctor Valdes, tikte de 2-2 binnen en liet Barcelona verbijsterd achter. Foto: VI Images